Zespół metaboliczny – czy konieczna jest odpowiednia dieta?

Fot: Africa Studio / stock.adobe.com

Zespół metaboliczny nie podlega klasyfikacji ICD 10. Jego mianem określane są czynniki ryzyka, które występując wspólnie. Objawy zespołu metabolicznego to wzrost poziomu cukru we krwi czy zaburzenia cholesterolu.

Definicja zespołu metabolicznego mówi, że jest to zbiór kilku czynników ryzyka, zwiększających istotnie szanse zapadnięcia na choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca czy miażdżyca. Podstawą rozpoznania zespołu metabolicznego jest określenie jego składowych u danej osoby. Zespół metaboliczny jest powszechny i coraz częściej rozpoznawany nawet u dzieci.

Zespół metaboliczny a otyłość

Główną przyczyną zespołu metabolicznego jest nieodpowiednia dieta i otyłość. Dotyczy to zarówno dodatniego bilansu energetycznego, jak i złych nawyków żywieniowych. Poza dietą istotnym czynnikiem w rozwoju otyłości jest mała aktywność fizyczna.

Otyłość jest podstawą zespołu metabolicznego. Tkanka tłuszczowa indukuje stan zapalny w organizmie, a przede wszystkim produkuje czynniki uodparniające komórki na działanie insuliny. Jest to hormon produkowany przez trzustkę i pozwalający na odpowiednie spożytkowanie przez komórki glukozy pozyskiwanej z pożywienia. Jeśli ten mechanizm zostanie zaburzony, wzrasta poziom glukozy we krwi, trzustka coraz mniej efektywnie produkuje insulinę, aż w końcu dochodzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Efektami krążących czynników zapalnych są ponadto uszkodzenie śródbłonka naczyniowego, rozwój miażdżycy i nadciśnienia.

Kryteria zespołu metabolicznego

Celem rozpoznania zespołu metabolicznego wykonuje się 3 badania:

Aby rozpoznać zespół metaboliczny, pacjent musi spełniać 3 z 5 kryteriów zespołu metabolicznego:

  • obwód talii ≥ 80 cm u kobiet, a ≥ 94 cm u mężczyzn;
  • wzrost stężenia triglicerydów ≥ 150 mg/dl;
  • spadek stężenia cholesterolu frakcji HDL ≤ 40 mg/dl u mężczyzn, a ≤ 50 u kobiet;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • poziom glukozy we krwi na czczo > 100 mg/dl lub rozpoznana cukrzyca typu 2.

Zobacz film: Jak przekonać ludzi, aby zaczęli dbać o swoje zdrowie? Źródło: Agencja TVN.

    Mówiąc o kryteriach zespołu metabolicznego, tym samym opisujemy jego objawy. Na pierwszym miejscu objawem jest otyłość, a idąc dalej: miażdżyca, nadciśnienie i cukrzyca. Są to jednostki chorobowe, które nazywa się „cichymi zabójcami”. Człowiek do momentu diagnozy nie zdaje sobie sprawy, że je ma. Są to choroby przewlekłe, w przypadku których trudno mówić o wyleczeniu. Niosą za sobą wiele powikłań w postaci wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenia nerek itp.

    Leczenie zespołu metabolicznego

    Zmniejszenie masy ciała, odpowiednia dieta, aktywność fizyczna bardzo często pozwalają przywrócić prawidłowy poziom ciśnienia, cukru czy lipidów we krwi bez nadmiernego leczenia farmakologicznego. Podstawą jest oczywiście wczesne rozpoznanie i wdrożenie leczenia, zanim pojawią się powikłania. Waga, jaką powinno się osiągnąć, aby w znacznym stopniu zredukować ryzyko powikłań zespołu metabolicznego, winna wynosić 10% masy ciała.

    W leczeniu farmakologicznym stosuje się leki obniżające ciśnienie tętnicze, wyrównujące poziom cukru we krwi, a także wyrównujące poziom cholesterolu.

    Zespół metaboliczny a dieta

    Podstawą leczenia zespołu metabolicznego jest odpowiednia dieta dostosowana pod wszystkie jednostki chorobowe prezentowane przez pacjenta, jak i mająca na celu redukcję masy ciała. Ważne jest też wdrożenie aktywności fizycznej. Należy wystrzegać się popularnych „diet cudów” różnego rodzaju, ponieważ mogą one prowadzić do znacznych niedoborów składników odżywczych, a także różnych zaburzeń ogólnoustrojowych. To, co zachęca, to szybka redukcja masy ciała. Jednak niestety nie jest to długotrwały efekt. Zazwyczaj osoby po restrykcyjnej diecie szybko wracają do pierwotnej masy ciała, a często nawet mają na wadze więcej niż wcześniej. Optymalna dieta to taka, która uwzględnia podstawowe zapotrzebowanie energetyczne danej osoby, jej płeć, wiek, masę ciała i aktywność fizyczną, jest dostosowana do indywidualnych potrzeb i zbilansowana ilościowo i jakościowo, a także pozwala na utratę 0,5–1,5 kg tygodniowo.

    Zasady diety w otyłości:

    • powinno się spożywać 4–5 posiłków dziennie w regularnych odstępach;
    • nie wolno zapominać o śniadaniu;
    • należy spożywać pić 2 l wody dziennie;
    • należy wyeliminować z diety słodycze i inne produkty zawierające cukry proste;
    • należy zmniejszyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych;
    • nie należy dosalać potraw (zalecenie szczególnie dotyczy osób z nadciśnieniem);
    • należy uwzględnić w diecie warzywa i owoce;
    • podstawą diety powinny być produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik pokarmowy;

    Jeśli chory ma rozpoznaną cukrzycę, dieta powinna być dostosowana dodatkowo do jego jednostki chorobowej. Jeśli przyjmuje leki przeciwcukrzycowe lub insulinę, należy uzgodnić harmonogram posiłków z przyjmowanymi lekami.

    Dodatkowe zalecenia w diecie cukrzycowej:

    • posiłki powinny być bogate w białko zwierzęce (ryby, jaja, mięso) oraz warzywa (najlepiej w formie surowej);
    • eliminacja alkoholu;
    • całkowite usunięcie z diety cukrów prostych, jak białe pieczywo, biały makaron i ryż, cukier, słodycze, produkty o wysokim indeksie glikemicznym, jak suszone owoce czy drożdżówki.

    Dieta u osób z miażdżycą również niesie dodatkowe zalecenia. Uważać należy na ilość spożywanych tłuszczów zwierzęcych (nie powinny przekraczać 8% całkowitej energii), a także zmniejszyć podaż cholesterolu do maksymalnie 300 mg/dobę.

    Zobacz film: Co to jest zespół metaboliczny u osoby szczupłej?  Źródło: Dzień Dobry TVN

    Data aktualizacji: 20.08.2018,
    Opublikowano: 27.09.2017 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej