Alergia na pomidory czy na środki, którymi są pryskane? Jakie są objawy uczulenia?

Getty Images/ Laurie Rubin

Alergia na pomidory może dawać bardzo zróżnicowane objawy. Uczulenie na pomidory może mieć charakter przejściowy i wystąpić wyłącznie u niemowląt w momencie rozszerzania diety, jednak nie pojawiać się już u dorosłych. Może również utrzymywać się przez całe życie.

Uczulenie na pomidory ma bardzo zróżnicowany obraz kliniczny. Należy jednak rozróżnić alergię na same pomidory od alergii na środki, którymi są te pomidory pryskane podczas uprawy. Pomidor, jak każdy inny produkt spożywczy, może wywołać objawy alergiczne. Najczęściej są to objawy skórne, szczególnie w postaci wyprysku kontaktowego np. u osób przygotowujących kanapki czy sprzedawców. Rzadko dochodzi do nasilonych objawów alergii na to warzywo. Zdarza się, że u osób uczulonych na pomidory dochodzi także do reakcji alergicznej na lateks.

Przeczytaj też: Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości

Alergia na pomidory

Alergia na pomidory może mieć różne objawy. Obejmują one lekkie reakcje alergiczne skórne, w postaci zaczerwienienia, wyprysku kontaktowego, rzadziej rozsianej wysypki. Rzadko zdarza się, by pomidory wywołały ostrą reakcję alergiczną z obrzękiem błon śluzowych i dusznością. Uczulenie na pomidory może również dawać objawy w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych, obejmujących wymioty, nudności, biegunkę. Czasami alergia występuje u małych dzieci, szczególnie w momencie rozszerzania diety u niemowląt. Wysypka na całym ciele może pojawić się po wprowadzeniu pomidorów do diety. Jednak częściej może mieć to związek z kupnem pomidorów pryskanych, nieodpowiednio wyparzonych przed podaniem dziecku. Z reguły łagodna reakcja alergiczna ulega wycofaniu, tzn. ponowna próba podania dziecku pomidorów po kilku miesiącach nie daje już objawów klinicznych.

Czy można leczyć alergię na pomidory?

Podstawą leczenia alergii na pomidory jest ich eliminacja z diety. Należy pamiętać, że jeśli dany produkt powoduje łagodne objawy alergiczne, to każde ponowne zetknięcie się z danym alergenem może powodować coraz silniejsze objawy. To z kolei niesie ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, czyli ciężkiej reakcji alergicznej, będącej zagrożeniem zdrowia, a nawet życia.

Reakcja alergiczna może wystąpić również w przypadku styczności skóry z pomidorem, np. przy szykowaniu kanapek czy podczas pracy w sklepie spożywczym.

Rzadko zdarzają się sytuacje, kiedy dochodzi do obrzęku błony śluzowej i konieczności pilnej interwencji lekarskiej, choć oczywiście takie reakcje jak najbardziej są możliwe. Nie wolno więc lekceważyć narastającej duszności, pojawienia się świstów oddechowych, zaburzeń świadomości czy innych objawów świadczących o nasilonej reakcji alergicznej. Koniecznie należy wtedy wezwać pogotowie ratunkowe, które poda leki hamujące postęp ostrej reakcji alergicznej.

Jak długo należy stosować dietę eliminacyjną?

Mechanizmy alergii mogą się różnić. Bardzo często zdarza się, że po co najmniej roku od wystąpienia objawów alergii i eliminacji danego pokarmu ponowne wprowadzenie go do diety nie wywołuje objawów uczulenia. Szczególnie obserwuje się to u dzieci. Jeśli trudno jest zidentyfikować czynnik wywołujący alergię, czasami konieczne jest wykonanie testów skórnych. Należy również zwracać uwagę na właściwe rozpoznawanie alergii pod kątem reakcji krzyżowych. Zdarza się, że osoby uczulone na pomidory reagują także na takie alergeny, jak:

  • brzoza,
  • trawy, zboża,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • bylica,
  • orzeszki ziemne,
  • seler.

Osoby ze znaczną skłonnością do alergii, występowania reakcji krzyżowych z innymi alergenami często na stałe muszą wyeliminować dany alergen z diety. Dotyczy to także pomidorów.

Przeczytaj też: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?

Zobacz, dlaczego warto jeść pomidory.

Źródło: x-news

Data aktualizacji: 31.08.2020,
Opublikowano: 31.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej