Choroby serca - zmiana diety mogłaby zapobiec aż dwóm trzecim zgonów

TanyaLovus GettyImages

Ryzyko zgonu z powodu chorób serca można znacznie zmniejszyć dzięki odpowiedniej diecie - uważają naukowcy, którzy analizowali 11 głównych czynników zwiększających poziom śmiertelności w wyniku schorzeń układu krążenia.

Autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "European Heart Journal - Quality of Care and Clinical Outcomes" ostrzegają, że nieprawidłowe żywienie to na świecie wiodąca przyczyna śmierci z powodu chorób serca.

Nasza analiza pokazuje, że niezdrowa dieta, wysokie ciśnienie krwi oraz wysoki poziom cholesterolu to trzy główne czynniki, które prowadzą do zgonów z powodu choroby wieńcowej i zawału. Ma to miejsce zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się

- mówi dr Xinyao Liu z chińskiego Central South University.

Jak zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Ograniczenie cukru, soli, tłuszczów trans w diecie może zmniejszyć ryzyko śmierci.

Ponad 6 milionom zgonów można by zapobiegać przez ograniczenie spożycia przetworzonych pokarmów, słodzonych napojów, tłuszczów trans i nasyconych, dodawanego do diety cukru oraz soli, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia ryb, owoców, warzyw, orzechów i pełnego ziarna - dodaje ekspertka.

Według naukowców, dziennie powinno się spożywać od 200 do 300 mg kwasów omega 3 pochodzących z organizmów morskich.

Do tego należy zadbać o 200 do 300 gram owoców, 290-430 g warzyw, 16-25 g orzechów oraz 100-150 g ziaren z pełnego przemiału.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby?

źródło: Agencja TVN

Choroba wieńcowa - czynniki ryzyka

Badacze obliczyli wpływ 11 różnych czynników na ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej.

Wzięli pod uwagę dietę, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu LDL, wysoki poziom glukozy we krwi, palenie tytoniu, wysoki wskaźnik masy ciała, zanieczyszczenie powietrza, niską aktywność fizyczną, pogorszoną funkcję nerek, ekspozycję na działanie ołowiu oraz używanie alkoholu.

Zakładając, że wszystkie pozostałe czynniki pozostałyby bez zmian, prawie 70 proc. zgonów z powodu choroby wieńcowej można by zapobiec po wprowadzeniu zdrowej diety.

Jednocześnie 54,4 proc. zgonów można by uniknąć dzięki utrzymaniu skurczowego ciśnienia krwi na poziomie 110-115 mmHg.

Spadek liczby zgonów o 41,9 proc. uzyskano by po zmniejszeniu stężenia cholesterolu LDL do poziomu 0,7-1,3 mmol/l.

Zmniejszenie tej liczby o 1/4 można by uzyskać dzięki utrzymaniu stężenia glukozy na czczo we krwi na poziomie 4,8-5,4 mmol/l.

Tymczasem rezygnacja z palenia, także biernego spowodowałaby spadek liczby zgonów z powodu choroby wieńcowej o 20,6 proc.

Palenie stanowiło przy tym czwartą przyczynę śmierci z powodu niedokrwiennej choroby serca u mężczyzn i siódmą u kobiet.

Wysokie BMI (wskaźnik masy ciała) to piąta przyczyna na liście u kobiet i szósta u mężczyzn. W przypadku kobiet, utrzymanie BMI na poziomie 20-25 kg/m kw. oznaczałoby spadek liczby zgonów o 18,3 proc.

U obu płci wpływ zanieczyszczenia powietrza i kontaktu z ołowiem rosło razem ze spadkiem stopnia rozwoju kraju.

Naukowcy doszli do swoich wniosków po przeanalizowaniu danych zgromadzonych w Global Burden of Disease Study 2017, które prowadzono w 195 krajach w latach 1990-2017.

Choroby serca: liczba chorych i śmiertelność

W 2017 roku na świecie żyło aż 126,5 mln osób z niedokrwienną chorobą serca i chorobę w tym czasie wykryto u 10,6 mln osób. Schorzenie spowodowało 8,9 mln zgonów, co równa się 16 proc. wszystkich zgonów. W 1990 roku odsetek wyniósł natomiast 12,6 proc. Od tego roku, do 2017 r. chorobowość (liczba chorych w danym momencie), zapadalność (liczba nowych przypadków w wybranym czasie) oraz śmiertelność, po uwzględnieniu zmian w rozkładzie wiekowym populacji spadły odpowiednio o 11,8, 27,4 oraz 30 proc.

Choć dokonał się postęp w zapobieganiu chorobom serca i poprawie przeżywalności, szczególnie w krajach rozwiniętych, liczba dotkniętych chorobą osób nadal rośnie, ponieważ zwiększa się liczba ludzi, a populacja się starzeje

Niedokrwiennej chorobie serca można w dużym stopniu zapobiegać za pomocą promujących zdrowie zachowań. Poszczególne osoby powinny wykazać inicjatywę w poprawie swoich nawyków. Co więcej, potrzebne są strategie dopasowane do poszczególnych regionów. Na przykład programy promujące unikanie soli mogą mieć największy wpływ w rejonach, gdzie jej konsumpcja jest wysoka

- podkreśla dr Xinyao Liu.

Zobacz film: Czy genetyka i styl życia wpływają na stan naszego serca?

źródło: x-news

źródło: www.eurekalert.org/ PAP


Data aktualizacji: 19.10.2020,
Opublikowano: 19.10.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej