Bezcenne właściwości opuncji figowej i olejku z pestek opuncji

Fot. Ekspansio / Getty Images

Opuncja figowa to odżywcza roślina, którą Aztekowie uważali za świętą. Zawiera witaminy, minerały, przeciwutleniacze i aminokwasy. Szczególnie owoc opuncji odznacza się walorami odżywczymi. Z jego pestek uzyskuje się olejek, który jest bardzo cennym i ekskluzywnym kosmetykiem.

Ojczyzną opuncji figowej (łac. Opuntia ficus-indica) jest Meksyk, jednak ta niezwykła roślina z rodziny kaktusowatych uprawiana jest obecnie pod różnymi szerokościami geograficznymi, w krajach o ciepłym klimacie. Jest sukulentem mogącym osiągnąć do 5 m wysokości. Kwiaty ma żółte, różowe lub czerwone, a skórę pokrytą kolcami, co stanowi ochronę przed utratą wody oraz zwierzętami.

Na szczególna uwagę zasługuje owoc opuncji. Jest on koloru żółtego, pomarańczowego lub nawet czerwonego. Owoce opuncji figowej, gdy dojrzeją, stają się owalne – wcześniej są okrągłe. Mają liczne drobne wypustki na skórce. W smaku są soczyste, słodkie i orzeźwiające. Zbiera się je tylko raz w roku. Do Europy owoce opuncji figowej sprowadził Krzysztof Kolumb prawdopodobnie pod koniec XV w. Opuncję nazywa się też figą indyjską i figą kaktusową.

Uwaga! Opuncji figowej nie należy mylić z opuncją drobnokolczastą (łac. Opuntia microdasys), również z rodziny kaktusowatych. W Polsce jest ona uprawiana jako roślina ozdobna i nie owocuje.

Właściwości opuncji figowej

Już Aztekowie otaczali opuncję czcią, uważając ją za świętą roślinę. Spożywali ją i wykorzystywali w medycynie naturalnej. Owoc opuncji jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera:

  • Błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, ma zdolność wiązania tkanki tłuszczowej, zmniejsza wchłanianie glukozy.
  • Witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni przed atakiem wolnych rodników, przeciwdziała starzeniu się organizmu, zabezpiecza przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Korzystnie działa na skórę, napinając ją i ujędrniając. Wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Witaminę A, która również jest przeciwutleniaczem. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia naturalną odporność organizmu, jest niezbędnym składnikiem szkliwa zębów.
  • Witaminy z grupy B, które wpływają dobroczynnie na układ nerwowy. Niwelują napięcia psychiczne, poprawiają samopoczucie, usprawniają pamięć i koncentrację.
  • Bioflawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy w roślinach. Działają przeciwzapalnie, rozkurczowo, moczopędnie. Podobnie jak witamina C, uszczelniają naczynia krwionośne.
  • Cenne dla zdrowia pierwiastki: fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, krzem.
  • Około 20 kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Olejek z opuncji figowej

Jest szczególnie często stosowanym produktem w kosmetyce. Z wysuszonych owoców opuncji wydobywa się miąższ, a następnie nasiona. W ten sposób powstaje niezwykle cenny olejek z pestek opuncji figowej. Potrzeba około miliona pestek z kilkuset kilogramów owoców, żeby uzyskać 1 l olejku! Dlatego jest to produkt ekskluzywny i kosztowny (60–70 zł za 10 ml).

Nierafinowany, czysty olejek z opuncji figowej zawiera przede wszystkim wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz aktywną postać witaminy E – bardzo silnego przeciwutleniacza, nazywanego „eliksirem młodości i płodności”. Olejek z pestek opuncji figowej wszechstronnie wpływa na skórę, daje widoczne gołym okiem efekty:

  • Wygładza i wyraźnie odmładza.
  • Spłyca zmarszczki.
  • Nawilża.
  • Odżywia.
  • Regeneruje.
  • Wzmacnia odporność skóry.
  • Oczyszcza skórę z nadmiaru sebum.
  • Przyśpiesza gojenie się ran.
  • Łagodzi podrażnienia i stany zapalne.
  • Spowalnia starzenie się skóry.
  • Chroni przed przesuszeniem.
  • Wyrównuje koloryt skóry.

Olejek z opuncji figowej jest szczególnie polecany do cery problematycznej, dojrzałej, z przebarwieniami, skłonnościami do podrażnień, przesuszonej, wrażliwej czy z plamami pigmentacyjnymi. Warto go stosować zwłaszcza pod oczy, na delikatną skórę wokół ust oraz zmarszczki mimiczne.

Odmładzające działanie ma również krem z opuncji figowej, który działa przeciwzmarszczkowo, ściągająco i wygładzająco. Przywraca cerze gładkość, elastyczność i blask. Co ważne, kosmetyki zawierające wyciąg z opuncji nie uczulają.

Opuncja figowa na odchudzanie

Opuncję figową poleca się na odchudzanie. Obecne w niej składniki regulują tempo przemiany materii, zapewniają uczucie sytości, przeciwdziałają wzdęciom i zaparciom, usuwają z organizmu toksyny, ograniczają wchłanianie tłuszczów, redukują poziom cukru we krwi. A przy tym bogactwo odżywcze opuncji sprawia, że organizm na diecie odchudzającej nie jest pozbawiony niezbędnych składników – witamin, minerałów i aminokwasów.

Jak jeść opuncję figową?

Opuncję można jeść na surowo – jest bardzo smaczna. Przed spożyciem trzeba obrać owoc ze skórki, upewniając się, że nie ma na niej kolców. Opuncja figowa sprawdzi się jako składnik sałatki owocowej, deseru albo koktajlu. Opuncję można podać w formie soku, dżemu, a nawet likieru. Szeroko dostępnym produktem jest herbata zawierająca opuncję, a zwłaszcza zielona herbata z opuncją. Odznacza się wyjątkowym aromatem i ciekawym smakiem (może zawierać dodatkowy owoc, np. mango).

Herbata z opuncji, szczególnie zielona, jest polecana jako uzupełnienie diety odchudzającej. W sprzedaży (w sklepach ekologicznych i aptekach) można też dostać wspierającą odchudzanie opuncję figową w tabletkach.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 19.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej