Przepis na świąteczne pierogi i pasztet w wersji wege Darii Ładochy
Fot: Ewa i Marek Gracz oraz Bartek Kulita
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Jak odmienić - klasyczne - świąteczne potrawy tak, aby nawet weganie mogli ich skosztować? Swoje przepisy na wegańskie pierogi i pasztet zdradza Daria Ładocha!
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kalafiora podziel na różyczki i wyłóż na blachę do pieczenia, dodaj soli i pieprzu i skrop oliwą. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków. Kalafiora zmiksuj z tofu i połącz ziemniakami. Cebulę podsmaż na łyżce oliwy i dodaj do reszty masy. Dopraw solą i pieprzem i dodaj migdały i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut. Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy długo, by powstała masa przypominała plastelinę. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Przygotowanym farszem napełniamy koła z ciasta i lepimy z nich pierożka. W garnku gotujemy wodę z solą i gotujemy pierogi aż do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem.
Fot: mamalyga.org
Etap 1
Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę.
Etap 2
Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Etap 3
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zając ok 4 minuty. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia. Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka). Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.
Więcej przepisów - nie tylko świątecznych - Darii Ładochy znajdziecie na stroniemamalyg.org.
Autor:
Redakcja TVN
Data aktualizacji: 02.01.2020,
Opublikowano: 20.12.2019 r.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.