Żywa woda – co to jest i jak ją zrobić? Wpływ żywej wody na organizm człowieka

Fot. MILANTE / Getty Images

Żywa woda to alkaliczna zjonizowana woda. W opinii części społeczeństwa wykazuje różnorakie prozdrowotne działania na ludzki organizm. Zdaniem innych to zwykły chwyt marketingowy, który jak dotąd nie został potwierdzony rzetelnymi badaniami naukowymi.

Żywa woda to produkt cieszący się w ostatnim czasie sporym zainteresowaniem, zwłaszcza w Japonii, Australii, Kanadzie, USA. W sprzedaży znaleźć można gotową butelkowaną żywą wodę, gdzie ceny za litrowe opakowanie sięgają 7 zł. Istnieje możliwość jej samodzielnego wyprodukowania. W tym celu konieczne jest użycie jonizatorów wody. Zdania na temat terapeutycznego działania żywej wody są podzielone.

Żywa woda – co to jest?

Żywa woda to alkaliczna zjonizowana woda, która poddana została elektrolizie, czyli procesowi polegającemu na zmianie struktury chemicznej pod wpływem działania zewnętrznego napięcia elektrycznego. Podczas badań nad elektrolizą wody zaobserwowano, że roztwór dzieli się na dwa rodzaje. Cząsteczki H2O podzielone zostają na alkaliczne, gdzie skupiają się jony hydroksylowe OH- i kwaśne z jonami wodorowymi H+. W związku z tym z wody wodociągowej powstają frakcje: woda żywa i martwa. Pierwsza z nich ma lekko białawy odcień i zasadowy odczyn. Z tego względu nazywana bywa wodą zasadową. Z kolei woda martwa posiada delikatnie żółtawe zabarwienie, kwasowy odczyn i ostry żrący zapach. To tzw. woda kwasowa, niewskazana do spożywania. Zjawisko wody żywej i martwej odkryte zostało w 1965 roku w Instytucie Złóż Naftowych w Taszkiencie.

Właściwości żywej wody

Zdaniem producentów żywa woda posiada bardziej miękki, lżejszy, świeższy i orzeźwiający smak. Dodatkowo ma niską wartość potencjału REDOX, zwanego też oksydacyjno-redukcyjnym lub utleniania–redukcji. Dostarcza on informacji na temat zdolności do pobierania lub oddawania elektronów, tj. czy substancja jest chemicznym reduktorem czy utleniaczem. W przypadku, gdy wskaźnik REDOX przybiera wartość powyżej 0, to substancja wykazuje właściwości utleniające. Z kolei wartość poniżej 0 świadczy o właściwościach redukujących. W związku z tym, im niższy poziom REDOX, tym mocniejsze jest działanie antyoksydacyjne i zdolność do usuwania wolnych rodników.

Polecamy: Co to jest surowa woda? Czy jest zdrowa? Uzdatnianie wody pitnej

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto pic wody mineralne: 

Zobacz film: Wody lecznicze...co powinieneś o nich wiedzieć? Źródło: 36,6.

Żywa woda – jak zrobić?

Urządzenie do wytwarzania żywej wody to jonizator wody. Według deklaracji przedstawionych przez producentów zapewnia wzrost poziomu pH wody pitnej, sięgający powyżej 7,5. Podczas pracy urządzenia w oddzielnych naczyniach wytwarzana jest woda alkaliczna z ujemnymi jonami hydroksylowymi OH- i woda kwasowa z dodatnimi jonami wodorowymi H+. Jednorazowo przygotować można od 0,75 do nawet 2,5 l zjonizowanej wody alkalicznej. Dodatkowo jonizator pozwala na produkcję wody srebrnej, która wykorzystywana jest do dezynfekcji. Żywa woda produkowana samodzielnie to spory koszt. Za jonizatory wody zapłaci się średnio 1500 zł.

Wpływ żywej dowody na ludzki organizm

Zdaniem propagatorów żywej wody wykazuje ona różnorakie prozdrowotne działanie, a co ważne, jej struktura jest identyczna jak płynów wewnątrz organizmu. Uważana jest za jeden z najskuteczniejszych sposobów detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. To rewitalizator, który zapewnia odpowiedni poziom pH organizmu, a w związku z tym utrzymanie prawidłowego bilansu kwasowo-zasadowego. Dzięki żywej wodzie organizm zostaje lepiej nawodniony i ma więcej energii. Poprawie ulega poziom koncentracji i ogólne samopoczucie. Wzmacnia system odpornościowy i sprawia, że organizm wolniej się męczy. Wspomaga odchudzanie, poprawia wchłanianie składników odżywczych, zwalcza stres.

Sprzymierzeńcy żywej wody donoszą o jej działaniu antynowotworowym i istotnej roli w zwalczaniu wielu chorób lub ich przeciwdziałaniu, w tym m.in. cukrzycy, osteoporozy, schorzeń serca, dnie moczanowej, nadciśnieniu tętniczemu krwi, kamicy nerkowej, otyłości, refluksowi żołądka, chorobie wrzodowej żołądka, alergii, astmie, depresji. Ich zdaniem żywa woda ma korzystne działanie na skórę – zmniejsza zmarszczki, spowalnia proces starzenia, likwiduje obrzęki i opuchliznę. zapobiega wysuszeniu skóry, łuszczycy. Usprawnia leczenie ran i oparzeń słonecznych. Korzystnie wpływa na poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru i kwasu moczowego w surowicy krwi.

Niestety zdania na temat dobroczynnego działania żywej wody są mocno podzielone. Wielu specjalistów uważa, że nie ma żadnych wiarygodnych źródeł, które potwierdzałyby takie wszechstronne działanie żywej wody. Twierdzą, że to tylko moda, która nie wpływa znacząco na samopoczucie. Reklama żywej wody wynika z niepełnej wiedzy i nadinterpretacji istniejących danych na jej temat.

Przeciwwskazania do spożywania żywej wody

W opinii popularyzatorów żywej wody ma ona tylko nieliczne przeciwwskazania. Nie powinno się nią popijać leków, gdyż istnieje ryzyko osłabienia ich działania oraz spożywać podczas posiłków, ponieważ doprowadzić może do zaburzeń pracy żołądka. Wody zasadowej nie należy pić na kwadrans przed jedzeniem i w ciągu dwóch godzin po. Żywa woda alkaliczna spożyta w nadmiarze może przyczynić się do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Przy prawidłowym stosowaniu wody nie występują skutki uboczne.

Żywa woda w Biblii i baśniach

Termin „żywa woda” pojawił się w tekstach biblijnych przypisywanych Janowi Ewangeliście. Uważany jest w nich za synonim Ducha Świętego. Z kolei w baśniach czy legendach żywa woda daje nieśmiertelność i siłę, odwraca uroki i zaklęcia.

Data aktualizacji: 24.01.2019,
Opublikowano: 24.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej