Woda kokosowa – jakie posiada właściwości zdrowotne? Ile ma kalorii?

Fot. nadisja / Getty Images

Woda kokosowa zyskała na popularności w ciągu ostatnich kilku lat jako napój wybierany przez propagatorów zdrowego trybu życia. Już od dawna korzystają z niej mieszkańcy tropików, głównie ze względu na jej zdolność do szybkiego gaszenia pragnienia. Wytwarza się ją z bielma jeszcze zielonego kokosa.

Woda kokosowa jest napojem o specyficznym smaku i zapachu. Do sięgania po nią przyznają się gwiazdy muzyki czy kina, co zdecydowanie wpływa na jej rosnąca popularność. Podobnie jak sam kokos zawiera wiele cennych dla organizmu substancji.

Woda kokosowa – czym jest?

Inaczej niż mleko kokosowe, które jest produktem otrzymywanym przez ekstrakcję tłuszczu z białego miąższu orzecha, woda kokosowa pochodzi z jądra jeszcze zielonego owocu palmy. Drzewo, aby wydać nasiona, musi zasilać się pobieraną z gleby wodą, która jest bogata w składniki mineralne. Przez korzenie wędruje ona aż do liści i owoców, a w trakcie tego procesu ulega wielokrotnemu filtrowaniu. Do samego orzecha trafia już dokładnie oczyszczony płyn, który, jeżeli zostanie bezpośrednio po uzyskaniu zamknięty w pojemniku, nie straci swoich cennych właściwości. Ma bardzo przyjemny delikatny smak i zapach.

Zalety wody kokosowej wykorzystywano podczas II wojny światowej. Ponieważ jest to ciecz bogata w składniki mineralne, zastępowano nią płyn fizjologiczny, którego wówczas brakowało, i podawano dożylnie żołnierzom, aby przyspieszyć ich regenerację. Do dziś zwyczaj ten praktykuje się w tzw. krajach trzeciego świata – wodę z orzechów podaje się dożylnie w celu nawodnienia i odżywienia organizmu.

Czy modne produkty spożywcze są zdrowe? Jak to jest? Zobaczcie:

Zobacz film: Modne produkty spożywcze? Czy naprawdę są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn

Woda kokosowa – właściwości

Właściwości wody kokosowej czynią z niej naturalny izotonik. Zawiera nie tylko niezbędne pierwiastki, takie jak: magnez, potas, wapń czy fosfor, ale też witaminy z grupy B i witaminę C. Dodatkowo jej poziom elektrolitów odpowiada temu, który posiada krew człowieka. Dlatego też jest wskazana jako zdrowy zamiennik słodkich napojów w diecie i przy wzmożonej aktywności fizycznej. Nawadnia organizm aż do 10 razy lepiej niż izotonik.

Napój jest szczególnie zalecany osobom cierpiącym na anemię i niedobory potasu oraz tym, które narażone są na długotrwały stres. Ponadto daje dobre efekty w pozbywaniu się toksyn z organizmu, minimalizując m.in. następstwa zatrucia alkoholowego. Ze względu na właściwości wody kokosowej obniżające ciśnienie krwi i zmniejszające poziom cholesterolu, a co za tym idzie przeciwdziałające miażdżycy, uznaje się, że korzystnie wpływa ona na pracę układu krwionośnego, w tym serca. Ponadto zawarta w kokosie cytokinina działa przeciwzakrzepowo. Woda sprawdza się także w schorzeniach układu nerwowego i pokarmowego – minimalizuje np. wymioty czy biegunkę. Ponieważ wspomaga pracę nerek i przyczynia się do rozbijania zalegających w nich kamieni, jest wskazana przy nieprawidłowo funkcjonującym układzie moczowym. Przypisuje się jej także działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne, antywirusowe i łagodzące objawy alergii.

Płyn nie zawiera ani laktozy, ani cukru, wobec czego mogą go spożywać zarówno osoby z cukrzycą, jak i te z alergią na tradycyjne mleko (dodatkowo wskazanym produktem w takiej diecie jest też mleko kokosowe). Napój można podawać nawet małym dzieciom, ponieważ w kokosie znajduje się kwas laurynowy, który obecny jest też w mleku matki.

Woda kokosowa – ile pić jej dziennie?

Jeśli ktoś zastanawia się, ile pić dziennie wody kokosowej, to nie musi się obawiać. Napój, pod warunkiem że pochodzi od sprawdzonego producenta, nie zawiera żadnych konserwantów, substancji słodzących czy stabilizatorów. Pozbawiony jest też innych sztucznych dodatków, przez co jest nie tylko całkowicie naturalny, ale ma też minimalną zawartość kalorii. Wodę kokosową można spożywać bez ograniczeń i bez obaw, że minimalizuje efekty diety.

Ile powinno się pić wody każdego dnia? I bardzo ważne pytanie - czy można pić wody smakowe? Niestety - to nie są wody! A co? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Wody smakowe - co zawierają te sklepowe? Jak samemu zrobić wodę smakową w domu? Źródło: Wiem, co jem 

Jakie zastosowanie ma woda kokosowa?

Wodę kokosową można stosować również jako formę kosmetyku, ponieważ w jej skład wchodzi kinetyna, czyli roślinny hormon wzrostu, który przeciwdziała starzeniu się komórek skóry (fibroblastów). To właśnie one odpowiadają za produkcję kolagenu i elastyny, czyli dokładnie tych substancji, które sprawiają, że skóra jest jędrna, elastyczna i zachowuje młody wygląd. Hormon wykazuje ponadto działanie nawilżające i jest jednym z antyoksydantów, przez co wzmacnia barierę ochronną skóry przed wolnymi rodnikami.

W krajach tropikalnych woda kokosowa stosowana jest jako tonik do codziennej pielęgnacji twarzy, dlatego też można dodać jej kilka kropel do produktu, którego używa się do przemywania cery czy demakijażu. Kinetyna pomaga też przywrócić pożądaną kondycję skóry wystawionej na silne działanie promieni słonecznych (łagodzi nawet poparzenia). Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, skórę głowy i paznokcie, dlatego wodę kokosową można dodać do szamponu. Już jej niewielka ilość sprawia, że, przy regularnym stosowaniu, włosy stają się mocniejsze, bardziej błyszczące i nie przetłuszczają się.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 17.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej