Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową?

Fot: rostovtsevayu / fotolia.com

Anyż gwiaździsty (łac. pimpinella anisum), także badian, to roślina mająca wiele zastosowań nie tylko w ziołolecznictwie. Anyż sprawdzi się również w kosmetyce, leczeniu bądź kuchni – uwielbianą formą wielu osób jest podawanie go jako herbata anyżowa. Napar z anyżu m.in. łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia bądź zgaga. 

Anyż gwiaździsty wywodzi się z Chin. Kiedyś był uprawiany głównie w Afryce, w basenie Morza Śródziemnego. Jako że lubi ciepło i promienie słoneczne, nie było łatwo zaadaptować go w polskich warunkach. Jednak po czasie przyjął się i u nas – jego mocny aromat i właściwości pozwalają korzystać z niego zarówno w kuchni, jak i łazience, a także jako specyfik na różne stany chorobowe i dolegliwości.

Czym jest anyż gwiaździsty?

Anyż to roślina mająca maksymalnie 50 cm. Jej kwiaty można zobaczyć w okresie wakacji, czyli w lipcu i w sierpniu. Najwięcej właściwości i zastosowań mają owoce anyżu. W smaku przypominają nieco kminek, chociaż są od niego bardziej słodkie i intensywne. Znany jest najczęściej w wysuszonej postaci ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych nasionami. Stosowany już przez Greków i Egipcjan, dzisiaj dzięki swoim właściwościom znajduje szerokie zastosowanie w wielu obszarach, takich jak: kosmetyka, produkcja leków i w medycynie naturalnej.

Anyż (gwiaździsty) – właściwości

Nasiona i olejek anyżu mają właściwości lecznicze. Zawierają węglowodany, tłuszcze, białka, a także flawonoidy, cholinę i sterole. Dzięki nim jest stosowany w trakcie wielu dolegliwości i stanach chorobowych, takich jak: przeziębienia, zaparcia, wzdęcia. Właściwości anyżu gwiaździstego to m.in.:

  • działanie przeciwzapalne,
  • zażegnanie dolegliwości układu oddechowego (kaszel, chrypka, ból gardła),
  • działanie wzmacniające organizm,
  • działanie poprawiające cerę, kondycję skóry i włosów,
  • usprawnianie perystaltyki jelit (pomaga na wzdęcia, niestrawność, nudności),
  • pobudzanie laktacji,
  • poprawianie pamięci,
  • korzystny wpływ na potencję.

Na co anyż? – zastosowanie

Anyż gwiaździsty ma wiele zastosowań. Można wykorzystywać go zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Przyda się jako np. napar dla osób, które cierpią na niestrawność oraz wzdęcia. Jego właściwości poprawiają perystaltykę jelit, a także przyśpieszają trawienie. Jest idealny do przygotowania inhalacji także osobom, które mają problemy z układem oddechowym. Skutecznie zwalcza zapalenia oskrzeli i astmę – jest również dobry na suchy kaszel. Anyż gwiaździsty sprawdzi się także jako herbata np. dla osób z kamicą nerkową, gdyż wykazuje właściwości silnie moczopędne. Jako napój będzie także wsparciem kobiet w okresie laktacji, gdyż wspomaga wytwarzanie mleka. Można zastosować anyż także w przypadku nudności, gdyż skutecznie je neutralizuje oraz u osób ze skórą z trądzikiem – okłady lub tonik z anyżu pomagają zredukować produkcję sebum. Anyż znajduje także zastosowanie u sportowców (rozgrzewa mięśnie), a także u osób zestresowanych (odpręża i relaksuje). Stosowany jest także jako dodatek do kawy i herbaty, gdyż wzmacnia właściwości pobudzające. Według niektórych powinny z niego robić użytek także osoby mające problem z potencją, nieświeżym oddechem, a także wszyscy, którym zależy na odmłodzeniu się. Anyż wykorzystywany jest również jako przyprawa w kuchni – zarówno do potraw słonych, jak i słodkich.

Herbata z anyżem – jak zrobić?

Herbata anyżowa jest prosta w wykonaniu. Napar z anyżu wykonuje się poprzez zalanie łyżki stołowej sproszkowanej przyprawy szklanką wrzątku. Następnie w garnku gotuje się go na małym ogniu przez 10 minut. Póżniej wystarczy przecedzić przez sitko i pół szklanki wywaru pić 3 razy dziennie. Z kolei dla kobiet karmiących najlepszy będzie napar z łyżki stołowej anyżu zalanej szklanką wrzątku i gotowanej na małym ogniu przez 15 minut. Należy pić go w tym przypadku kilka razy dziennie. Napar z anyżu może być również stosowany przez dzieci. Wtedy najlepiej zaparzyć po łyżeczce anyżu i rumianku, a następnie po zalaniu szklanką wrzątku, gotować przez 15 minut i przecedzić przez sito. Najlepiej sprawdzi się podawanie 1-2 łyżeczek co 2 godziny – to idealne rozwiązanie na kaszel i wzdęcia.

Anyż – przeciwwskazania

Warto podkreślić, że anyż nie może być nadużywany. U niektórych osób może wywołać reakcję alergiczną, np. wysypkę. Należy również pamiętać, że osoby przewlekle chore na wszelkie choroby układu pokarmowego, a także w czasie ciąży powinny skonsultować jego spożywanie ze specjalistą. U niektórych osób w wyniku spożycia anyżu może pojawić się gorączka, duszności bądź ropna wydzielina z gardła. Należy w tym przypadku skonsultować się w trybie pilnym z lekarzem. Czasami może dojść także do objawów, takich jak drgawki, przekrwienie mózgu i płuc oraz uszkodzenia nerek. Wynika to z faktu, że anyż ma właściwości silnie rozszerzające naczynia włosowate. To również symptomy wymagające szybkiej interwencji medycznej. Podczas nadużycia anyżu mogą także wystąpić objawy sugerujące odurzenie – i w tym przypadku konieczna będzie konsultacja medyczna. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 25.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej