Wody lecznicze – właściwości prozdrowotne. Jakie są rodzaje wód leczniczych?

Fot.: Brian Hagiwara / Getty Images

Wody lecznicze nie służą do gaszenia pragnienia. Ze względu na zawartość składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu stosowane są jako element terapii wielu schorzeń. Powinny być używane wyłącznie wedle wskazań lekarskich.

Wodę uważa się za źródło życia – znajduje się w składzie wszystkich żywych organizmów. Specjalnym jej rodzajem są wody lecznicze, które zawierają pierwiastki (np. żelazo, fluor jod) i gazy (np. metan, ditlenek węgla, siarkowodór). Mają specyficzne właściwości, dzięki którym korzystnie wpływają na ludzki organizm. Wspomagają m.in. leczenie cukrzycy, dolegliwości żołądkowych i schorzeń nerek.

Co to są wody lecznicze?

Wody lecznicze definiuje się jako wody podziemne (zalegające na różnych głębokościach pod powierzchnią Ziemi), które pod względem mikrobiologicznym i chemicznym nie są zanieczyszczone. Charakteryzują się naturalną zmiennością chemicznych i fizycznych cech. Poziom ogólnej mineralizacji wody leczniczej w Polsce nie powinien wynosić mniej niż 1000 mg/dm3.

Zobaczcie, dlaczego warto pić wodę i jaką wodę wybrać:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Źródło: Wiem, co jem

Rodzaje wód leczniczych

Woda lecznicza spełniać musi co najmniej jeden z niżej przedstawionych warunków z zakresu zawartości składników mineralnych. Na tej podstawie wyróżnia się następujące rodzaje wód:

  • wody fluorkowe – minimalna zawartość jonu fluorkowego, czyli F-, wynosić powinna 2 mg/dm3,
  • wody żelaziste – minimalna zawartość jonu żelazawego, czyli Fe2+, wynosić powinna 10 mg/dm3,
  • wody jodkowe – minimalna zawartość jonu jodkowego, czyli I−, wynosić powinna 1 mg/dm3,
  • wody krzemowe – minimalna zawartość kwasu metakrzemowego, czyli H2SiO3, wynosić powinna 70 mg/dm3,
  • wody radonowe – minimalna zawartość radonu, czyli Rn, wynosić powinna 74 Bq/dm3,
  • wody kwasowęglowe – minimalna zawartość dwutlenku węgla, czyli CO2, wynosić powinna 250–1000 mg/dm3,
  • szczawa – minimalna zawartość dwutlenku węgla wynosić powinna powyżej 1000 mg/dm3,
  • wody siarczkowe – minimalna zawartość siarki dwuwartościowej w postaci siarkowodoru, jonu wodorosiarczkowego, jonu siarczkowego, jonu tiosiarczanowego, polisulfanu (polisiarczki wodoru), czyli odpowiednio H2S, HS–, S2–, S2O32–, H2Sn, wynosić powinna 1,0 mg/dm3.

W jakich miastach występują lecznicze wody mineralne?

Źródła wód leczniczych występują głównie w południowej części Polski (przede wszystkim w okolicach Sudetów i Karpat). Najbardziej znane miejscowości z wodami leczniczymi to: Kudowa-Zdrój, Ustroń, Świeradów-Zdrój, Długopole-Zdrój, Rymanowa-Zdrój, Busko-Solec, Szczawno-Zdrój, Lądek-Zdrój, Duszniki-Zdrój, Czerniawa-Zdrój, Iwonicz-Zdrój, Rabka-Zdrój oraz Przerzeczyn-Zdrój.

Czy w Twoim mieście są źródła wody leczniczej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Właściwości prozdrowotne wybranych wód leczniczych

Lecznicze wody mineralne wykazują wiele cennych dla zdrowia właściwości. Wody siarczkowe znalazły zastosowanie w leczeniu chorób dermatologicznych, w tym łojotokowego zapalenia skóry głowy i łuszczycy skóry owłosionej głowy. Za terapeutyczne działanie odpowiada głównie zawarty w niej disulfan, czyli H2S2. Wody lecznicze osłabiają aktywność mitotyczną naskórka, działają odkażająco, keratolitycznie i złuszczająco. Sprawiają, że skóra staje się bardziej miękka, gładka i elastyczna. Wody radonowe wspomagają leczenie chorób układu ruchu, układu pokarmowego i krążenia, schorzeń ginekologicznych, alergicznych oraz neurologicznych.

Łagodzą bóle mięśniowo-stawowe, pobudzają mikrokrążenie, wzmacniają procesy naprawcze DNA, zwiększają wydalanie kwasu moczowego i podnoszą ogólną odporność organizmu. Z kolei szczawa to woda lecznicza zalecana przy chorobach nerek i dróg moczowych. Działa silnie moczopędnie, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz wspomaga leczenie kamicy nerkowej. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Z tego powodu polecana jest przy miażdżycy i cukrzycy. Szczawa wskazana jest dla osób cierpiących na zgagę lub chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, gdyż neutralizuje kwasy żołądkowe.

Zobaczcie, jakie dolegliwości łagodzi picie wody leczniczej:

Zobacz film: Wody lecznicze - jakie dolegliwości łagodzi ich picie? Źródło: Wiem, co jem 

W jaki sposób stosuje się wody lecznicze?

Wody lecznicze mogą być wykorzystywane w różny sposób. W celach balneoterapeutycznych najczęściej stosuje się inhalacje i kąpiele. Dość często też jest oferowana tzw. kuracja pitna. Wody wykorzystuje się także do wytwarzania produktów zdrojowych (np. szlamów, soli, ługów, preparatów farmaceutycznych). Podkreślić należy, że wody lecznicze nie mogą być podstawą terapii danej choroby. Traktuje się je jako element jedynie wspomagający terapię zasadniczą.

Wody termalne – inny przykład wód leczniczych

Wody termalne definiuje się jako wody podziemne o podwyższonej temperaturze. Według przyjętych w Polsce norm na wypływie z ujęcia powinny mieć temperaturę co najmniej 20°C. Najbardziej znane miejscowości z wodami termalnymi w naszym kraju to Cieplice, Ciechocinek, Bukowina Tatrzańska i Jaszczurówka.

Wody termalne (tzw. termy) działają relaksująco, uspokajająco i wyciszająco. Dodatkowo wspomagają przemianę materii, przywracają równowagę psychiczną, stabilizują tętno. Wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych, chorób cywilizacyjnych związanych ze stresującym trybem życia, otyłości, bezsenności i bólów głowy.

Bibliografia:

1. Ginter-Kramarczyk D., Kruszelnicka I., Kiersnowska Z., Wody lecznicze w Polsce, „Technologia wody” 2017, nr 2 (52), s. 22–28.

2. Dowgiałło J., Kleczkowski A., Macioszczyk T., Rożkowski A., Słownik hydrogeologiczny, Warszawa 2002.

3. Juszkiewicz-Borowiec M., Chodorowska G., Wojnowska D., Wody siarczkowo-siarkowodorowe słone ze źródeł mineralnych uzdrowiska Busko-Solec w leczeniu łuszczycy skóry owłosionej głowy i łojotokowego zapalenia skóry głowy, „Balneologia Polska” 2005, nr 3–4, s. 84–87.

4. Latour T., Drobnik M., Właściwości biochemiczne wód geotermalnych rozpoznanych w Polsce określające sposób ich wykorzystania do celów leczniczych lub rekreacji, „Technika Poszukiwań Geologicznych” 2016, nr 55 (1), s. 67-74.

Data aktualizacji: 17.05.2019,
Opublikowano: 17.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej