Woda niskozmineralizowana to woda zawierająca od 50 do 500 mg składników mineralnych w 1 litrze. Jest szczególnie zalecana niemowlętom, małym dzieciom oraz kobietom ciężarnym. Ze względu na neutralny smak może być wykorzystywana do przyrządzania posiłków, soków oraz do parzenia kawy i herbaty.
Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne
Woda niskozmineralizowana – co to znaczy? Rodzaje
Woda niskozmineralizowana jest wodą wydobywaną spod ziemi, która cechuje się pierwotną czystością. Ponadto jest nieskażona bakteriologicznie oraz pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń chemicznych. Woda niskozmineralizowana, w zależności od stabilności źródła, z którego jest wydobywana, przeznaczenia i wielkości opakowania, może zostać zakwalifikowana do wody mineralnej niskozmineralizowanej lub wody źródlanej.
Woda niskozmineralizowana zawiera od 50 do 500 mg składników mineralnych na litr. Wyróżnia się także wody bardzo nisko zmineralizowane o ogólnej mineralizacji poniżej 50 mg. Dla porównania wody średniozmineralizowane dostarczają od 500 do 1500 mg składników mineralnych, a wysokozmineralizowane – powyżej 1500 mg.
Dobra woda, czyli jaka? Dowiesz się tego z filmu:
Woda niskozmineralizowana – właściwości
Woda niskozmineralizowana – mineralna i źródlana – uznawana jest za najlepszy rodzaj wody przeznaczonej do codziennego użytku i zaspokajania pragnienia. Woda odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Odpowiada za prawidłowy przebieg metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów oraz za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Ponadto woda uczestniczy w termoregulacji oraz usuwa zbędne produkty przemiany materii i toksyny, zapobiegając ich kumulowaniu się w ustroju i negatywnemu oddziaływaniu na funkcjonowanie organizmu. Odpowiednia podaż wody odgrywa ważną rolę dla dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego oraz pozwala utrzymać zdrową kondycję skóry. Zalecana dzienna ilość wody jest zależna od różnych czynników, m.in. stanu fizjologicznego, masy ciała, płci, wieku, aktywności fizycznej i rodzaju wykonywanej pracy. Zgodnie z ogólnymi zaleceniami człowiek dorosły każdego dnia powinien dostarczać organizmowi 1,5–2 litry wody. Dietetycy rekomendują, by osoby o masie ciała powyżej 40 kg przyjmowały około 30–35 ml wody na kilogram masy ciała.
Woda niskozmineralizowana – zastosowanie
Woda niskozmineralizowana jest zalecana w diecie wszystkich ludzi, jednak szczególne znaczenie ma w żywieniu niemowląt, małych dzieci oraz kobiet ciężarnych. Zarówno woda mineralna niskozmineralizowana, jak też woda źródlana ze względu na niską zawartość składników mineralnych są szeroko wykorzystywane w gospodarstwie domowym. W przeciwieństwie do wielu wód wysokozmineralizowanych mają uniwersalny i neutralny smak. Z tego powodu na bazie wody niskozmineralizowanej można przygotowywać posiłki i różne napoje, nie zmieniając przy tym ich smaku. Woda niskozmineralizowana jest szczególnie zalecana do przyrządzania posiłków dla niemowląt. W okresie niemowlęcym dziecko nie ma jeszcze odpowiednio ukształtowanych nerek i układu trawiennego, dlatego nie może przyjmować składników mineralnych w innej postaci niż z mlekiem matki. Woda niskozmineralizowana znajduje również zastosowanie w parzeniu kawy, herbaty oraz różnego rodzaju ziół.
Dlaczego warto pić wodę? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Woda niskozmineralizowana ważna w diecie kobiet ciężarnych
Eksperci z Instytutu Matki i Dziecka zalecają, by kobiety ciężarne oraz karmiące piersią przyjmowały wodę źródlaną. Powinna być to woda niskozmineralizowana, w której suma składników mineralnych nie przekracza ilości 500 mg w 1 litrze. Ponadto woda źródlana przyszłym mamom dostarcza dużych ilości jonów magnezu i wapnia, czyli minerałów odgrywających ważną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.
Woda niskozmineralizowana dla nadciśnieniowców
Woda niskozmineralizowana cechuje się niską zawartością sodu. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Duża ilość sodu przyczynia się do podnoszenia ciśnienia tętniczego krwi i jest jednym z głównych czynników rozwoju choroby nadciśnieniowej, stanowiącej schorzenie cywilizacyjne XXI w. Z tego powodu woda niskozmineralizowana jest odpowiednia dla osób stosujących dietę ubogosodową. Tego rodzaju wody powinny zawierać nie więcej niż 20 mg sodu w 1 litrze.