Błędy popełniane w czasie gotowania makaronu, ziemniaków i ryżu

Fot. Enes Evren / Getty Images

Gotowanie podstawowych produktów takich, jak makaron, ryż czy ziemniaki, nie należy do najtrudniejszych. Okazuje się jednak, iż często nieświadomie popełniamy małe błędy, które mają wpływ na efekt końcowy dania. Sprawdź, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas gotowania ryżu, makaronu oraz ziemniaków i dowiedz się, jak przygotować je w odpowiedni sposób.

Błędy popełniane podczas gotowania makaronu

  • Zbyt mało wody

Często do ugotowania makaronu sięga się po zbyt mały garnek, w stosunku do ilości makaronu, jaką chce się ugotować. Makaron należy gotować w dużej ilości wody, gdyż podczas jego gotowania wydziela się skrobia. Kiedy makaron ma mało przestrzeni, a wody jeszcze mniej, skrobia powoduje sklejanie się makaronu. Aby ugotować go poprawnie, należy wybrać odpowiednio duży garnek oraz wlać odpowiednią ilość wody. Wtedy skrobia jest rozproszona i nie powoduje sklejania się makaronu. Na 100 g makaronu przypada 1 litr wody. Makaron należy również często mieszać. Dodatkowo, im więcej wody w garnku, tym jej temperatura znacznie mniej się obniży po dodaniu makaronu, co sprawi, że woda szybciej się zagotuje.

  • Niekontrolowanie czasu

Przed wrzuceniem makaronu do garnka, należy sprawdzić czas jego przygotowania. Czas gotowania ma wpływ na smak, konsystencję, zapach, a nawet na indeks glikemiczny (IG) makaronu. Rozgotowany makaron znacznie traci na wartości smakowej, lepi się i ma większy indeks glikemiczny. Im większy jest indeks, tym glukoza szybciej przechodzi do krwi powodując wyrzut insuliny, co nie jest korzystne dla zdrowia. Po wrzuceniu makaronu do garnka, woda powinna zagotować się jak najszybciej, co zapobiega zbyt długiemu trzymaniu makaronu w wodzie.

  • Płukanie makaronu po ugotowaniu

Częstym błędem jest płukanie makaronu zaraz po jego ugotowaniu. Taki zabieg powoduje zmycie skrobi z jego powierzchni. Co za tym idzie? Sos nie połączy się odpowiednio z makaronem tylko będzie spływał po jego powierzchni. Co więcej, płukanie makaronu obniża jego temperaturę, a zatem w momencie podania dania do stołu, może być już zimny.

  • Dodatek oleju do wody

Nie jest to błędem, ale również w niczym nie pomaga. Dodatek oleju lub oliwy, według przekonań ma zapobiec sklejaniu się makaronu. Jednak olej jest lżejszy od wody i podczas gotowania utrzymuje się na jej powierzchni więc nie ma jakiegokolwiek wpływu na zmniejszenie lepkości makaronu. Aby temu zapobiec należy użyć odpowiedniej ilości wody.

Jaki makaron lub ryż najlepiej wybrać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Wartość odżywcza makaronu i ryżu. Źródło: Wiem, co jem 

Błędy popełniane podczas gotowania ryżu

  • Niepłukanie ryżu

Przed wrzuceniem ryżu do wody należy go dobrze wypłukać. Taki zabieg ma na celu wypłukanie wszelkich zanieczyszczeń, nadmiernej ilości skrobi (ryż nie będzie się sklejał) oraz będzie miał lepszy smak. Bez tego ryż może również mocno spieniać wodę. Należy go płukać do momentu aż woda będzie przezroczysta, a nie biała.

  • Nieodpowiedni garnek

Najlepszy garnek do gotowania ryżu to taki z grubym dnem. Ciepło w takim garnku jest dobrze rozprowadzone oraz długo się utrzymuje na stałym poziomie. Dodatkowo, garnek powinien być odpowiedniej wielkości, aby móc wlać odpowiednią ilość wody. Garnki z cienkim dnem nie rozprowadzają dobrze ciepła, co nie sprzyja równomiernemu gotowaniu. Po zagotowaniu wody, ryż należy wrzucić do garnka i zmniejszyć ogień lub moc i gotować pod przykryciem przez 12-15 minut.

  • Mieszanie ryżu podczas gotowania

W przeciwieństwie do makaronu, ryżu nie należy mieszać podczas gotowania. Mieszanie ryżu sprawia, że skrobia również zaczyna się mieszać, co sprzyja rozgotowaniu i sklejaniu się ryżu. Dodatkowo, podczas gotowania nie należy zdejmować pokrywki, gdyż para i ciepło uciekają, a czas gotowania się wydłuża.

  • Zbyt mało wody

Aby ryż był sypki i sprężysty należy zachować odpowiednie proporcje. Na 1 szklankę ryżu przypada 5 szklanek wody. W ryżu znajdują się śladowe ilości arszeniku, która jest trucizną i w większych ilościach powoduje problemy zdrowotne. Odpowiednia ilość wody sprawi większe wypłukanie arszeniku z ryżu.

Zobaczcie także, z czym obiad będzie najzdrowszy:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Błędy podczas gotowania ziemniaków

  • Zostawianie ziemniaków w wodzie

Ziemniaki są źródłem witamin i minerałów, które są rozpuszczalne w wodzie. Zostawienie ich na dłuższy czas w wodze przed ich ugotowaniem sprawia, że składniki odżywcze przechodzą do wody, a ziemniaki tracą na wartości.

  • Zbyt grube obieranie

Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką. Dlatego ziemniaków nie należy obierać zbyt grubo. Alternatywą do obierania jest dokładne ich umycie, wyszorowanie i ugotowanie w tak zwanych mundurkach. Ta metoda najlepiej sprawdza się przy młodych ziemniakach.

  • Nierównomierny kształt

Ziemniaki powinny być mniej więcej podobnej wielkości. Ziemniak wielkości pięści będzie się gotował znacznie dłużej niż te mniejsze. Dlatego większe ziemniaki powinno się kroić na mniejsze części, co pozwoli na równomierne ugotowanie wszystkich na raz. Na 1 kg ziemniaków przypada 3 litry wody. Należy je gotować przez 20-30 minut. Po 20 minutach należy sprawdzić nożem lub widelcem czy są miękkie i oszacować czy potrzebują więcej czasu.

W każdym z przypadków należy również używać soli. Sól nadaje smak, bez niej makaron smakuje jak mąka, ryż jest mdły, a ziemniaki bez smaku. Sól należy dodać po zagotowaniu się wody, ale przed włożeniem makaronu i ryżu do garnka, a ziemniaki od razu, gdy są gotowane w zimnej wodzie. 

Opublikowano: 27.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej