Babka jajowata – właściwości i zastosowanie nasion i łupin

Fot: kvitkanastroyu / stock.adobe.com

Babka jajowata to roślina, która ceniona jest głównie za wysoką zawartość błonnika i wytwarzany śluz. Wspomaga procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i biegunki, a także działa osłonowo na przewód pokarmowy. Poznaj właściwości, jakie ma nasiono i łuska babki jajkowatej

Babka jajowata jest rośliną, która do prawidłowego wzrostu potrzebuje nasłonecznionych i nawodnionych terenów. Pochodzi z rejonów Hiszpanii i Wysp Kanaryjskich, jednak uprawiana jest również w Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Indiach czy Pakistanie. W Polsce bywa spotykana na przykład na polach i łąkach.

Liście babki jajowatej mają kształt lancetowaty, a kwiatostany przypominają kłosy. Kwiaty mają odcień bladożółty. W owocach babki jajowatej znajdują się ziarna, które (głównie dzięki łupinom i nasionom) są surowcem leczniczym. To właśnie te niewielkie, beżowo-brunatne ziarna są źródłem większości drogocennych składników babki jajowatej.

Łupina babki jajowatej – właściwości

Nasiona i łuski babki jajowatej są wykorzystywane w ziołolecznictwie, a także stanowią składnik leków, zawiesin, kremów i innych kosmetyków pielęgnacyjnych. Łupiny wykorzystuje się w całości, w formie sproszkowanej lub w postaci śluzu.

Nasiona i łupiny babki jajowatej zawierają mnóstwo substancji czynnych, do których należą:

  • cukry,
  • olejki,
  • śluzy,
  • fitosterole,
  • aukubina,
  • alkaloidy monoterpenowe i triterpenowe,
  • hemiceluloza.

Osoby, u których często występują zaparcia, powinny szczególnie docenić właściwości, jakie wykazuje babka jajowata – łuski pod wpływem kontaktu z wodą pęcznieją, pochłaniając znaczne ilości wody i wytwarzając charakterystyczny śluz. Dzięki temu perystaltyka jelit zostaje poprawiona, a lepki śluz powoduje, że masy kałowe w jelitach zmiękczają się i pęcznieją. Wywołuje to zwiększony nacisk na ściany jelit i ułatwia wypróżnianie.

Babka jajowata działa też pomocniczo przy biegunkach. W tym przypadku pęczniejące łuski babki jajowatej pochłaniają nadmiar wody z jelit i przywracają poprawną konsystencję stolca.

Pęczniejące łuski babki jajowatej powodują, że zwiększa się uczucie sytości, dlatego mogą wspomagać diety odchudzające. Śluzy wytwarzane przez łupinę mają działanie osłonowe.

Babka jajowata jest polecana również osobom cierpiącym na hemoroidy.

Babka jajowata źródłem błonnika

Działanie babki jajowatej jest cenione między innymi za wysoką zawartość błonnika – składnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Błonnik (zawarty również w łupinach babki jajowatej) ma następujące właściwości:

  • spowalnia wchłanianie węglowodanów,
  • zapobiega wahaniom cukru we krwi (dieta bogata w błonnik jest polecana diabetykom),
  • oczyszcza organizm, przyspiesza wydalanie z organizmu toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych,
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko miażdżycy i niedokrwienia mięśnia sercowego,
  • wspomaga działanie układu trawiennego,
  • zapobiega chorobom jelit (w tym także nowotworom jelit),
  • pomaga kontrolować łaknienie (pęcznieje, zwiększając uczucie sytości).

Babka płesznik i jajowata

Babka jajowata i babka płesznik wykazują podobne właściwości. Często stanowią składnik mieszanek, będących źródłem naturalnego błonnika. Wizualnie nasiona obu roślin nieco się różnią. Nasiona płesznika przypominają nieco siemię lniane – są błyszczące, ciemne i podłużne, a ziarna babki jajowatej – jasne, beżowo-różowe. W przypadku babki płesznik surowcem leczniczym są nasiona, natomiast w przypadku babki płesznik także łupiny i łuski.

Nasiona babki płesznik mają następujące właściwości:

  • działają przeczyszczająco,
  • poprawiają perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego,
  • działają oczyszczająco,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • regulują poziom insuliny we krwi,
  • działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo,
  • łagodzą objawy chorób skórnych, takich jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy trądzik różowaty, a także pielęgnują skórę,
  • łagodzą podrażnienia układu pokarmowego,
  • jest polecana osobom cierpiącym na hemoroidy, a także w czasie rekonwalescencji po operacjach odbytu.

Babka jajowata – przygotowanie, spożywanie i przeciwwskazania

Łupiny babki jajowatej (podobnie jak nasiona babki płesznik) należy namoczyć w wodzie, aby uzyskać lepki, śluzowaty napar. W tym celu 1-2 łyżeczki łupin należy rozpuścić w szklance wody lub soku. Taką mieszankę należy pić raz dziennie, popijając dodatkową szklanką wody. Ponieważ produkty zawierające błonnik pochłaniają wodę w organizmie, podczas ich stosowania zaleca się picie większej ilości płynów, niż zwykle.

Łuski i nasiona babki jajowatej można również dodawać do posiłków i napojów. Ponieważ w kontakcie z wodą pęcznieją, mają właściwości zagęszczające i są polecane do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej nadają się również jako dodatek do jogurtów, mleka i koktajli owocowo-warzywnych.

Zobacz film: Kiedy warto wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Ponieważ babka jajowata jest bogata w błonnik i ma właściwości przeczyszczające, należy uważać, by nie spożywać jej za dużo każdego dnia. Aby utrzymać odpowiedni stan zdrowia i odczuć pozytywne działanie babki jajowatej, należy spożywać 25-30 gramów nasion i łupin każdego dnia.

Ziaren babki jajowatej nie należy przyjmować doustnie bez wcześniejszego zmieszania ich z wodą lub jedzeniem. Mogłoby to spowodować zablokowanie jelit.

Przeciwwskazaniami do stosowania babki jajowatej są patologiczne zwężenia przewodu pokarmowego, a także niedrożności jelit.

Data aktualizacji: 08.12.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ana 15.10.2019r.

Ja zaczynam terapię z babką płesznik i łupiną babki jajowatej. Rzuciłam papierosy i mam problemy z załatwianiem się, zobaczymy czy pomoże uregulować. Fajne jest to że jak wypije szklankę z mieszanką to mam uczucie pełnosci więc apetyt znikł co po rzuceniu papierosów jest rewelacyjne.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej