Zacznijmy od tego, czego potrzeba do przygotowania idealnych uszek z suszonymi grzybami. Na farsz potrzebujecie:
- ugotowanych suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) w ilości 70g;
- dużą cebulę lub dwie mniejsze;
- drobno posiekaną natkę pietruszki;
- 2 łyżki masła do smażenia lub oleju;
- sól i pieprz do smaku.
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pierogowej;
- 1 żółtko;
- szczyptę soli;
- niepełną szklankę przegotowanej ciepłej wody.
Jak przygotować uszka? Zacznijmy od zrobienia farszu do nich. Suszone grzyby należy zalać wodą i odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.
Po tym czasie trzeba grzyby dokładnie wypłukać i ponownie zalać zimną wodą. Garnek z grzybami należy postawić na małym ogniu i gotować około godziny. Ugotowane grzyby odcedzić, wystudzić i ewentualnie drobno posiekać.
Ważne! Wywar, w którym gotowały się grzyby można dodać do barszczu, co wzbogaci jego smak. Polecamy: Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz
Cebulę należy pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni (może być na maśle klarowanym). Drobno posiekane grzyby, usmażoną cebulkę należy wymieszać z solą, pieprzem i natką pietruszki. Można dodać także odrobinę bułki tartej. Całość można podsmażyć razem na patelni przez około 3 minuty.
Ciasto na uszka
Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy sól i żółtko. Bardzo powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas mieszając - początkowo ciasto można mieszać łyżką, a pod koniec trzeba już wyrabiać je ręką. Ciasto nie powinno się kleić.
Gotowe ciasto należy podzielić na dwie porcje. Najpierw rozwałkowujemy jedną (na stolnicy podsypanej mąką) i wycinamy z nich kółka. Następnie lepimy uszka (lub zwykłe pierogi) i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Uszka powinny gotować się około 2 minut - należy je wyjąć zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Właściwości suszonych grzybów
Grzyby są przede wszystkim źródłem białka. Znajdziemy w nich także:
- potas, który kontroluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację;
-
żelazo;
- wapń;
- fosfor;
- jod;
-
selen;
- magnez.
W zależności od rodzaju grzyba znajdziemy w nich także witaminy, m. in:
- z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, B3 i B12 (najwięcej witaminy B1 mają kurki);
-
witaminę D (w borowikach i podgrzybkach);
- witaminę C;
- witaminę E.
Grzyby zawierają substancje antyoksydacyjne, o których więcej przeczytacie tutaj: Czym jest antyoksydacja? Właściwości antyoksydacyjne witamin
Przypominamy, że grzybów nie powinny spożywać dzieci do ukończenia 12. roku życia. Teoretycznie maluch może próbować grzybów już w wieku 8-10 lat, kiedy układ trawienny jest w pełni rozwinięty, ale eksperci zalecają, aby nie spieszyć się z wprowadzaniem grzybów do menu najmłodszych. Dla dzieci nawet grzyby bezpieczne mogą okazać się trujące.
Polecamy: Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?
Zobaczcie na filmie, jakie właściwości odżywcze mają grzyby i czy warto je mrozić: