Barwniki spożywcze – czym są i jak je stosować? Których lepiej unikać?

Fot. Pixelchrome Inc / Getty Images

Barwniki spożywcze to substancje dodawane do wielu artykułów żywnościowych. Praktyka ta budzi jednak kontrowersje, ponieważ wiele osób obawia się ich potencjalnej szkodliwości. Jak jest w rzeczywistości? Czy barwniki spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?

Barwniki spożywcze wpisane są na listę chemicznych dodatków do żywności określonych symbolem E i należą do zakresu E100–199. Oznacza to, że są dopuszczone do użytku na terenie Unii Europejskiej. Co ważne, wśród nich można znaleźć zarówno syntetyczne, jak i naturalne barwniki spożywcze. To rozróżnienie wydaje się szczególnie istotne, ponieważ niektóre sztuczne związki chemiczne używane w nadmiarze mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Warto o tym pamiętać zwłaszcza wtedy, gdy kupujemy barwniki spożywcze w proszku do dekoracji domowych wypieków lub innych potraw.

Gdzie występują barwniki? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Sztuczne barwniki: w jakich produktach występują? Źródło: Co nas truje?

Dlaczego stosuje się barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze dodawane są do żywności z kilku powodów. Ich rolą może być przywrócenie pierwotnego koloru produktom, które utraciły go pod wpływem technologicznego przetwarzania. Ponadto celem barwników spożywczych jest zmiana koloru danego produktu, a co za tym idzie, polepszenie jego wyglądu. Kolejne powody stosowania substancji barwiących to chęć nadania koloru produktom naturalnie bezbarwnym oraz intensyfikacja walorów smakowych, które związane są również z wyglądem jedzenia.

Barwniki spożywcze stanowią składnik wielu gotowych produktów spożywczych. Można także kupić je oddzielnie i tym samym samodzielnie nadać kolor potrawie przyrządzanej w domu.

Warto wiedzieć: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Syntetyczne i naturalne barwniki spożywcze

Istnieje kilka rodzajów barwników spożywczych, wśród których wyróżnia się:

  • barwniki spożywcze naturalne,
  • barwniki spożywcze identyczne z naturalnymi (otrzymywane syntetycznie, jednak ich struktura jest taka sama jak w przypadku naturalnych związków chemicznych),
  • barwniki spożywcze syntetyczne organiczne,
  • barwniki spożywcze syntetyczne nieorganiczne.

Naturalne barwniki spożywcze mają pochodzenie roślinne, zwierzęce lub mineralne. Tego typu substancje barwiące znane są od wieków. Ich otrzymywanie polega na ekstrahowaniu (czyli wyodrębnianiu) wybranych surowców, np. z liści, kwiatów i owoców roślin czy krwi zwierząt. Naturalne barwniki spożywcze charakteryzują się nieco słabszym działaniem niż substancje syntetyczne, ponieważ są mniej trwałe.

Zobaczcie, w jaki sposób można sprawdzić czy sok malinowy jest sztucznie barwiony:

Zobacz film: Eksperyment: jak sprawdzić, czy do soku malinowego dodany jest sztuczny barwnik. Źródło: Co nas truje

Czy barwniki spożywcze są szkodliwe?

Wszystko zależy od konkretnej substancji. Warto jednak wiedzieć, że naturalne barwniki spożywcze uważane są zazwyczaj za bezpieczne. Nieszkodliwe substancje to m.in.: kurkumina (E100), karmel (E150a), karoteny (E160a), luteina (E161b), betaina (E162) czy antocyjany (E163). Niestety wśród barwników spożywczych pochodzenia naturalnego znajdują się też substancje potencjalnie groźne dla zdrowia. Należą do nich srebro (E174) i złoto (E175). Niekorzystne działanie może też wykazywać chlorofil (E141).

Z kolei barwniki syntetyczne budzą o wiele więcej wątpliwości. Co prawda są trwalsze, jednak wśród nich znaleźć można substancje o szkodliwym działaniu. Tak naprawdę jednak wszystkie barwniki spożywcze, zarówno naturalne, jak i sztuczne, powinny być stosowane z umiarem – zgodnie z dopuszczalną dzienną dawką.

Szkodliwe barwniki spożywcze

Niektóre barwniki spożywcze uważane są za wyjątkowo niekorzystne dla zdrowia. Choć zostały dopuszczone do użytku na terenie Unii Europejskiej, lepiej się ich wystrzegać. Dotyczy to zwłaszcza alergików, kobiet w ciąży i dzieci.

Potencjalnie szkodliwe barwniki spożywcze to przede wszystkim:

  • tartrazyna (E102),
  • żółcień chinolowa (E104),
  • żółcień pomarańczowa (E110),
  • azorubina (E122),
  • czerwień koszenilowa (E124),
  • czerwień Allura (E129).

Ponadto warto uważać na stosowanie: indygotyny (E132), błękitu brylantowego (E133) i aluminium (E173).

Czytasz uważnie etykiety produktów?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Gdzie kupić barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze kupowane w opakowaniach mogą służyć jako ciekawe urozmaicenie codziennych potraw. Substancje występują w różnych formach, jako:

  • barwniki spożywcze w proszku,
  • barwniki spożywcze w płynie,
  • barwniki spożywcze w żelu,
  • barwniki spożywcze w sprayu.

Produkty tego typu najłatwiej kupić za pośrednictwem internetu. W sieci najczęściej dostępne są barwniki spożywcze w proszku, których użycie jest niezwykle proste – wystarczy rozpuścić barwnik w odrobinie wody lub alkoholu i tym samym stworzyć gęstą, kolorową pastę.

Wśród substancji nadających kolor wyjątkowo popularne są barwniki spożywcze do ciast. Dzięki nim domowe wypieki zyskują wyjątkowy wygląd. Barwnikiem spożywczym w proszku czy płynie można np. zabarwić lukier oraz jadalne dekoracje.

Należy jednak pamiętać, że gotowe barwniki spożywcze często należą do grupy substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia. W związku z tym trzeba zwrócić szczególną uwagę na ich odpowiednie dawkowanie.

Osoby, które nie są przekonane do chemicznych barwników, mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie substancji barwiących. Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze? Dobrym pomysłem jest wykorzystanie np. buraków, kurkumy czy jagód.

Data aktualizacji: 07.03.2019,
Opublikowano: 06.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej