Banany – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Fot. margouillatphotos / Getty Images

Banany to jedne z najstarszych spośród uprawianych przez ludzi owoców. Od wieków cenione są za słodki, maślany smak i szereg właściwości leczniczych. Bogate w skrobię, stanowią doskonałe źródło energii. Dostarczają także wielu niezbędnych witamin i minerałów – w szczególności witaminy B6 i potasu.

Słynące ze swoich prozdrowotnych właściwości banany występują naturalnie w ciepłym, wilgotnym klimacie strefy międzyzwrotnikowej. Uprawiane są głównie w Indiach, Chinach, na Filipinach, w Brazylii, Indonezji i Ekwadorze. Stanowią jadalne owoce kilkudziesięciu roślin z rodzaju bananowców (Musa L.). Z botanicznego punktu widzenia banany to jagody – podłużne (15–20 cm długości), mączyste jagody pokryte dość grubą, żółtą skórką. Odmiany uprawiane do celów kulinarnych najczęściej nie mają twardych nasion, które występują w dziko rosnących owocach.

Składniki odżywcze bananów

Banany – w porównaniu z innymi owocami – zawierają sporo białek (2%, w tym znaczne ilości aminokwasu tryptofanu) i są wyjątkowo zasobne w węglowodany. Dojrzała sztuka składa się w około 10% z cukrów prostych (glukozy i fruktozy), w 2,5% z sacharozy i aż w 5,5% ze skrobi. Ponadto średniej wielkości banan dostarcza około 3 g błonnika, zaspokajając 10% dziennego zapotrzebowania na tę substancję.

Jeśli chodzi o witaminy, banany są zasobne przede wszystkim w witaminę B6, której ilość w jednej sztuce stanowi około 25% zalecanej dziennej dawki. Ponadto w owocach znajdują się inne witaminy z grupy B oraz sporo witaminy C. W niewielkich ilościach występują także witaminy A, E i K.

Banany to jedno z najzasobniejszych naturalnych źródeł potasu – w jednej sztuce znajduje się go około 400 mg. Owoce dostarczają także znacznych ilości magnezu, manganu i miedzi oraz nieco fosforu, żelaza, cynku i selenu.

Podobnie jak wszystkie owoce, banany zawierają fitozwiązki, takie jak enzymy, olejki eteryczne, kwasy owocowe, flawonoidy. Wbrew powszechnemu mitowi w ciemnej końcówce banana, która jest pozostałością po kwiatostanie, nie występują pasożyty ani substancje toksyczne.

Należy mieć świadomość, że do importu przeznacza się jeszcze zielone banany (by nie uległy zepsuciu w czasie transportu), które w miejscu sprzedaży są sztucznie doprowadzane do stanu dojrzałości. W związku z tym wartość odżywcza owoców dostępnych w polskich sklepach może się nieco różnić od tej, którą mają banany dojrzewające w naturalnych warunkach. Co więcej, banany z przemysłowych produkcji mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia (pestycydy, herbicydy itp.). Najlepiej w związku z tym sięgać po owoce z hodowli ekologicznych.

Sprawdź na filmie, jakie koktajle są najzdrowsze:

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn  

Banan – właściwości

Bogactwo składników odżywczych czyni z bananów owoce, które warto umieszczać w codziennej diecie z wielu względów:

  • stanowią bardzo dobre źródło energii, po które dobrze jest sięgnąć zwłaszcza po intensywnym wysiłku fizycznym – uzupełniają nie tylko zasoby glikogenu, ale też powstałe niedobory elektrolitów,
  • dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu i magnezu oddziałują korzystnie na pracę układu nerwowego, a także dostarczają tryptofanu – aminokwasu, który niezbędny jest do produkcji serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie,
  • jako dobre źródło potasu obniżają ciśnienie tętnicze krwi, a także wpływają pozytywnie na profil lipidowy (ograniczają ilość cholesterolu i trójglicerydów) dzięki wysokiej zawartości błonnika – tym samym zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • chronią błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem soków trawiennych, a także zawierają substancje przyczyniające się do niszczenia bakterii szczepu Helicobacter pylori – są pomocne w profilaktyce i leczeniu choroby wrzodowej, refluksu żołądka,
  • działają lekko zapierająco – stanowią remedium na biegunkę,
  • mają działanie alkalizujące – służą procesom odkwaszania organizmu,
  • według licznych badań, zawarte w nich substancje biologicznie aktywne służą profilaktyce nowotworów, np. raka okrężnicy, nerki,
  • dzięki bogactwu witamin, minerałów i fitozwiązków znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Sięgając po banany, należy pamiętać, że zawierają one znaczne ilości cukrów. W związku z tym średniej wielkości owoc dostarcza około 90 kcal. Co więcej, ma on wysoki indeks glikemiczny (60–70 IG – w zależności od stopnia dojrzałości). Z tego względu banany nie są odpowiednim produktem dla diabetyków. Powinny unikać ich także osoby na diecie odchudzającej.

Banany w kuchni

Przy swoim bogactwie właściwości zdrowotnych, banany są przede wszystkim bardzo smaczne i można je na wiele sposobów wykorzystać w sztuce kulinarnej. Choć najczęściej spożywa się je na surowo, stanowią interesującą bazę deserów (np. zapiekane w cieście naleśnikowym), częsty składnik produktów mlecznych (jogurtów, serków, lodów) oraz wyśmienity dodatek do rozmaitych potraw – słodkich (np. sałatek owocowych) lub wytrawnych (np. ryżu z curry).

Do deserów warto wykorzystywać czerwone banany – odmianę o słodszym smaku i delikatniejszej konsystencji niż żółta. Co więcej – są one zasobniejsze w cenne dla zdrowia przeciwutleniacze. Smacznym i wartościowym produktem są banany suszone, nazywane także bananowymi chipsami. Mimo iż tracą one część substancji odżywczych pod wpływem działania wysokiej temperatury (w procesie suszenia), w ich niewielkiej porcji może znajdować się nawet więcej witamin, minerałów i fitozwiązków niż w świeżym owocu. Związki te ulegają bowiem zagęszczeniu po odparowaniu wody. Dlatego suszone banany są doskonałą (choć wysokokaloryczną) alternatywą dla niezdrowych przekąsek.

Data aktualizacji: 07.11.2018,
Opublikowano: 06.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej