Wiórki kokosowe – czy warto włączyć je do diety? Jakie mają właściwości?

Fot. eskymaks / Getty Images

Wiórki kokosowe większości osób kojarzą się z dodatkiem do wyrobów cukierniczych. Są jednak znacznie cenniejszym produktem ze względu na prozdrowotne działanie samego kokosa, z którego są wytwarzane. Z kolei z racji dużej zawartości błonnika stanowią składnik diet np. niskowęglowodanowych.

Wiórki kokosowe są otrzymywane z miąższu orzecha kokosowego, który najpierw zostaje poddany procesowi suszenia, a następnie ścierania. Zawarty w nich błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Wiórki kokosowe – zalety miąższu z kokosa

Wiórki kokosowe, czyli miąższ z kokosa (biała i mięsista masa, która znajduje się bezpośrednio pod twardą skorupą owocu), zawierają poza błonnikiem również potas, magnez, fosfor i kwas foliowy, a przede wszystkim cenne nasycone kwasy tłuszczowe. Są one metabolizowane w zupełnie inny sposób niż te pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ ich cząsteczki są znacznie mniejsze, sam proces przebiega zdecydowanie szybciej i nie wymaga obecności enzymów, jakimi są lipaza i żółć. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że nie odkładają się jako komórki tłuszczowe, ale są szybko wykorzystywanym źródłem energii dla organizmu.

Wiórki kokosowe mogą też stanowić uzupełnienie jadłospisu, w którym są znaczne niedobory błonnika. Są cennym składnikiem diet niskowęglowodanowych, w których znacznemu obniżeniu ulega spożycie produktów roślinnych. Stąd też traktowane są jako uzupełnienie jadłospisu sportowców, którzy dodają je do koktajli białkowych, musli z płatkami owsianymi, ale także do serów i wielu innych produktów, również dań mięsnych.

Wiórki kokosowe – kalorie

Ponieważ kwasy tłuszczowe, które są zawarte w kokosie, nie są odkładane przez organizm w formie komórek tłuszczowych, wiórki kokosowe stały się popularnym składnikiem diety. Zarówno sam kokos, jak i jego starty i suszony miąższ to produkty dość kaloryczne. 100 g białej masy składa się z około 63 g tłuszczów, 5,9 g węglowodanów oraz 5,6 g białka. Ta sama ilość wiórek kokosowych dostarcza do organizmu aż 606 kcal (dla porównania świeży kokos zawiera 354 kcal). Osoby, które dbają o wagę lub walczą ze zbędnymi kilogramami, powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach, ale nie jest wskazane całkowite wykluczenie ich z jadłospisu. Zawarty w nich błonnik daje bowiem uczucie sytości, przez co pomaga na zachowanie odpowiednich przerw między posiłkami, bez konieczności podjadania. Dodatkowo powoduje, że posiłki spożywane są w mniejszych ilościach.

Jakie właściwości posiadają wiórki kokosowe?

Właściwości wiórek kokosowych doceniane są nie tylko przez sportowców i osoby na diecie. Zawarte w nich nasycone kwasy tłuszczowe nie są tymi, które przyczyniają się do zwiększenia ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób układu krążenia. Badania wskazują, że mogą pomóc, jeśli chodzi o podwyższenie wskaźnika tzw. dobrego cholesterolu, przy jednoczesnym obniżeniu złego. Jako potwierdzenie naukowcy przytaczają przykład mieszkańców Australii i Polinezji, którzy spożywają największe ilości kokosów i ich przetworów na świecie, a jednocześnie kraje te mają jeden z mniejszych wskaźników występowania chorób serca. Oczywiście te dowody nie są jednoznaczne, ponieważ za tak dobre wyniki mogą być współodpowiedzialne także inne czynniki, ale można je uznać za obiecujące, jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia.

Dodatkowo olej kokosowy może zmniejszyć ryzyko próchnicy, ponieważ zapobiega przyklejaniu się bakterii do szkliwa zębów. Jednocześnie zwalcza też grzyby, które rozwijają się w jamie ustnej i powodują np. pleśniawki.

Kwas foliowy jest jednym z tych składników, które niezbędne są kobietom w ciąży. Zawarte w wiórkach pierwiastki wykazują też działanie wzmacniające układ odpornościowy i coraz częściej podkreśla się, że korzystnie wpływają na odbudowę kosmków jelitowych, co zwiększa przyswajalność również innych składników dostarczanych wraz z pożywieniem. Kwas kaprylowy minimalizuje rozrost drożdżaków w obrębie przewodu pokarmowego, przez co wspomaga właściwą florę jelitową.

Wiórki kokosowe bez siarki

Za najbardziej wartościowe uważa się ekologiczne wiórki kokosowe, które są bez dodatku siarki. Jeśli w składzie na opakowaniu (który producent jest zobowiązany umieścić) widnieje dwutlenek siarki, oznacza to, że produkt był dodatkowo konserwowany, aby przedłużyć czas zdatności do spożycia.

Stawiając na produkt ekologiczny, zyskuje się pewność, że pochodzi on z upraw pozbawionych chemicznych oprysków i nawozów. Należy wybrać takiego producenta, który informuje, że jego produkt powstał w 100% z kokosa, a wiórki suszone były w temperaturze 90°C przez 10 min. Na skutek takiej obróbki termicznej miąższ zawiera wszystkie cenne składniki i nadaje się do spożycia nie tylko jako dodatek do dań i deserów, ale też do produkcji domowego mleka kokosowego, mąki, a nawet kremu.

Czy modne produkty spożywcze są zdrowe? Pora się przekonać:

Zobacz film: Modne produkty spożywcze? Czy naprawdę są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 16.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Iwoncina 22.09.2020r.

KUMATA dodatkowe kilogramy nie tworza sie tylko w wyniku tluszczy ale przede wszystkim weglowodanow .Z tad tez sukces diety Keto, ktora zaleca tylko 20- 40 g weglowodanow na dobe . U diabetykow typu 1 dobrze prowadzonych mozna zaobserwowac , ze sa oni szczupli , a to dlatego , ze kontroluja spozycie weglowodanow.

Kumata 12.04.2020r.

Nie kumam najpierw piszecie że:
" Ich zaletą jest przede wszystkim to, że nie odkładają się jako komórki tłuszczowe".
OK. super
ale potem:
"Osoby, które dbają o wagę lub walczą ze zbędnymi kilogramami, powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach,"

to w co one się zamieniają, ze staja się zbędnymi kilogramami,???

Dominik Śmiełowski 25.08.2019r.

Mleko sojowe nie obniża męskości faceta, to co Pani mówi nie jest prawdą i wprowadza ludzi w błąd!
Soja jest bardzo zdrowa i ma pełnowartościowe białko, bardzo zbliżone do tego które możemy znaleźć w mięsie. Problem może pojawić się przy spożywaniu mleka sojowego w OGROMNYCH ilościach np. kilkanaście lub kilkadziesiąt szklanek dziennie.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej