Witamina K dla noworodka – dlaczego warto ją podać?

Fot. NatchaS / Getty Images

Witamina K, podawana noworodkom bezpośrednio po urodzeniu, ma zapobiec wystąpieniu krwawień wynikających z jej niedoboru. Wytyczne wskazują na konieczność podania wyłącznie 1 mg witaminy K domięśniowo. Można również podawać ją doustnie w kilku dawkach.

Witamina K jest podawana noworodkom zaraz po urodzeniu celem profilaktyki krwawienia z niedoboru tej witaminy. Rodzic może nie wyrazić zgody na podanie witaminy, jednak lekarz powinien dołożyć wszelkich starań, by postarać się właściwie przedstawić zasadność tej profilaktyki.

Witamina K dla noworodka – dlaczego należy ją podać?

Istnieje ścisła zależność pomiędzy ryzykiem wystąpienia krwawień u noworodków a niedoborami witaminy K. Rzadko krwawienie z niedoboru witaminy K pojawia się zaraz po porodzie. Może być wynikiem przyjmowanych przez kobietę w czasie ciąży niektórych leków. Zdecydowanie częściej dochodzi do krwawień między 3. a 5. dniem po porodzie. Główną przyczyną jest wtedy niedostateczne karmienie noworodków, co jest u większości kobiet karmiących piersią bardzo często nie do uniknięcia. Tym samym dziecko nie otrzymuje wystarczających ilości witaminy K. Pojawia się wtedy krwawienie z przewodu pokarmowego, czasami zaczyna się krwawienie z błon śluzowych czy pępka. Rzadziej dochodzi do śródczaszkowych krwawień.

Krwawienie może mieć postać późną po 2. tygodniu życia, szczególnie u dzieci karmionych piersią. Krwawienia lokalizują się często wtedy w ośrodkowym układzie nerwowym, co przekłada się na wysoką śmiertelność. Do objawów zwiastujących tego typu problemy należą: wymioty, biegunka, brak przyrostu masy ciała, przedłużająca się żółtaczka.

Podawanie witaminy K noworodkom stanowi część programu profilaktyki krwawień z niedoboru witaminy K.

Czy witaminę K powinno się podawać noworodkom? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Podawanie noworodkom witaminy K. Źródło: Dzień Dobry TVN

Witamina K dla noworodka – dawkowanie

Noworodek zdrowy, donoszony powinien otrzymać po urodzeniu 1 mg witaminy K domięśniowo bądź 2 mg drogą doustną. Ze względu na potwierdzoną wynikami skuteczność, preferowaną drogą podawania witaminy jest droga domięśniowa. Droga doustna jest preferowana wyłącznie w sytuacji, kiedy rodzice nie wyrażają zgody na domięśniowe wstrzyknięcie witaminy. Podanie domięśniowe jest jednorazowe. Natomiast podanie 2 mg doustnie po urodzeniu wiąże się z koniecznością podania kolejnych dawek witaminy doustnie w 4.–6. dobie życia, jak również w 4.–6. tygodniu życia. Inną opcją jest podawanie raz w tygodniu po 1 mg raz na tydzień. Podawanie witaminy K doustnie jest ryzykowne szczególnie ze względu na częste ulewanie niemowląt, w związku z czym witamina K może się nie wchłonąć. Ponadto wybór doustnego dawkowania witaminy K jest niewskazany w przypadku wcześniaków, u dzieci z podejrzeniem zaburzeń wchłaniania, w ciężkim stanie zdrowia, z cholestazą.

Dawkowanie witaminy K u wcześniaków jest zależne od masy ciała. Zaleca się jednorazowe, domięśniowe podanie witaminy K w następujących dawkach:

  • masa ciała wcześniaka 500–1000 g – dawka 0,3 mg i.m.;
  • masa ciała wcześniaka 1500–2500 g mc. – dawka 0,5 mg i.m.;
  • masa ciała wcześniaka >2500 g mc. – dawka 1 mg i.m.3.

Polecamy: Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Co może się stać, jeśli noworodek nie otrzyma witaminy K po urodzeniu?

Mniej więcej 5–10% zdrowych, donoszonych noworodków wykazuje istotne ryzyko krwawienia z powodu niedoboru witaminy K. To ryzyko oczywiście występuje wtedy, kiedy noworodek nie otrzyma zalecanej witaminy K po urodzeniu. Szczególnie narażone na to są wcześniaki, dzieci z przedłużającą się żółtaczką czy po prostu karmione wyłącznie piersią. Jeśli dojdzie do krwawienie z niedoboru witaminy K, obraz kliniczny będzie się różnił w zależności od tego, kiedy niedobór wystąpił i jaka była jego pierwotna przyczyna. Konieczne jest wtedy leczenie objawowe, a także lecznicze podanie witaminy K we wlewie dożylnym, co ma na celu ratowanie życia dziecka.

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 11.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej