Salmonella w mięsie z indyka. GIS ostrzega przed jego jedzeniem

Getty Images/ Wiktory

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli z gr. 07 w surowym mięsie z indyka firmy Morliny. Spożycie tego produktu może skutkować zatruciem i wystąpieniem salmonellozy. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce. 

Salmonella w surowym mięsie z indyka

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, z którego wynika, że 4 na 5 próbek mięsa z indyka na kotlety firmy Morliny (opakowania 500 g) jest zakażone Salmonellą. Chodzi o produkt z terminem przydatności do spożycia do 29.09.2020 roku i numerem partii: 2261003002. Artykuł ten został wyprodukowany przez Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie.

Przeczytaj też: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

– czytamy w komunikacie GIS.

GIS informuje także, że o sprawie został powiadomiony Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie. Ekspert przeprowadził już urzędową kontrolę odpowiedniego zakładu Animex Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania zakażonej partii surowego mięsa z indyka. Dodatkowo odbędzie się również urzędowe pobranie próbek do badań gotowego produktu. Jednocześnie producent ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku produktu z Salmonellą. Zapowiedział również mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.

Salmonella – co to za bakteria i jak się przed nią chronić?

Salmonella to bakteria, która często atakuje ludzki organizm - głównie układ pokarmowy. Żyje ona przede wszystkim w jelitach zwierząt oraz ludzi i wydalana jest z kałem. Jest to bardzo odporna bakteria, która w suchym środowisku może przetrwać kilka tygodni, a w wodzie nawet kilka miesięcy. Do zakażenia Salmonellą dochodzi przeważnie poprzez skażoną żywność lub wodę, a także przez kontakt z zakażonym zwierzęciem lub człowiekiem. Problem może stanowić również złe zamrażanie i rozmrażanie drobiu. Salmonella powoduje salmonellozę. Jak się chronić przed tą chorobą? Kluczowa będzie odpowiednia higiena - zarówno rąk, jak i pożywienia. Mięso należy poddawać odpowiedniej obróbce cieplnej. 

Salmonelloza – objawy i leczenie

  • ból brzucha i głowy 
  • nudności i wymioty 
  • biegunka
  • gorączka

Przy zatruciu Salmonellą, tak jak i przy innych zatruciach układu pokarmowego, może dojść do odwodnienia. W związku z tym podczas salmonellozy stosuje się przede wszystkim leczenie polegające na uzupełnianiu elektrolitów i poziomu nawodnienia. Poza tym warto wiedzieć, że salmonelloza to choroba, która wygasza się sama. Jedynie słabsze organizmy (np. niemowlaki czy seniorzy) powinni stosować preparaty przeciwbakteryjne. 

Przeczytaj też: Zatrucie pokarmowe u dziecka – objawy i przyczyny. Jaka powinna być dieta przy zatruciu?

Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o Salmonelli. 

Źródło: xnews

Data aktualizacji: 29.09.2020,
Opublikowano: 29.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej