Chcesz mieć płaski brzuch? Sprawdź jak go wspomóc dietą!

Fot: nikolas_jkd / stock.adobe.com

Płaski brzuch jest marzeniem wielu osób. Często jednak mimo regularnych ćwiczeń, a nawet katowania się głodówkami, ciągle dostrzegają one na swoim brzuchu charakterystyczną oponkę z tłuszczu. Wówczas z pomocą może przyjść odpowiednia dieta.

Dieta na nie jest panaceum na płaski brzuch. Bez regularnych ćwiczeń nie przyniesie wielkiego efektu, szczególnie u osób, które posiadają osłabione mięśnie. Jednak stosowana w niemądry sposób, może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Dlaczego dieta jest często konieczna, żeby mieć płaski brzuch?

Słyszy się, że, żeby posiadać płaski brzuch, potrzebne są determinacja i regularne ćwiczenia. Wiele osób decyduje się na ciężkie i wyczerpujące treningi, takie jak szóstka Weidera czy skalpel Chodakowskiej, a mimo to po paru tygodniach wygląd ich brzucha nadal odbiega od ideału. Dzieje się tak dlatego, że ćwiczenia zawsze należy wspierać odpowiednią dietą.

Dieta wspomagająca osiągnięcie płaskiego brzucha wcale nie musi być bardzo rygorystyczna. Wręcz przeciwnie – głodówki i niskokaloryczne diety sprzyjają powstawaniu efektu jo-jo i spowalniają metabolizm. Niedostateczna ilość białka w jadłospisie sprawia, że organizmowi brakuje aminokwasów, które są niezbędnym budulcem mięśni. Z kolei niedobory witamin i mikroelementów mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych czy zatrzymywania wody w organizmie. Dlatego marząc o płaskim brzuchu, należy zawsze sięgać po diety odpowiednio zbilansowane, które zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Zobacz film sprawdź co jeść aby mieć płaski brzuch?

Zobacz film: Co jeść aby mieć płaski brzuch? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co należy wykluczyć z diety, aby mieć płaski brzuch?

Istnieją pewne produkty, które w diecie osoby starającej się o uzyskanie płaskiego brzucha powinny być zakazane. Przede wszystkim należy do nich alkohol. Choć wszyscy słyszeli o tak zwanym „brzuchu piwnym”, nie każdy zdaje sobie sprawę, że wszystkie napoje procentowe są wrogiem pięknej sylwetki. Brzuch po alkoholu rośnie z kilku przyczyn:

  • dostarcza on dużo kalorii przy praktycznie braku innych substancji odżywczych (najwięcej duże ciemne piwo – 200–400 kcal, ale wino (50–125 kcal w kieliszku) czy mocne trunki (100–200 kcal w 40 ml) również nie są bez winy);
  • rozregulowuje on mechanizmy radzenia sobie ze stresem, a uciążliwy brzuch bywa wywołany nadmiarem kortyzolu;
  • jego picie sprzyja niekontrolowanemu podjadaniu;
  • nadmierne spożywanie alkoholu obciąża wątrobę, której złe funkcjonowanie wywołuje otyłość, szczególnie w obrębie brzucha.

Innymi produktami, z których bezwzględnie należy zrezygnować. są:

  • słodycze,
  •  biały cukier,
  • biała mąka,
  • produkty smażone w głębokim oleju,
  • tłuste potrawy obciążające wątrobę.

Jaka dieta wspiera starania o płaski brzuch?

Oprócz doboru składników odżywczych bardzo istotny jest sposób jedzenia. Zaleca się spożywanie małych porcji posiłków do 6 razy dziennie. Najlepiej jest, żeby każdy z nich zawierał przynajmniej małe ilości łatwo przyswajalnego białka oraz warzywa i owoce. Powinno się jeść w spokoju, dokładnie przeżuwając kęsy, co ułatwia proces trawienia.

Warzywa zawierają duże ilości błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wiąże cholesterol i obniża poziom glukozy we krwi. Posiadają także dużo mikroelementów i witamin oraz przeciwutleniaczy, dzięki czemu wpływają na ogólny dobrostan organizmu – w tym również na jego metabolizm.

Białko jest niezbędnym składnikiem do budowania mięśni. Jeśli dostarcza się go w zbyt małej ilości, ciężka praca wkładana w ćwiczenia brzucha może pójść na marne, bo organizm nie będzie miał potrzebnych substancji do ich wzmacniania. Aminokwasy są też niezbędne do produkcji wielu hormonów, a ich niedobór może doprowadzić do zaburzeń metabolizmu, choćby na skutek chorób tarczycy.

Zaleca się również spożywanie dużej ilości kasz oraz brązowego ryżu. Zawierają one złożone węglowodany, które są doskonałym źródłem energii, a jednocześnie nie podnoszą poziomu cukru.

Z pomocą w pozbywaniu się brzucha mogą przyjść również herbaty. Czerwona herbata Pu-Erh od dawna znana jest jako „pogromca tłuszczu”, ale osoby, którym nie odpowiada jej smak, mogą sięgnąć również po zieloną herbatę przyspieszającą metabolizm lub yerba mate, która hamuje łaknienie.

Warto przeczytać: Typy sylwetki kobiecej a wygląd brzucha – wystający brzuch może oznaczać chorobę

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta na płaski brzuch – przykładowy jadłospis

Śniadanie:

  1. kasza jaglana z owocami,
  2. 2 kromki chleba żytniego z chudą wędliną i pomidorem,
  3. owsianka,
  4. gotowane jajko, pomidor i kromka chleba żytniego.

Śniadanie powinno się jeść nie wcześniej niż pół godziny po obudzeniu się, ale też nie później niż 2 godziny od wstania z łóżka. Powinno dostarczać około 400–500 kcal.

II śniadanie:

  1. koktajle warzywno-owocowe,
  2. sałatka warzywna,
  3. sałatka owocowa.

Drugie śniadanie powinno dostarczyć około 200 kcal.

Obiad:

  1. filet z piersi indyka na parze z suszonymi pomidorami i brązowym lub czerwonym ryżem oraz surówka,
  2. ryba gotowana na parze lub pieczona w piekarniku z kapustą kiszoną, ziemniak,
  3. kasza z bakłażanem, papryką i cieciorką,
  4. curry z dynią i cieciorką i brązowym ryżem.

Obiad powinien dostarczyć około 500–600 kcal.

Podwieczorek:

  1. owoce,
  2. kisiel owocowy bez cukru,
  3. orzechy,
  4. mus czekoladowy z awokado.

Podwieczorek powinien dostarczyć około 200 kcal.

Kolacja:

  1. sałatka warzywna,
  2. sałatka jarzynowa,
  3. śledź z kromką chleba,
  4. pasta twarogowa,
  5. zupa krem z pestkami dyni lub słonecznika.

Kolacja powinna dostarczać 300–400 kcal i zostać zjedzona co najmniej 2 godziny przed snem.

Data aktualizacji: 05.11.2019,
Opublikowano: 23.10.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej