Woda z miodem - na odchudzanie, na zaparcia i inne dolegliwości. Właściwości, przepis

Fot. villagemoon / Getty Images

Woda z miodem na czczo przyczynia się do pobudzenia procesów trawiennych i przyspieszenia metabolizmu. Dodaje energii i redukuje poranne zmęczenie. Woda z miodem i cynamonem reguluje poziom cukru we krwi, zmniejszając apetyt i zapobiegając nagłym napadom głodu. 

Picie wody z miodem jest naturalnym i domowym lekarstwem na narastające zmęczenie, zapalenie stawów czy zbyt wysoki poziom cholesterolu w surowicy krwi. Wodę z miodem można wzbogacać o dodatkowe składniki - cytrynę lub cynamon - które podniosą wartość odżywczą napoju. Picie wody z miodem jest szczególnie zalecane w okresie wzmożonych przeziębień.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Woda z miodem - jak działa na organizm?

Woda z miodem na czczo jest napojem o zdrowotnych właściwościach, który bez obaw można pić przez cały rok. Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a ponadto chroni przed wystąpieniem wielu dolegliwości i chorób. Miód pszczeli od wieków jest ceniony za swoje liczne właściwości lecznicze. Wykazuje działanie antybakteryjne, antybiotyczne oraz przeciwbiegunkowe. Działa antyalergicznie, gdyż zmniejsza obrzęk błon śluzowych zwalczając objawy towarzyszące alergiom, takie jak katar sienny czy uczucie duszności. Miód przyczynia się do obniżania ciśnienia tętniczego krwi oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Wykazuje działanie kojące nerwy, uspokajające i ułatwiające zasypianie.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Woda z miodem jest doskonałym środkiem na wzmocnienie odporności organizmu. Powinno się ją pić zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia, a także przy zapaleniu oskrzeli. Szklanka wody z miodem na czczo zwalcza poranne zmęczenie i uczucie niewyspania, dodaje witalności i energii na rozpoczęcie nowego dnia. Przyczynia się również do poprawy ogólnej wydolności fizycznej organizmu oraz pobudza mózg do pracy. Woda z miodem obniża poziom “złego” cholesterolu, którego nadmiar jest przyczyną rozwoju miażdżycy tętnic oraz innych powiązanych z nią schorzeń, np. choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a w konsekwencji zawału serca czy udaru mózgu. Picie wody z miodem wykazuje działanie przeciwbólowe. Jest zalecane w profilaktyce oraz w pomocniczym leczeniu zapalenia stawów, któremu towarzyszą silne dolegliwości bólowe.

Czy warto jeść miód? Jakie ma właściwości zdrowotne:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Woda z miodem na zaparcia

Woda z miodem ma korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jest zalecana osobom z syndromem leniwego jelita oraz z powracającym problemem zaparć. Regularne picie wody z miodem pobudza czynność motoryczną i wydzielniczą jelit przyczyniając się do nasilenia ruchów perystaltycznych jelit oraz zwiększając wydzielanie soku jelitowego. Dzięki temu dochodzi do łatwiejszego przesuwania się treści pokarmowej i uregulowania rytmu wypróżnień. Woda z miodem pozwala na oczyszczenie jelita grubego z zalegających w nim resztek pokarmowych, likwidując uczucie ciężkości i zwalczając dolegliwości trawienne, np. wzdęcia czy bóle brzucha.

Woda z miodem na odchudzanie

Woda z miodem jest powszechnie stosowanym środkiem wspomagającym odchudzanie. Wypicie szklanki ciepłej wody z miodem na czczo zapewnia długotrwałe uczucie sytości, zmniejsza apetyt, a tym samym pomaga kontrolować nagłe napady głodu. Ponadto, przyczynia się do zwalczania ochoty na słodkie i kaloryczne przekąski. Woda z miodem sprzyja utracie nadmiernych kilogramów, gdyż przyspiesza metabolizm, poprawia procesy trawienne oraz przeciwdziała zaparciom. Wykazuje również działanie pobudzające i dodaje energii pozwalając na zwiększenie codziennej aktywności fizycznej.

Woda z miodem i cynamonem - działanie

Woda z miodem wykazuje wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, które można dodatkowo zwiększyć poprzez wzbogacenie napoju o cynamon. Połączenie cynamonu i miodu jest skutecznym sposobem na zwalczanie infekcji gardła oraz łagodzenie towarzyszących jej objawów. Picie lub płukanie gardła wodą z miodem i cynamonem wspomaga leczenie stanów zapalnych, zwalcza uczucie suchości w gardle, redukuje chrypkę oraz uporczywy kaszel. Woda z miodem i cynamonem przyspiesza procesy przemiany materii wspierając odchudzanie. Cynamon dodatkowo reguluje poziom glukozy we krwi zapobiegając nagłym i niekontrolowanym napadom głodu. Zarówno miód, jak też cynamon mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego, wykazując właściwości uspokajające, redukujące stres oraz łagodzące napięcie nerwowe. Uważa się, że woda z miodem i cynamonem może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Woda z miodem - jak zrobić?

Przepis na wodę z miodem jest bardzo prosty. Do szklanki wlewa się przegotowaną, letnią wodę. Następnie dodaje się łyżkę miodu i energicznie miesza, aż do rozpuszczenia. Napój zaleca się pić na czczo niedługo po przebudzeniu, na około pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Wodę z miodem można wypijać również przed snem wspomagając regenerację organizmu i zwalczanie zmęczenia oraz wspierając pracę nerek. Miód rozpuszczony w wodzie można pić z dodatkiem odrobiny cynamonu lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny, który dostarcza związków o działaniu antyoksydacyjnym. Wzbogacenie wody z miodem o cytrynę ma korzystny wpływ na stan i kondycję skóry. Miód przyspiesza gojenie się ran i zmian skórnych w postaci owrzodzeń i wyprysków oraz poprawia wygląd cery nadając jej promienności. Sok z cytryny jest natomiast źródłem związków przeciwutleniających, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Ponadto witamina C obecna w cytrynie uczestniczy w produkcji kolagenu, dzięki czemu ujędrnia i wygładza skórę. 

Zobacz także, czy można słodzić gorącą herbatę miodem. Czy miód nie traci wtedy swoich właściwości?

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 27.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Kamajka 20.10.2018r.

Jak dla mnie wlasciwosci lecznicze miodu sa niesamowite. Cierpie na ibs i do tego mam wrzodziejace zapalenie zoladka - diety wlasciwie sie wykluczaja, wiec dopasowuje je metoda prob i bledow, zazywam regularnie probiotyki i inteste na wyregulowanie pracy jelit, a na zoladek pije na czczo miod gryczany, ktory zmniejsza szkodliwość używek (kawa, herbata, alkohol, nikotyna), odtruwa, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi i działa antynowotworowo i przyznaje, ze czuje sie naprawde lepiej :)

Redakcja serwisu 15.10.2018r.

Miód składa się przede wszystkim z węglowodanów i wody. Jeśli chodzi o alergie, to tylko w przypadku nietolerancji czy alergii na miód (który wcale nie jest silnym alergenem) musi być wykluczany. Stanowi doskonałe źródło naturalnych antyutleniaczy czy enzymów, które przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Stąd wymienione w artykule zalety (być może trochę na wyrost), jednak wcale nie mylne. Miód składa się głównie z fruktozy, która nie powoduje wyrzutu insuliny. Kwestia odchudzania poruszona w artykule odnosi się wyłącznie do symbolicznej ilości miodu rozpuszczonego w ciepłej wodzie na pobudzenie trawienia, co jest korzystne dla osób mających problem z wcześniejszym spożyciem śniadań.
Zamiana cukru na miód oczywiście nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób odchudzających się, gdyż miód nie hamuje greliny (hormonu głodu), w związku z czym istnieje większe ryzyko spożywania większej ilości kalorii. Natomiast w tekście autorka odnosi się do symbolicznych ilości miodu rozpuszczonego w wodzie, który mimo, iż w dużej ilości nie jest oczywiście wskazany u osób z nietolerancją węglowodanów, to jednak umiarkowana ilość jest lepsza niż zwykły cukier, gdyż posiada więcej prozdrowotnych właściwości.

Babcia Ola 28.09.2018r.

Co za bzdura.
Miód jest silnym alergenem, bo zawiera pyłki. Nie można polecać na alergię. Jest kategorycznie przeciwskazany dla cukrzyków. To czysta mieszanina glukozy i fruktozy, które natychmiast dostają się do krwi. Fruktoza jest b. groźna dla cukrzyków i nie tylko, choć do niedawna była polecana. Miód powoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, więc powoduje tycie a nie chudnięcie !

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej