Woda niskozmineralizowana – ile minerałów zawiera? Zastosowanie i właściwości

Fot: seb_ra / gettyimages.com

Woda niskozmineralizowana dostarcza nie więcej niż 500 mg składników mineralnych na litr. Wykorzystywana jest w kuchni do przyrządzania posiłków, zwłaszcza dla niemowląt. Ponadto woda niskozmineralizowana jest odpowiednia dla kobiet ciężarnych i dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Woda niskozmineralizowana to woda zawierająca od 50 do 500 mg składników mineralnych w 1 litrze. Jest szczególnie zalecana niemowlętom, małym dzieciom oraz kobietom ciężarnym. Ze względu na neutralny smak może być wykorzystywana do przyrządzania posiłków, soków oraz do parzenia kawy i herbaty.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Woda niskozmineralizowana – co to znaczy? Rodzaje

Woda niskozmineralizowana jest wodą wydobywaną spod ziemi, która cechuje się pierwotną czystością. Ponadto jest nieskażona bakteriologicznie oraz pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń chemicznych. Woda niskozmineralizowana, w zależności od stabilności źródła, z którego jest wydobywana, przeznaczenia i wielkości opakowania, może zostać zakwalifikowana do wody mineralnej niskozmineralizowanej lub wody źródlanej.

Woda niskozmineralizowana zawiera od 50 do 500 mg składników mineralnych na litr. Wyróżnia się także wody bardzo nisko zmineralizowane o ogólnej mineralizacji poniżej 50 mg. Dla porównania wody średniozmineralizowane dostarczają od 500 do 1500 mg składników mineralnych, a wysokozmineralizowane – powyżej 1500 mg. 

Dobra woda, czyli jaka? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jaką wodę wybrać? Minerały zawarte w wodzie. Źródło: Wiem co jem.

Woda niskozmineralizowana – właściwości

Woda niskozmineralizowana – mineralna i źródlana – uznawana jest za najlepszy rodzaj wody przeznaczonej do codziennego użytku i zaspokajania pragnienia. Woda odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Odpowiada za prawidłowy przebieg metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów oraz za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Ponadto woda uczestniczy w termoregulacji oraz usuwa zbędne produkty przemiany materii i toksyny, zapobiegając ich kumulowaniu się w ustroju i negatywnemu oddziaływaniu na funkcjonowanie organizmu. Odpowiednia podaż wody odgrywa ważną rolę dla dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego oraz pozwala utrzymać zdrową kondycję skóry. Zalecana dzienna ilość wody jest zależna od różnych czynników, m.in. stanu fizjologicznego, masy ciała, płci, wieku, aktywności fizycznej i rodzaju wykonywanej pracy. Zgodnie z ogólnymi zaleceniami człowiek dorosły każdego dnia powinien dostarczać organizmowi 1,5–2 litry wody. Dietetycy rekomendują, by osoby o masie ciała powyżej 40 kg przyjmowały około 30–35 ml wody na kilogram masy ciała.

Woda niskozmineralizowana – zastosowanie

Woda niskozmineralizowana jest zalecana w diecie wszystkich ludzi, jednak szczególne znaczenie ma w żywieniu niemowląt, małych dzieci oraz kobiet ciężarnych. Zarówno woda mineralna niskozmineralizowana, jak też woda źródlana ze względu na niską zawartość składników mineralnych są szeroko wykorzystywane w gospodarstwie domowym. W przeciwieństwie do wielu wód wysokozmineralizowanych mają uniwersalny i neutralny smak. Z tego powodu na bazie wody niskozmineralizowanej można przygotowywać posiłki i różne napoje, nie zmieniając przy tym ich smaku. Woda niskozmineralizowana jest szczególnie zalecana do przyrządzania posiłków dla niemowląt. W okresie niemowlęcym dziecko nie ma jeszcze odpowiednio ukształtowanych nerek i układu trawiennego, dlatego nie może przyjmować składników mineralnych w innej postaci niż z mlekiem matki. Woda niskozmineralizowana znajduje również zastosowanie w parzeniu kawy, herbaty oraz różnego rodzaju ziół. 

Dlaczego warto pić wodę? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Źródło: Stylowy Magazyn

Woda niskozmineralizowana ważna w diecie kobiet ciężarnych

Eksperci z Instytutu Matki i Dziecka zalecają, by kobiety ciężarne oraz karmiące piersią przyjmowały wodę źródlaną. Powinna być to woda niskozmineralizowana, w której suma składników mineralnych nie przekracza ilości 500 mg w 1 litrze. Ponadto woda źródlana przyszłym mamom dostarcza dużych ilości jonów magnezu i wapnia, czyli minerałów odgrywających ważną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.

Woda niskozmineralizowana dla nadciśnieniowców

Woda niskozmineralizowana cechuje się niską zawartością sodu. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Duża ilość sodu przyczynia się do podnoszenia ciśnienia tętniczego krwi i jest jednym z głównych czynników rozwoju choroby nadciśnieniowej, stanowiącej schorzenie cywilizacyjne XXI w. Z tego powodu woda niskozmineralizowana jest odpowiednia dla osób stosujących dietę ubogosodową. Tego rodzaju wody powinny zawierać nie więcej niż 20 mg sodu w 1 litrze.

Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 19.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej