Anabolizm i katabolizm – procesy metaboliczne i ich znaczenie

Fot. 10'000 Hours / Getty Images

Procesy anaboliczne pozwalają na tworzenie z prostych związków nowych komórek, tkanek oraz rezerw energetycznych. W procesach katabolicznych przeważają procesy rozpadu i wyzwalania w reakcjach chemicznych energii niezbędnej do życia i intensywnej aktywności fizycznej. 

Właściwa równowaga między anabolizmem a katabolizmem (z przewagą procesów anabolicznych) pozwala na rozwój organizmu, tworzenie rezerw energetycznych i przyrost masy ciała. W przypadku intensywnego treningu czy pracy fizycznej ważne jest wykorzystanie do pełnej regeneracji i rozwoju tzw. okna anabolicznego – okresu, kiedy po wysiłku przyswajanie substancji odżywczych jest najlepsze.

Czym jest anabolizm i katabolizm?

Anabolizm to część reakcji metabolicznych, które nasilają się w chwilach, gdy dostępność substancji odżywczych jest większa niż zapotrzebowanie organizmu na energię niezbędną do wykonywania bieżących czynności. W fazie anabolicznej możliwe jest budowanie z dostarczanych w pożywieniu podstawowych związków (cukrów prostych, aminokwasów, białek tłuszczów) wszystkich substancji, które stanowią materiał budulcowy ciała albo stanowią rezerwę energetyczną.

Złożone reakcje biochemiczne pozwalają na przekształcanie jednego typu związków w inne, syntezowanie z niewielkich cząstek bardziej złożonych struktur, które wchodzą w skład komórek i umożliwiają budowę tkanek. Wchłaniane z przewodu pokarmowego cząsteczki węglowodanów (głównie cukrów prostych, w tym glukozy) przekształcane są w wysokoenergetyczne substancje zapasowe (np. glikogen), które organizm może wykorzystać jako szybko dostępne źródło w chwili, gdy zapotrzebowanie na energię podnosi się.

Przeciwny mechanizm – katabolizm – dominuje w sytuacji, gdy zapotrzebowanie organizmu na energię przewyższa podaż odpowiednich substancji. Początkowo organizm wykorzystuje dostępne zasoby (glikogen, glukozę), następnie zaczyna rozkładać związki złożone (białka, tłuszcze), w niektórych sytuacjach „podbierając je” nawet z tkanek. W sytuacji gdy stan taki utrzymuje się dłużej, spalane są zasoby tłuszczu, białek, zmniejsza się masa mięśniowa. W krańcowych sytuacjach dochodzi do wyniszczenia organizmu. Dzieje się tak np. w stanach znacznego niedożywienia, anoreksji albo w chorobie nowotworowej.

Okno anaboliczne

Okno anaboliczne jest okresem, który rozpoczyna się bezpośrednio po wysiłku i trwa zwykle nie dłużej niż 2–3 godziny. Organizm, który pracując intensywnie lub uprawiając sport, zużywa duże ilości energii, w tym okresie najintensywniej i najbardziej skutecznie przyswaja dostarczone mu substancje odżywcze. W późniejszym czasie procesy te przebiegają wolniej i nie pozwalają na tak szybkie jak w oknie anabolicznym zregenerowanie sił.

Organizm w tym czasie nie tylko odtwarza początkowe zasoby i powraca do stanu początkowego, ale też, pobudzony wcześniejszym wysiłkiem, przygotowuje się do kolejnych etapów działania, zwiększając zapasy glikogenu (stanowiącego łatwo zużywalne źródło glukozy) oraz powiększając masę mięśniową. W ten sposób poprawiają się wydolność fizyczna, siła i wytrzymałość.

Prawidłowe zrozumienie tego mechanizmu umożliwia osobom trenującym i ciężko pracującym nie tylko na odtworzenie gotowości do działania, ale też na zwiększenie swoich możliwości. Oczywiste staje się to, że po okresie aktywności należy bardzo szybko dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji, spożywając odpowiednio dobrane posiłki.

Dieta anaboliczna

Prawidłowa dieta, służąca zwiększeniu intensywności reakcji anabolicznych, powinna zawierać łatwo przyswajalne składniki wysokoenergetyczne i budulcowe. Dlatego duży nacisk kładzie się na dostarczenie węglowodanów i białek.

Węglowodany zużywane do odtwarzania rezerw energetycznych powinny mieć stosunkowo niski indeks glikemiczny, co wydłuża czas, w którym mogą być wchłaniane, a jednocześnie pozwala na uniknięcie gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi (glikemii). Białka syntezują się najlepiej w czasie, gdy zwiększa się dostępność w pokarmie analogicznych związków pochodzenia zewnętrznego (egzogennych), ale również aminokwasów – prostszych substancji, będących podstawowymi elementami budulcowymi białek.

Cennymi elementami diety anabolicznej dostarczającymi węglowodanów są:

  • rośliny strączkowe,
  • kasze, ryż i makarony,
  • owoce i soki owocowe,
  • produkty zbożowe,
  • miód,
  • konfitury i powidła.

Czy makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od tego klasycznego? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Czy makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od tego klasycznego? Źródło: Wiem, co jem

Białka najlepiej przyswaja się z produktów takich jak:

  • ryby,
  • drób,
  • chude przetwory mleczne (twarogi, jogurty, kefiry),
  • jajka.

Sportowcy, którzy muszą budować dużą masę mięśniową (kulturyści, zapaśnicy, ciężarowcy), stosują również specjalnie przygotowane odżywki, zawierające duże ilości aminokwasów i protein.

Elementem, o którym nie można zapominać, jest uzupełnianie na bieżąco niedoborów płynów i elektrolitów. Wysiłek prowadzi do odwodnienia, a w trakcie pocenia się organizm traci duże ilości minerałów, głównie sodu. Dlatego zarówno w trakcie wysiłku, jak i po nim niezbędne jest spożywanie dużej ilości napojów izotonicznych czy wody mineralnej. Niedobory elektrolitowe uzupełniają również świetnie niektóre soki, np. pomidorowy.

Hormony anaboliczne

Procesy anaboliczne przebiegają intensywniej pod wpływem niektórych hormonów (np. testosteronu i jego pochodnych). Ułatwiają one i znacząco przyspieszają tworzenie masy mięśniowej, natomiast zaburzają naturalną równowagę hormonalną, mogą prowadzić do różnych schorzeń, a nawet do zaburzeń psychicznych. Dlatego wspomaganie hormonalne uważane jest za szkodliwe dla zdrowia, a ze względu na nienaturalne zwiększanie wydolności fizycznej i siły – zakazane w sporcie wyczynowym. 

Data aktualizacji: 20.11.2018,
Opublikowano: 20.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej