9 produktów, które na długo wyeliminują głód

Getty Images

Gdy nagle złapie nas głód nierzadko likwidujemy go produktami, które szybko trafią w nasze ręce. Niestety jednak często są to rozwiązania tylko chwilowe. Po co więc warto sięgać, by na długo rozprawić się z burczącym brzuchem? Oto lista 9 najlepszych propozycji.

Jakie produkty spożywcze pomogą na długo pozbyć się uczucia głodu?

1. Warzywa i owoce

Połowę twojego dziennego jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce. Pamiętaj jednak o właściwych proporcjach, czyli 3/4 warzyw i 1/4 - owoców. Dlaczego warto po nie sięgać? A dlatego, że są one źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, zapewniającego uczucie sytości na dłużej. Dobrym źródłem błonnika są również owoce suszone oraz nasiona roślin strączkowych. Weź pod uwagę, by spożywać różnokolorowe warzywa i owoce. Możesz jeść je na surowo, ugotować lub upiec z dodatkiem oliwy i świeżych ziół. Nie masz dostępu do świeżych produktów? Możesz korzystać z mrożonek, ponieważ mogą być one dłużej przechowywane bez utraty wartości odżywczej. Pamiętaj też, że lepiej zjeść surowy owoc, niż wypić sok owocowy, który ma znacznie mniej błonnika. Jedz zatem codziennie spore ilości warzyw, dołączając je do każdego posiłku, a owoce w mniejszej ilości.

Przeczytaj też: Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków?

2. Napoje i koktajle

Są idealne na drugie śniadanie i szybkie w przygotowaniu. Koktajle na bazie świeżych lub mrożonych owoców oraz zielonych warzyw to prawdziwa bomba witaminowa, którą możemy wzbogacić dodając fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, maślankę, jogurt czy mleko roślinne. Dobrym dodatkiem okażą się też naturalne płatki zbożowe, otręby, orzechy oraz przyprawy – na przykład cynamon, kurkuma, imbir.

Z czego można przygotować przykładowy koktajl? Uszykuj jednego banana, garść malin, szklankę mleka, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków owsianych, łyżeczkę miodu oraz odrobinę soku z cytryny. Wymieszaj wszystko i ciesz się pysznym napojem!

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe

Pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, płatki naturalne, brązowy ryz czy razowy makaron na długo zapełnią twój żołądek. Dzięki wysokiej zawartości błonnika tego typu produkty dają uczucie sytości na dłużej i stanowią główne źródło witamin z grupy B, PP, cynku, magnezu i potasu.

4. Rośliny strączkowe

Groszek, soczewica, ciecierzyca, soja, fasola to produkty spożywcze, które w przeciwieństwie do białka zwierzęcego, są bogate w błonnik. W związku z tym ich spożywanie nawet w małych ilościach, daje uczucie sytości. Nasza rada - aby uniknąć niestrawności gotuj je z dodatkiem kminku, curry lub kopru włoskiego.

5. Jajka

Gotowane na miękko lub twardo, sadzone, podane na sałacie lub jako omlet… opcji masz naprawdę wiele. Dlaczego dobrze jest jeść jajka? Bo dają nam uczucie sytości, ale posiadają również bardzo wysoką wartość odżywczą. Warto bowiem wiedzieć, że są źródłem witamin: A, D, E, K, B 12, kwasu foliowego i minerałów: żelaza, potasu, siarki, fosforu cynku. Dodatkowo zawierają pełnowartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Przeczytaj też: Jajka – wartości odżywcze, właściwości, klasy, przygotowanie

6. Orzechy

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, więc gdy poczujesz głód sięgaj od razu po migdały, orzechy włoskie czy laskowe. Produkty te są źródłem białka, błonnika, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydacyjnej witaminy E, cynku, wapnia, magnezu oraz potasu. Z wielu badań wynika, ze migdały zwiększają poczucie sytości i pomagają w kontrolowaniu masy ciała. Pamiętaj, że orzechy są one jednak bardzo kaloryczne i w ich spożywaniu należy zachować umiar.

7. Siemię lniane

Siemię lniane, czyli nasiona lnu, możesz kupić w tradycyjnej formie lub już sproszkowanej. Dlaczego warto po nie sięgać? Są bogatym źródłem błonnika, który działa zbawiennie na florę bakteryjną jelit, a do tego obniża cholesterol. Częściej wybieraj siemię w ziarnach, gdyż jest mniej oczyszczone z błonnika pokarmowego. Siemię możesz dodawać do sałatki, jogurtu naturalnego, a nawet do ciast – nie daje ono bowiem żadnego smaku.

Przeczytaj też: Jak siemię lniane wpływa na urodę i zdrowie?

8. Kiszonki

Kiszona kapusta, ogórki, buraki lub domowe kimchi - fermentowaną żywność należy na stałe wpisać do swojej diety, ponieważ pełni ona rolę naturalnych probiotyków, które korzystnie wpływają na nasze jelita.

9. Woda

Zaskoczył cię ten punkt? Wiedz, że wypicie dwóch szklanek wody pomoże w zaspokojeniu głodu. Nierzadko bowiem bywa tak, że głód mylimy z pragnieniem. Jeśli nie lubisz pić samej, czystej wody, dodaj do niej limonkę, cytrynę, świeżą miętę lub imbir.

Zobacz film: Jak oszukać głód?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 24.04.2020,
Opublikowano: 24.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Maśka1212 04.05.2020r.

U mnie na koktajle sezon nie długo ruszy, czekam tylko na pierwsze zbiory z mojego ogrodu.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej