Wpływ kawy na ciśnienie tętnicze krwi. Czy kawa rzeczywiście je podnosi?

Fot. Farknot_Architect / Getty Images

Tradycyjna kawa zawiera kofeinę, teofiliny i teobrominy, które bezpośrednio wpływają na zwiększenie produkcji takich hormonów, jak dopamina, adrenalina czy noradrenalina. Podnosi tym samym ciśnienie krwi.

Regularne picie kawy polepsza pamięć, koncentrację, pobudza oraz zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny. Jednak od lat uznaje się, iż kawa jest szkodliwa dla osób z zaburzeniami układu krwionośnego. W rzeczywistości wpływ kawy na ciśnienie krwi jest znacznie mniejszy, niż uważa większość społeczeństwa. Potwierdziły to liczne opublikowane badania naukowe.

Czy kawa podnosi ciśnienie?

Około miliona Polaków cierpi na zdiagnozowane nadciśnienie tętnicze krwi. Kawa wpływa na wiele układów w organizmie człowieka, w tym na układ sercowo-naczyniowy. Jednak czy kawa szkodzi osobom z nadciśnieniem tętniczym?

Kawa, zgodnie z wynikami przeprowadzonych badań, podnosi ciśnienie skurczowe krwi o około 4–5 mmHg (milimetrów słupa rtęci), natomiast rozkurczowe o około 8–10 mmHg. Są to niewielkie wahania, niezagrażające zdrowiu czy życiu. Wykazano również, iż codzienne wypijanie filiżanki kawy zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi. Schorzenie to powodują przede wszystkim nikotynizm, nadużywanie alkoholu czy też spożywanie przetworzonych produktów, bogatych w sól (ogólnie mówiąc – złe nawyki żywieniowe). Organizm osób, które piją regularnie kawę, uodparnia się na działanie kofeiny i innych substancji w niej zawartych. Należy jednak podkreślić, iż kawa nie szkodzi zdrowiu, jeśli nieprzekraczana jest dopuszczalna dzienna dawka, czyli około 4–5 filiżanek.

Według Andrew M. Freemana i współautorów artykułu opublikowanego w 2018 roku, osoby spożywające kawę raz na jakiś czas, okazjonalnie, odczuwają skutki działania kofeiny, takie jak drżenie rąk, pobudzenie, przyspieszenie akcji serca. Już po pierwszej godzinie ciśnienie skurczowe wzrasta u nich o 7–8 mmHg, a rozkurczowe o około 6 mmHg. Osoby ze zdiagnozowanymi chorobami wieńcowymi czy innymi zaburzeniami ze strony układu krążenia, spożywając sporadycznie kawę, powodują przyspieszenie rozwoju nadciśnienia. Wówczas zaleca się im wyeliminowanie z diety tradycyjnej kawy lub picie kawy zbożowej, bezkofeinowej. Brytyjska Narodowa Służba Zdrowia (National Health Service, NHS) twierdzi, iż kawa nie wykazuje żadnego wpływu na rozwój nadciśnienia tętniczego krwi.

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto pic kawę: 

Zobacz film: Kawa jest dobra na wszystko. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kawa a ciśnienie – zmiana stylu życia

Osobom z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym krwi oprócz leczenia farmakologicznego zalecana jest zmiana dotychczasowego trybu życia, w tym nawyków żywieniowych. Do takich modyfikacji należą między innymi: zwiększenie aktywności fizycznej dostosowanej do ogólnego stanu zdrowia, ograniczenie spożywania soli do 5 gramów dziennie, zminimalizowanie lub wyeliminowanie z diety alkoholu, ograniczenie spożywania czerwonego mięsa oraz potraw bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, rzucenie palenia papierosów, kontrola masy ciała, szczególnie przy zdiagnozowanej otyłości brzusznej, oraz nieprzekraczanie spożywania 4–5 filiżanek kawy dziennie.

Dieta DASH („najzdrowsza dieta na świecie”), stosowana między innymi w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi, uwzględnia warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, niskoprocentowe produkty mleczne, nienasycone kwasy tłuszczowe, oleje roślinne, ryby, drób oraz orzechy. Dodatkowo w ośrodkach leczenia otyłości stosujących dietę DASH zaleca się picie oprócz wody trzech bezalkoholowych napojów dziennie, w tym tradycyjnej kawy. Jak podkreślają twórcy diety, jest ona zgodna z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia.

Polecamy: Dieta DASH od NFZ. Na podstawie Twoich danych NFZ przygotowuje Ci dietę DASH

Kawa – fakty i mity

Popularne mity dotyczące spożywania kawy:

  • regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • częste picie kawy zwiększa ryzyko rozwoju choroby wrzodowej,
  • kawa przyczynia się do rozwoju arytmii,
  • dzieci nie powinny pić kawy ze względu na zawartą w niej kofeinę, szkodliwą dla zdrowia.
Fakty na temat kawy i jej wpływu na organizm:
  • picie kawy wieczorem utrudnia zaśnięcie,
  • u mężczyzn kawa zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu prostaty,
  • kawa wspiera leczenie bólów migrenowych głowy,
  • kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2,

Kawa stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wpływ na zdrowie człowieka wciąż jest tematem dyskusji pomimo wielu przeprowadzonych i opublikowanych badań klinicznych. Z pewnością warto zachować umiar i nie przekraczać dopuszczalnej przez badaczy dziennej porcji.

Bibliografia:

  1. Głuszek J., Kosicka T.: Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy, Viamedica, Poznań 2014.
  2. Spiller M.A.: The chemical components of coffee, Caffeine. Boca Raton CRC Press, 1998.
  3. Riksen N.P., Rongen G.A., Smits P.: Acute and long-term cardiovascular effects of coffee: implications for coronary heart disease, Pharmacol, 2009.
Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 12.07.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej