Wiśnia – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Przepisy z wiśniami

Fot. alle12 / Getty Images

Wiśnia to jeden z najczęściej wykorzystywanych owoców do przygotowywania dżemów, konfitur czy nalewek. Stanowi źródło składników mineralnych i witamin. Usprawnia pracę układu krążenia i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wpływa pozytywnie na kondycję skóry.

Wiśnia jest powszechnie występującą rośliną. Wiele osób trudni się jej uprawą na szeroką skalę. Wiśnia ma szerokie zastosowanie. Niektóre jej odmiany pełnią rolę roślin ozdobnych ze względu na piękne różowe kwiaty, a owoce innych używane są w kuchni. Z wiśni pozyskuje się drewno, które przeznaczone jest do palenia w mięsnych wędzarniach. Wiśnia wykazuje też działanie prozdrowotne.

Co to jest wiśnia? Gatunki wiśni flory Polski

Wiśnia (z łac. Cerasus Mill.) to rodzaj rośliny z rodziny różowatych. Gatunki wiśni flory Polski stanowią:

  • gatunki występujące naturalnie:
  • wiśnia karłowata, zwana też wisienką stepową,
  • wiśnia ptasia, zwana też wiśnią dziką, czereśnią, trześnią;
  • gatunki uprawiane:
  • wiśnia piłkowana, zwana wiśnią japońską,
  • wiśnia pospolita, zwana wiśnią zwyczajną,
  • wiśnia osobliwa,
  • wiśnia wonna, zwana wiśnią antypką.

Dlaczego warto jeść wiśnie i czereśnie? Co nam dają? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Wiśnie i czereśnie - dlaczego warto je jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN

Wiśnia – właściwości prozdrowotne

Wiśnie wykazują właściwości prozdrowotne. Pobudzają proces przemiany materii i poprawiają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn, co zawdzięczają zawartości pektyn, które mają zdolność wiązania toksyn i usuwania ich z organizmu. Wiśnie wpływają korzystnie na kondycję skóry. Znajdujący się w nich bioflavon ma silne działanie antyoksydacyjne. Zapobiega szkodliwemu działaniu na organizm wolnych rodników, a dzięki temu procesom starzenia się komórek. Dodatkowo zwiększa ogólną odporność organizmu i chroni przed chorobami układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, korzystnie wpływa na wzrost krwinek czerwonych, usprawnia krążenie, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Sok z wiśni wykazuje właściwości przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie, przez co pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Zawarte w wiśni fenole i antocyjany wzmacniają złącza neuronowe w mózgu. Działanie to wykorzystywane jest w profilaktyce choroby Alzheimera. Dzięki dużej zawartości sodu i potasu wiśnie działają moczopędnie. Spożywanie wiśni może pomóc zwiększyć poziom melatoniny i poprawić jakość snu.

Jakie witaminy ma wiśnia?

Wiśnia to źródło niezbędnych dla prawidłowej kondycji zdrowotnej składników mineralnych i witamin. Owoc zawiera: sód (3 mg), potas (173 mg), wapń (16 mg), żelazo (0,3 mg), magnez (9 mg) i witaminy: A, C, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę.

Zastosowanie wiśni

Wiśnia to roślina uprawna oraz ozdobna. Sadzana bywa w parkach i ogrodach. Sadownictwo wiśni w Polsce jest dość powszechne. Sakura, czyli kwiat wiśni, to jeden z najważniejszych symboli w kulturze japońskiej. Z wiśni pozyskuje się także drewno, które przeznaczone jest do spalania w mięsnych wędzarniach. Surowiec ten ceniony jest także w meblarstwie, gdzie używa się go do wyrobu elementów toczonych, intarsji i snycerstwie, czyli sztukach rzeźbienia oraz przy produkcji instrumentów muzycznych. Wiśnie stanowią też element wielu kosmetyków. Owoce wiśni są wykorzystywane w sztuce kulinarnej. Najbardziej znane ich zastosowanie to nalewka wiśniowa, czyli wiśniówka, frużelina wiśniowa, kompot, sok, konfitura czy dżem. Wiśnie to też częsty składnik chłodników i ciast.

Przepis na nalewkę z wiśni

Nalewka z wiśni to znany w Polsce trunek. Do przygotowania go potrzebne będą: 1,5 kg wiśni, 1 kg cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki. Po umyciu wiśnie należy wydrylować. Następnie owoce razem z garścią pestek wkłada się do dużego słoika i zasypuje cukrem. Otwór w słoiku nakrywa się gazą, po czym odstawia na kilkanaście dni do czasu, aż wiśnie puszczą sok. Ten zlewa się do garnka, gotuje, a po wystudzeniu miesza ze spirytusem i wlewa do butelek. Ze słoika usuwa się pestki, a owoce zalewa się wódką i odstawia na 2 tygodnie. Po tym czasie oddziela się wiśnie od wódki, którą miesza się razem z uzyskanym wcześniej wiśniowym spirytusem i przelewa do butelek. Nalewkę odstawia się na około 3 miesiące.

Frużelina wiśniowa – jak ją zrobić?

Frużelina wiśniowa doskonale nadaje się do lodów, deserów, przekładania tortów, naleśników czy gofrów. Żeby uzyskać 4–5 małych słoików frużeliny potrzebne będą: 1 kg wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni, 2 szklanki cukru, 50 ml zimnej wody, sok z 1 cytryny, 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wiśnie wrzuca się do garnka i gotuje razem z cukrem przez około godzinę, pamiętając o dość częstym mieszaniu. Następnie dodaje się sok z cytryny i uprzednio wymieszaną z wodą mąkę. Całość miesza się do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Wówczas frużelinę ściąga się z ognia i przekłada do słoików. Nie wymaga pasteryzowania.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie to doskonały dodatek do deserów i wypieków. Do ich przygotowania potrzebne będą: 5 kg drylowanych wiśni, 2 kg cukru i dodatkowo 1 kg cukru na każdy 1l soku z wiśni. Wiśnie wkłada się do dużej miski, zasypuje cukrem, przykrywa bawełnianą ściereczką i odstawia na 24 godziny. Po tym czasie sok odlewa się do garnka i gotuje. Do soku dodaje się cukier. Gorącym sokiem zalewa się wiśnie i ponownie odstawia na 24 godziny. Czynność tę powtarza się jeszcze przez kolejne 2 dni. Na koniec wiśnie układa się ciasno w słoikach i zalewa gorącym sokiem. Weki pasteryzuje się około 10 minut.

Data aktualizacji: 02.01.2019,
Opublikowano: 01.12.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej