Beta-laktoglobulina – właściwości, korzyści, reakcje alergiczne

Fot. Emely / Getty Images

Beta-laktoglobulina to białko, które może być odpowiedzialne za wystąpienie alergii na białka mleka krowiego. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, działa antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo i wspomagająco na układ odpornościowy.

Dzięki najnowszym technikom analitycznym udało się zidentyfikować wiele komponentów mleka, które oddziałują wielokierunkowo na organizm człowieka. W mleku niespełna 1% stanowią białka serwatkowe, z czego większość to albuminy, jak alfa-laktoglobulina i beta-laktoglobulina. Spełniają one bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.

Beta-laktoglobulina – czym jest?

Beta-laktoglobulina to albumina stanowiąca mniej więcej połowę białek serwatkowych mleka krowiego. Jak każde białko, jest zbudowana z łańcucha złożonego ze 162 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Beta-laktoglobulina ma wiele cennych właściwości, koniecznych dla właściwego rozwoju niemowląt i wspomagających wiele procesów w starszych grupach wiekowych. Uznana jest za nośnik retinolu i kwasów tłuszczowych, wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwnowotworową i przeciwwirusową. Należy jednak pamiętać, że jest to białko, które zatraca większość swoich właściwości w temperaturze powyżej 70℃.

Białka serwatkowe, w tym beta-laktoglobuliny, znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Mają właściwości żelujące, piankotwórcze. Można je spotkać w wielu gotowych produktach mięsnych, rybnych, sokach owocowych, napojach dla sportowców.

Sprawdź fakty i mity o mleku na wideo poniżej:

Zobacz film: Czy picie mleka jest zdrowe? Źródło: 36,6

Beta-laktoglobulina – właściwości

Beta-laktoglobulina wykazuje zdolność wiązania retinolu, czyli substancji koniecznej do właściwego rozwoju noworodków, a także niezbędnej w procesie prawidłowego widzenia. Ma zdolność wiązania witaminy D, chlorku rtęci, cholesterolu, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stymuluje aktywność niektórych enzymów trawiennych.

Beta-laktoglobulina wykazuje właściwości antyoksydacyjne, choć niestety wiele czynników osłabia to działanie. Przede wszystkim obróbka cieplna. Mleko krowie pozbawione beta-laktoglobuliny właściwie ma o połowę mniejsze działanie przeciwutleniające niż mleko surowe. Działanie antyoksydacyjne beta-laktoglobuliny przypisuje się obecności aminokwasów siarkowych. Zawarta w beta-laktoglobulinie metionina działa również przeciwnowotworowo, a cysteina stabilizuje DNA komórkowe, hamując rakotwórczą aktywność komórek. Beta-laktoglobulina uznana jest za białko pozytywnie wpływające na odporność organizmu. Zapobiega infekcjom bakteryjnym czy wirusowym.

Ponadto beta-laktoglobulina wpływa na funkcjonowanie wielu receptorów i enzymów w organizmie. Dzięki temu poniekąd może wspomagać terapię bólu, nadciśnienia tętniczego czy chorób wątroby i nerek.

Beta-laktoglobulina – alergia

Alergia na białka mleka krowiego to najczęściej występująca alergia wśród dzieci. Za wystąpienie reakcji alergicznej odpowiedzialne są m.in.: beta-laktoglobulina, kazeina, laktoalbumina. Częściej alergia pojawia się u niemowląt karmionych sztucznie niż karmionych piersią, jednak tak czy inaczej jest ona jedną z najbardziej rozpowszechnionych u najmłodszych. Objawy daje różne, o zmiennym nasileniu. Najczęściej pojawia się u dzieci małych, a zanika po 2–5 latach życia. Do najczęstszych objawów należą wysypki skórne o różnym charakterze i nasileniu. Ponadto często pojawiają się: biegunka, wymioty, refluks żołądkowo-jelitowy, zaburzenia wzrastania, brak przyrostu masy ciała, nadmierna płaczliwość czy nadpobudliwość, problemy ze snem, bóle brzucha, bóle głowy, kolki i zaparcia. By stwierdzić konieczność eliminacji mleka krowiego z diety, należy przez pewien czas wykluczyć je z diety i sprawdzić, czy objawy mają związek z tym właśnie białkiem. U niemowląt karmionych sztucznie konieczna jest zmiana mleka na to, które jest przeznaczone dla dzieci z alergią na mleko krowie.

Data aktualizacji: 08.11.2018,
Opublikowano: 07.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ona 03.12.2020r.

Czy u osoby dorosłej, uczulonej na to białko, występują również takie same objawy?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej