Chipsy z buraka, selera i innych warzyw - jak przygotować je w piekarniku

jenifoto GettyImages

Domowe chipsy z warzyw są chrupiące, mają ciekawy smak i nie zawierają tłuszczu. Są wręcz zdrowe – przygotowane w piekarniku zachowują większość zawartych w nich witamin i innych substancji odżywczych.

Sól, którą zawierają tradycyjne chipsy, jest szalenie szkodliwa dla naszego organizmu. Nadmiar jej spożycia prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, a nieleczona choroba może doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Ogromną zaletą chipsów warzywnych jest także mniejsza kaloryczność – można je bowiem upiec w piekarniku, dzięki czemu nie będą bombą kaloryczną.

Czytaj też:

Dlaczego chipsy ze sklepu są niezdrowe?

Wydaje się, że chipsy to inaczej pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki – nie jest to zawsze prawda. Bardzo często chipsy są formowane z pulpy lub płatków ziemniaczanych. Tradycyjne chipsy zawierają mnóstwo oleju, a co za tym idzie – są bardzo kaloryczne.

W składzie tradycyjnych chipsów często znajdziemy nie tylko sól, ale także cukier, olej palmowy oraz całą serię wzmacniaczy smaku (np. glutaminian) oraz barwników (np. karoteny). Często zawierają także produkty mleczne, np. mleko w proszku, serwatkę z mleka w proszku, czy tłuszcz z masła w proszku. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem domowe warzywne chipsy będą zawierać tylko to, co do nich dodamy. 

Dlaczego zwykłe chipsy ze sklepu warto zastąpić chipsami domowej roboty? Zobacz wideo:

Chipsy z selera

Seler naciowy i korzeniowy to warzywa, które nadają smaku wielu potrawom. Warzywo odtruwa organizm, pomaga w trawieniu tłuszczy, działa moczopędnie, polepsza pracę nerek i serca oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy. Seler często jest wykorzystywany w dietach oczyszczających oraz odchudzających. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), witaminy C, E i K oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, miedzi, sodu, manganu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia, a także błonnika pokarmowego i bioflawonoidów.

Przepis na chipsy z selera korzeniowego

Potrzebujesz selera oraz odrobiny oleju. Warzywo należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Następnie przekładamy je do miski i dodajemy olej – każdy z plasterków selera powinien być posmarowany olejem. Chipsy układamy na blasze, nie powinny nachodzić na siebie. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Należy je obserwować i wyjąć kiedy się zarumienią.

Świetnie smakują z dipem z awokado (zblendowane awokado, odrobina jogurtu i soku z cytryny).

Chipsy z buraka

Buraki to warzywa znane ze swych prozdrowotnych właściwości jeszcze w starożytności. Ich spożywanie zapobiega anemii, wspomaga układ krwionośny, a zawarty w nich kwas foliowy pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której zbyt wysoki poziom może wywoływać choroby serca. Buraki korzystnie wpływają na cholesterol, obniżając jego złą frakcję oraz podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Są zatem zalecane w diecie osób z nadciśnieniem.

W burakach, poza kwasem foliowym, znajdziemy również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk oraz witaminy C, A, a także witaminy z grupy B.

Przepis na chipsy z buraka

Buraki myjemy, kroimy na równe plasterki, następnie smarujemy je olejem i układamy na blasze do pieczenia. Chipsy z buraka pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.

Chipsy warzywne można przygotować także z innych warzyw – np. z jarmużu czy marchewki. Są ciekawą alternatywą, ale uwaga – nie zawsze będą one chrupiące! Przeważnie chrupiące będą brzegi, natomiast środek – raczej miękki. 

Kcal (100 g buraka) 43
Białko 1.6
Tłuszcz 0.2
Węglowodany 10
Błonnik 2.8

Zdrowe domowe chipsy z ziemniaka z dodatkiem ziół

Składniki: 5 dużych ziemniaków, oliwa z oliwek. Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, chili.

Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do miski wypełnionej oliwą i przyprawami. Możemy również posmarować je za pomocą kuchennego pędzelka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Plasterki układamy tak, aby się nie stykały i nie nachodziły na siebie. Pieczemy je przez 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem. Następnie wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go. Pozwalamy chipsom wyschnąć w środku, aby były chrupiące.

Chipsy warzywne z suszarki możemy wykonać w taki sam sposób jak powyżej, z tą różnicą, że zamiast je piec, suszymy je. Czas suszenia uzależniony jest od warzywa, jakiego używamy, i mocy suszarki.

Chipsy warzywne  - pyszny mix z cynamonową nutą

Składniki: marchew, seler, pietruszka, burak, sól, pieprz, cynamon, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny (najlepiej czerwony), ząbek czosnku.

Przygotowanie: warzywa obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Plasterki buraka kropimy octem balsamicznym, pietruszkę i seler smarujemy oliwą zmieszaną z czosnkiem, solą i pieprzem. Marchew doprawiamy za pomocą cynamonu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez pół godziny z użyciem tylko górnej grzałki. Po 30 minutach piekarnik należy wyłączyć i chipsy zostawić jeszcze na około godzinę w środku, aby dobrze się wysuszyły i były chrupiące.

Czy chipsy warzywne ze sklepu są zdrowe?

Chipsy warzywne są dostępne również w sklepach. Należy jednak przestrzec przed nimi, ponieważ zazwyczaj są tak samo niezdrowe, jak zwykłe chipsy ziemniaczane. Również smaży się je na głębokim oleju i dodaje do nich przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu.

Najzdrowszą alternatywą dla tradycyjnych chipsów są więc te zrobione w domu, nie kupione w sklepie. Chipsy z warzyw upieczone w piekarniku lub suszone w suszarce, zachowują swoje składniki odżywcze. Są więc doskonałym źródłem cennych witamin i mikroelementów. Dostarczają organizmowi również błonnika, który jest niezwykle ważny w regulacji procesu trawienia. Chipsy buraczane zawierają witaminy B, kwas foliowy oraz sporą dawkę witaminy C. W ich składzie znajduje się również żelazo. Domowe chipsy z warzyw, takich jak ziemniak (na słono) czy marchew (na słodko), to spora dawka witamin z grupy B, żelaza, miedzi, cynku, witaminy A i beta-karotenu. Jest to więc samo zdrowie – warto zamienić przekąski ze sklepu na chipsy warzywne własnej roboty.


Data aktualizacji: 11.12.2020,
Opublikowano: 11.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej