Banany z brązowymi plamami – jeść czy nie jeść?

Fot. milosradinovic / Getty Images

Czy należy wyrzucać banany, na których zaczynają pojawiać się brązowe plamy? Większość osób uznaje to za początki psucia się tych owoców. Bardzo niesłusznie, gdyż okazuje się, że banany, na których pojawiają się brązowe plamy, nabierają nowych, cennych właściwości dla organizmu. 

O czym świadczą brązowe plamy na bananach?

Pojawienie się brązowych przebarwień na bananach wcale nie świadczy o rozpoczęciu się procesu psucia. Jest to oznaka osiągnięcia dojrzałości i jest to zupełnie naturalny proces. Banany zrywane są z drzewa kiedy ich skórka jest jeszcze zielona. Zielona barwa świadczy o obecności chlorofilu, który z upływem dni przechodzi proces rozkładu, dzięki czemu wytwarza się karoten. Dzięki tej przemianie, banan z zieloną twardą skórką staje się żółty i miękki, z łatwą do oddzielenia skórką. W dalszym procesie dojrzewania zaczynają pojawiać się brązowe plamki na skórce owocu. Jest to oznaka osiągnięcia pełnej dojrzałości banana.

Zobaczcie także, dlaczego warto jeść banany:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść banany? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Dlaczego nie należy wyrzucać bananów z przebarwieniami?

Banany z brązowymi plamkami nabierają nowych cennych właściwości w porównaniu do tych zieloną czy żółtą skórką. Brązowe plamy świadczą o wytworzeniu się Tumor Necrosis Factor (TNF), czyli Czynnika Martwicy Nowotworów (CMN). Według przeprowadzonych badań, im na skórce jest więcej brązowych przebarwień, tym poziom TNF w bananach jest większy. TNF jest substancją, która zapobiega mutacji komórek i chroni je przed rozwojem nowotworów. Dlatego warto profilaktycznie wprowadzić banany do codziennej diety.

Zobacz film: Dieta bananowa (odchudzająca) - jadłospis i efekty

Dlaczego warto jeść dojrzałe banany?

Oprócz tego, że banany z brązowymi plamkami zwalczają nieprawidłowe komórki nowotworowe, niosą ze sobą jeszcze inne korzyści. Dojrzałe owoce zawierają sporą ilość potasu, bo aż 358 mg na 100 gram owocu. Potas jest bardzo cennym składnikiem mineralnym dla organizmu. Pierwiastek ten odpowiada m.in. za generowanie impulsów elektrycznych w komórkach naszego ciała, w tym odpowiada za każde uderzenie serca, odpowiada za gospodarkę wodną organizmu oraz pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dzięki tej ostatniej właściwości potas pomaga w walce z nadciśnieniem.

Skrobia w dojrzałym bananie zamienia się w cukry proste, które są łatwiejsze do strawienia przez organizm, jednak tym samym szybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego też, dojrzałe banany są znacznie słodsze niż te zielone czy żółte bez przebarwień. Dojrzały owoc mają większy indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub cierpiące na insulinooporność nie powinny zbyt często sięgać po dojrzałe banany. Co więcej, banan z brązowymi przebarwieniami jest nawet 8 razy skuteczniejszy w wspieraniu systemu odpornościowego od jego niedojrzałej wersji. Już 1 -2 banany dziennie mogą zapobiec przeziębieniu, a nawet grypie!

Czy jesz banany z czarnymi plamami?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jakie inne korzyści niosą ze sobą banany?

Banany to nie tylko źródło potasu czy cytokiny (TNF). Owoce te są również bogate w witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, wapń, magnez i cynk. Dzięki tak dobrej zawartości składników odżywczych banany pozytywnie działają na szereg procesów zachodzących w organizmie. Banany zawierają sporo przeciwutleniaczy, dlatego świetnie walczą z wolnymi rodnikami, witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój oraz sprawność intelektualną. Magnez natomiast stabilizuje funkcje układu nerwowego i wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć, reguluje pracę tarczycy i chroni mózg przed toksycznymi pierwiastkami (ołów, kadm i rtęć). Wapń odpowiada za mocne kości i zęby, wspiera przewodzenie impulsów nerwowych oraz odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.

Banany zawierają również tryptofan, który w organizmie bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia. Dlatego w gorszy dzień warto sięgnąć po banana zamiast po słodkiego batonika, gdyż przyniesie to więcej korzyści dla organizmu niż tylko puste kalorie.

Banany również działają ochronnie na przewód pokarmowy. Co więcej, są znanym środkiem w leczeniu biegunek u dzieci. Mogą być skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka, gdyż pobudzają rozrost komórek błony śluzowej żołądka i chronią przed powstawaniem uszkodzeń. Co ciekawe, banany posiadają lektyny, które mogą być użyte do ochrony przed zakażeniem wirusem HIV, ponieważ wiążą się z białkiem tego wirusa powstrzymując proces związany z zakażeniem.

Coraz częściej banany są wykorzystywane jako naturalny słodzik zamiast zwykłego cukru. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż taki produkt jest dodatkowo wzbogacony o błonnik, witaminy i minerały, a nie tylko o puste kalorie. Do domowych wyrobów banany z brązowymi plamkami świetnie sprawdzą się do ciast, chlebków bananowych, muffinek, ciasteczek owsianych czy placuszków z płatkami owsianymi. 

Data aktualizacji: 01.03.2019,
Opublikowano: 01.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej