Witamina B6 (pirydoksyna) - występowanie, nadmiar i przedawkowanie

Fot: ratmaner / stock.adobe.com

Witamina B6 jest związkiem chemicznym, który bierze udział w procesach zachodzących w całym naszym organizmie. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, co sprawia, że jest łatwo przez nas przyswajana. Należy jednak uważać, gdyż jej nadmiar niesie ze sobą konsekwencje.

Witamina B6 występuje w sześciu związkach, które wzajemnie się przekształcają: pirydoksynie, pirydoksaminie, pirydoksalu i trzech estrach fosforanowych tych związków. Po spożyciu i przetworzeniu w układzie pokarmowym trafia do naszych mięśni w postaci fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 - rola w organizmie

B6 jest witaminą zaangażowaną w następujące procesy:

  • metabolizm i rozkład aminokwasów, 
  • przemianę białka, 
  • glikogenezę (przemianę glukozy w glikogen) i glikogenolizę (rozkład glikogenu) w mięśniach, 
  • produkcję enzymów, hormonów, hemoglobiny, 
  • wpływ na ciśnienie krwi, 
  • skurcze mięśni, 
  • pracę serca, 
  • funkcjonowanie układu nerwowego
  • tworzenie przeciwciał, co wzmacnia układ odpornościowy
  • łagodzenie skutków ubocznych leków,
  • wspomaganie leczenia nerek, m.in. zapobieganie tworzenia się kamieni nerkowych
  • łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego

Oprócz wspomagania tych procesów witamina B6 pomaga w leczeniu bólu i zesztywnienia nadgarstka, łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka. Ponadto regularne duże dawkowanie witaminy B6 zmniejsza szanse na chorobę Parkinsona u osób uzależnionych od tytoniu.

Witamina B6 + magnez

Dodatkowe korzyści dla organizmu niesie ze sobą połączenie witaminy B6 z magnezem. W aptekach można znaleźć sporo preparatów bazujących na tych składnikach. Należy je stosować jako suplement diety. Witamina B6 ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego, co ogranicza jego wydalanie, a co za tym idzie wzmacnia mięśnie, kości i zęby. Współdziałanie magnezu z B6 zmniejsza też zmęczenie fizyczne oraz psychiczne - koi nerwy, zmniejsza drażliwość i uczucie znużenia. Odnotowano także pozytywne skutki regularnego stosowania synergii magnez + B6 u dzieci z autyzmem.

Witamina B6 - niedobór

Przyczynami niedoboru witaminy B6 są: źle zbalansowana dieta, leki antykoncepcyjne dla kobiet, karmienie piersią oraz regularne przyjmowanie leków przeciw gruźlicy.

Niedobór witaminy B6 negatywnie wpływa na działanie całego organizmu, gdyż upośledzone są wszystkie procesy, w które jest zaangażowany ten związek. Spada synteza białek ustrojowych, kwasów nukleinowych (DNA, RNA), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Występuje także zaburzenie syntezy hemoglobiny, która m.in. jest odpowiedzialna za transport tlenu i dwutlenku węgla we krwi.

Niedobór witaminy B6 upośledza także działanie układu nerwowego - powoduje drgawki, depresję, apatię, bezsenność, pogorszenie samopoczucia, opóźnienie procesów myślowych, zapalenie nerwów. Objawami niedoboru B6 z innych stron organizmu są: zmniejszona odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe, stany zapalne skóry, niedokrwistość, kamica nerkowa, uczucie zmęczenia, zaburzenia pracy serca, a także zwiększenie ryzyka nowotworów. Niedobór B6 jest też jedną z przyczyn powstawania miażdżycy, a co za tym idzie zwiększone jest ryzyko udaru i choroby niedokrwiennej serca. B6 jest witaminą niezbędną dla dzieci, gdyż jej niedobór w ich organizmie powoduje opóźnienie umysłowe, nieprawidłowy wzrost kości, objawy padaczkowe i drażliwość.

Witamina B6 - nadmiar

Witamina B6 jest neurotoksyczna - jej zbyt duża ilość niekorzystnie wpływa na układ nerwowy. Skutki nadmiaru witaminy B6 zazwyczaj zanikają po odstawieniu suplementów, jednak w niektórych przypadkach mogą być dla nas nieodwracalne. Zalicza się do nich: zwyrodnienie tkanki nerwowej, słabość i brak koordynacji mięśni, niepewny chód, odczucie chłodu i mrowienie kończyn.

Witamina B6 - dawkowanie

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na B6 wynosi 1-2 mg na dobę. W połączeniu z magnezem daje to dziennie jedną tabletkę popijaną szklanką wody. Dawkowanie dla dzieci do dziewiątego roku życia to 0,5-1 mg/d. B6 w terapiach leczących jej niedobór przyjmuje o wiele wyższe dawki 50-200 mg/d, a w poważnych przypadkach 2-7 g/d. Zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta przy spożywaniu produktów bogatych w białko, większe ilości powinny też spożywać kobiety w ciąży oraz osoby w podeszłym wieku.

Zobacz film: Czy można przedawkować witaminy? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję

Witamina B6 - występowanie

B6 zawierają zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Można ją znaleźć w produktach pełnego przemiału, takich jak kasza gryczana, otręby pszenne, ryż brązowy. Wśród mięs najwięcej B6 można znaleźć w kurczaku, indyku i wieprzowinie, jednak gotowanie, smażenie lub peklowanie mięsa zabiera do 50% zawartości witaminy. Owoce i warzywa bogate w B6 to banany, papryka czerwona, ziemniaki, szpinak, kapusta, awokado, soja, groch włoski oraz fasola. Poza tym B6 jest obecna w drożdżach piwowarskich, produktach zbożowych, kiełkach pszenicy, orzechach włoskich i ziemnych, nabiale, rybach oraz jajach.

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 06.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej