Czy w zdrowej diecie jest miejsce na coś słodkiego? 

Fot: marilyna / gettyimages.com

Praktycznie każda kobieta była - choć raz - na diecie. Badania pokazują, że przeciętna Polka na odchudzaniu i "byciu na diecie" spędza 17 lat. Kampania Słodka Równowaga ma zmienić podejście kobiet nie tylko do samego odchudza, ale zdrowej diety w ogóle.

Dieta nie kojarzy się z niczym dobrym ani przyjemnym. Pierwsze skojarzenia, które większości z nas przychodzą do głowy to rezygnacja z ulubionych posiłków, ciągłe wyrzeczenie oraz głód. Tymczasem mimo negatywnych skojarzeń Polki ciągle się odchudzaj i ciągle są na diecie. Statystyki zabiera im to 17 lat.

Kto i po co się odchudza?

Do stosowania diety przyznaje się 31 proc. kobiet i 26 proc. mężczyzn. Po co się odchudzamy? Większość, czyli 32 proc. badanych chce zredukować masę ciała. Niestety badania Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS) pokazują także, że prawie co 4. nie jest zadowolony z efektów nowego stylu życia, a to właśnie osoby niezadowolone ze zmian wdrożonych w jadłospisie częściej wracają do starych nawyków żywieniowych. Zatem, czy odchudzanie i przechodzenie na dietę, która nic nie daje ma sens?

Zdrowe żywienie zamiast diety

Trzymanie się zasad zdrowego żywienia nie jest proste, zwłaszcza gdy - powiedzmy sobie szczerze - smaczna żywność przetworzona jest na wyciągnięcie ręki. Z drugiej strony większość kobiet (i mężczyzn) chce być zdrowa i cieszyć się piękną sylwetką.

Cześć kobiet stawia sobie bardzo duże wymagania i zaczyna stosować zbyt restrykcyjne diety odchudzające. Zdarza się, że zamiast tracić kilogramy tracą chęć do życia i poczucie własnej wartości. Panie zapominają, że tylko rozsądne i stopniowe odchudzanie daje długotrwałe efekty i zamiast poszukać pomocy u specjalisty wolą sięgnąć po kolejną "dietę cud". A tak naprawdę, żeby poczuć różnic wystarczą już małe zmiany. 

Zobacz film i dowiedz się ile cukru zjadamy:

Zobacz także: Ile cukru zjadamy? Źródło: 36,6

Złoty środek

Kluczem do sukcesu jest równowaga. Zmiana nawyków żywieniowych nie powinna być traktowana jako kara. Sięganie po dobrej jakości, pełnowartościowe jedzenie w końcu zaprocentuje. Poprawi się nie tylko sylwetka, skóra, ale również samopoczucie. Warto pamiętać, że zdrowe odżywianie wcale nie musi oznaczać rezygnacji np. ze słodyczy. Drobne ustępstwa nie są niczym zły, pod warunkiem, że zdarzają się od czasu do czasu, a nie codziennie.

Kampania „Słodka równowaga”

Cukier jest wszechobecny. Znajduje się w parówkach czy w ketchupie. Choć nie da się go całkowicie wyeliminować, to można stosować go rozsądnie. Kampania "Słodka równowaga" ma pokazać, że cukier może być niebezpieczny i przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem. Nie chodzi jednak o straszenie chorobami, a uświadomienie, że w naszej diecie może znaleźć się praktycznie każdy dowolny produkt -pod warunkiem, że stanowi tylko dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Data aktualizacji: 06.03.2020,
Opublikowano: 05.03.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej