Zalecane i przeciwwskazane połączenia żywieniowe – z czym zestawiać poszczególne produkty?

Fot: contrastwerkstatt / stock.adobe.com

Zalecanym połączeniem żywieniowym jest zestawienie kiszonej kapusty z oliwą i kminkiem, co zwiększa wykorzystanie przez organizm witamin zawartych w warzywie i zapobiega wzdęciom. Niewskazane jest łączenie pomidorów ze świeżymi ogórkami prowadzące do znacznych strat cennej witaminy C. 

Zdrowe i racjonalne odżywianie się zapewnia pełnię zdrowia oraz dobre samopoczucie. Należy zwracać nie tylko uwagę na jakość i ilość spożywanych pokarmów, ale również na połączenie żywieniowe. Niewłaściwe komponowanie posiłków może przyczyniać się do utrudnienia wchłaniania niezbędnych organizmowi substancji odżywczych.

Połączenie żywieniowe na wzmocnienie odporności

Połączenia żywieniowe mogą wykazywać korzystny lub negatywny wpływ na wartość odżywczą posiłków, a tym samym na zdrowie i ogólne samopoczucie człowieka. Każdy produkt dostarcza cennych składników, zwłaszcza witamin oraz minerałów. Pozytywne działanie tych substancji może zostać wzmocnione lub osłabione w połączeniu z innymi produktami. Jednym z zalecanym przez specjalistów żywieniowych połączeniem jest marchewka z dodatkiem tłuszczu. Warzywo to jest źródłem beta karotenu – naturalnego barwnika roślinnego, który należy do przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób (nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych). W organizmie człowieka beta karoten zostaje przekształcony w swoją aktywną formę, czyli witaminę A, zaliczaną do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Związek ten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia odporność, przeciwdziała wysychaniu i stanom zapalnym błon śluzowych oraz korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. Prozdrowotne właściwości marchewki zostają wzmocnione po połączeniu jej z niewielką ilością tłuszczu (np. masła, oleju rzepakowego, oliwy z oliwek), którą należy dodać pod koniec gotowania warzywa lub do surówki.

Połączenie żywieniowe zapobiegające anemii

Zalecanym połączeniem żywieniowym, zwłaszcza osobom stosującym dietę wegańską lub wegetariańską, jest zestawienie fasoli i czerwonej papryki. Fasola jest bogatym źródłem żelaza niehemowego, czyli pochodzącego z produktów żywnościowych. Cechuje się ono znacznie mniejszą przyswajalnością przez organizm w porównaniu z żelazem hemowym dostarczanym przez produkty zwierzęce. Niedobór żelaza w diecie prowadzi do rozwoju anemii, inaczej niedokrwistości. Zjawisku temu można jednak skutecznie zapobiegać. Żelazo zwiększa swoją przyswajalność w połączeniu z witaminą C. Z tego powodu wskazane jest, by produkty zawierające żelazo niehemowe – np. fasolę łączyć z produktami bogatymi w witaminę C – np. czerwoną paprykę. Osoby stosujące normalną dietę nieeliminującą żywności pochodzenia zwierzęcego również mogą zadbać o lepsze wykorzystanie przez ich organizm żelaza. Wystarczy posypać przygotowaną jajecznicę posiekaną natką pietruszki. Jaja kurze dostarczą żelaza, a natka pietruszki – witaminy C.

Kapusta kiszona – jak zwiększyć przyswajanie witamin z tego produktu?

Kapusta kiszona jest produktem rekomendowanym przez dietetyków. Dostarcza wiele cennych witamin z grupy B oraz witaminy C. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacnia odporność na stres oraz przyczynia się do poprawy nastroju. Kiszonej kapuście przypisuje się również właściwości odmładzające. Warzywo to usprawnia pracę jelit zapobiegając zaparciom i wspomagając odchudzanie oraz poprawia wykorzystanie żelaza przez organizm. Kiszoną kapustę zaleca się zestawiać z oliwą z oliwek. Dodatek roślinnego tłuszczu przyczynia się do lepszego przyswojenia przez organizm witamin obecnych w warzywie. Kapusta należy do warzyw wzdymających, dlatego warto połączyć ją również z kminkiem. W ten sposób zapobiegnie się nieprzyjemnemu dyskomfortowi trawiennemu w postaci wzdęć brzucha. Kiszona kapusta z oliwą i kminkiem wskazana jest przede wszystkim przy uporczywych, przewlekłych zaparciach oraz osobom narażonym na anemię (np. kobiety ciężarne, miesiączkujące dziewczęta, wegetarianie).

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test. Źródło 36,6

Mięso z chrzanem, czyli sposób na lepsze trawienie

Łączenie tłustych mięs, zwłaszcza kiełbas z chrzanem w polskiej kuchni wykorzystywane jest niemal od zawsze. Te połączenie żywieniowe jest doceniane nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za wykazywane właściwości. Dodatek chrzanu do kiełbas lub innych tłustych mięs prowadzi do przyspieszenia procesów przemiany materii oraz wspomaga trawienie. Zalecany jest osobom odchudzającym się, gdyż przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej w organizmie i spadku masy ciała. Wzbogacenie mięs o chrzan lub inne ostre przyprawy, np. musztardę skutkują przyspieszeniem spalania dostarczonych organizmowi kalorii.

Niewskazane połączenia żywieniowe

Podstawowym, niezalecanym przez dietetyków połączeniem żywieniowym jest zestawianie pomidorów ze świeżymi ogórkami. Jest to związane z obecnością w ogórkach enzymu – askorbinazy, który odpowiada za rozkładanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Uczestniczy ona w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie (m.in. w produkcji kolagenu wchodzącego w skład tkanki łącznej, chrzęstnej oraz skóry), stymuluje układ odpornościowy oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Łączenie pomidorów lub też innych warzyw będących dobrym źródłem witaminy C (m.in. kiszona kapusta, czerwona papryka) z ogórkami prowadzi do znacznych strat tego cennego związku z produktu. Nieszkodliwy jest natomiast dodatek ogórków kiszonych. Innymi niewskazanymi połączeniami żywieniowymi są:

  • kiwi i żelatyna – obecność kiwi uniemożliwia ścięcie się galaretki, dlatego owocu tego nie należy dodawać do deserów, takich jak owocowe galaretki czy ciasta z galaretką,
  • biały ser i pomidory – połączenie to zwiększa ryzyko rozwoju chorób stawów. Pomidory dostarczają kwasów, m.in. cytrynowego i jabłkowego, które po połączeniu z wapniem pochodzącym z nabiału tworzą nierozpuszczalne kryształki, odkładające się w stawach. Sprzyja to powstawaniu dny moczanowej, nazywanej inaczej podagrą, której towarzyszy stan zapalny i silna bolesność stawu prowadząca do ograniczenia jego ruchomości.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 14.12.2017,
Opublikowano: 25.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

~pirania 22.09.2017r.

Oj, ale Piramida już nieaktualna... W 2016 r. szeroko omawiana była zmieniona Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia :)

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej