Właściwości, funkcje oraz występowanie oligosacharydów. Ich znaczenie dla organizmu

Fot.photka / Getty Images

Oligosacharydy to węglowodany, które zwierają w formie łańcucha niewielką ilość monosacharydów. Są ważnym elementem przewodu pokarmowego, gdyż tworzą mikroflorę jelitową. Zwiększają również aktywność bakterii mlekowych oraz bifidobakterii, czyli powodują tzw. efekt prebiotyczny.

Oligosacharydy inaczej nazywane są oligomerami węglowodanowymi. Spożywanie odpowiedniej ilości węglowodanów znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia dolegliwości z przewodu pokarmowego, gdyż wpływają na rozwój pożytecznych dla ludzkiego zdrowia bakterii oraz mikroorganizmów. Najbardziej popularnym oligosacharydem jest sacharoza.

Wpływ oligosacharydów na ludzki organizm

Oligosacharydy obecne w jelitach umożliwiają bytowanie oraz funkcjonowanie pożytecznych bakterii, które tworzą mikroflorę jelitową, zapewniając zdrową mikrobiocenozę przewodu pokarmowego. Najprostszymi oligosacharydami są disacharydy (dwucukry).

Oligosacharydy pełnią kilka ważnych życiowo funkcji:

  • energetyczną – w procesie utleniania węglowodanów uwalniana jest energia, która stanowi podstawowe źródło dziennego zapotrzebowania organizmu na energię;
  • strukturalną – oligosacharydy budują tkankę łączną, błony komórkowe, w połączeniu z białkami tworzą enzymy, hormony oraz inne ważne dla zdrowia substancje. Dodatkowo biorą udział w mechanizmach krwiotwórczych;
  • hydroosmotyczną – zapewniają w płynie wewnątrzkomórkowym odpowiednie stężenie jonów magnezu oraz wapnia, które wiążą cząsteczki wody;
  • ochronną – zapewniają elastyczność naczyń krwionośnych, gdyż wchodzą w skład ścian komórek ciała oraz są obecne w płynie stawowym.

Dodatkowo oligosacharydy determinują grupę krwi AB0.

Klasyfikacja węglowodanów

Podział węglowodanów związany jest bezpośrednio z ich budową. Wyróżniamy: cukry proste (monosacharydy), oligosacharydy (polimery z łańcuchem glikozydowym) oraz polisacharydy (biopolimery o dużej masie cząsteczkowej).

Monosacharydy są cukrami prostymi, które nie ulegają procesowi hydrolizy i łatwo się wchłaniają.

Oligosacharydy i polisacharydy to węglowodany złożone. Można je podzielić na strawne, np. skrobia, glikogen, oraz niestrawne, np. błonnik pokarmowy. Zbudowane są z 2–10 monosacharydów. Najważniejszym oligosacharydem jest disacharyd nazywany sacharozą.

Zdrowa dieta, czyli jaka? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Produkty zawierające oligosacharydy prebiotyczne

Węglowodany, w tym oligosacharydy prebiotyczne, znajdują się w większości produktów, w szczególności w roślinach, owocach oraz warzywach. Najwięcej można ich znaleźć w: bananach, jabłkach, kapuście, miodzie, czosnku, cebuli, ziołach, mleku i produktach mlecznych. Umiarkowana ich ilość występuje w fasoli, soi, w zbożach, w tym w kukurydzy. Dostarczają ich różnego rodzaju suplementy diety.

Właściwości chemiczne oligosacharydów

W przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystywanymi oligosacharydami są: sacharoza, laktoza, maltoza oraz trehaloza, które zbudowane są z dwóch monosacharydów (cukrów prostych). Ich właściwości wynikają głównie ze zdolności do hydrolizy, dzięki czemu możliwe jest oddzielenie od siebie wcześniej wspomnianych cukrów prostych. Przykładowo maltoza zbudowana jest z dwóch glukoz, sacharoza z glukozy i fruktozy, natomiast laktoza z galaktozy i glukozy.

Oligosacharydy charakteryzują się hydrofilnością, czyli zdolnością cząsteczek chemicznych do łączenia się z cząsteczkami wody. Wynika to z faktu, iż zawierają liczne grupy -OH. Dzięki tej właściwości oprócz przemysłu spożywczego znalazły zastosowanie w wielu procesach technologicznych. Podczas zamrażania gotowych produktów lub półproduktów, w celu pozbycia się nadmiaru wilgoci, stosuje się sacharozę, laktozę oraz maltozę. Dodatkowo oligosacharydy z łatwością wiążą lotne związki substancji aromatycznych, dlatego wykorzystywane są w produkcji kosmetyków. Bardzo ważnym zastosowanie tych węglowodanów jest przemysł farmaceutyczny – wchodzą w skład wielu leków, aktywnych biologicznie substancji oraz wyrobów medycznych.

Oligosacharydy w kobiecym mleku

Kobiece mleka zawiera sporą ilość oligosacharydów (około 10–15 gramów na litr dojrzałego mleka). W siarze, czyli w pierwszej substancji wypływającą z piersi po porodzie, ilość tych węglowodanów jest jeszcze większa. Odpowiadają za rozwój u niemowlęcia bakterii probiotycznych, czyli zdrowej mikroflory jelitowej. Dodatkowo bezpośrednio wpływają na rozwój układu immunologicznego (odpornościowego), dzięki czemu młody organizm staje się zdolny do walki z patogenami. Uruchamiając reakcje immunologiczne, działają przeciwzapalnie. Dieta w ciąży, ilość i jakość spożywanych produktów, w tym głównie węglowodanów, przekłada się w przyszłości na pojawienie się u dziecka takich dolegliwości, jak alergia czy astma. 

Data aktualizacji: 17.05.2019,
Opublikowano: 15.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej