Uszka z grzybami idealne do barszczu. Właściwości suszonych grzybów

Fot. Dar1930 / Getty Images

Uszka lub pierogi z suszonymi grzybami to jedna ze świątecznych potraw. Jak zrobić pyszne uszka z grzybami oraz co daje nam ich jedzenie? Jakie właściwości mają suszone grzyby? 

Zacznijmy od tego, czego potrzeba do przygotowania idealnych uszek z suszonymi grzybami. Na farsz potrzebujecie:

  • ugotowanych suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) w ilości 70g;
  • dużą cebulę lub dwie mniejsze;
  • drobno posiekaną natkę pietruszki;
  • 2 łyżki masła do smażenia lub oleju;
  • sól i pieprz do smaku.

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pierogowej;
  • 1 żółtko;
  • szczyptę soli;
  • niepełną szklankę przegotowanej ciepłej wody.

Jak przygotować uszka? Zacznijmy od zrobienia farszu do nichSuszone grzyby należy zalać wodą i odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.

Po tym czasie trzeba grzyby dokładnie wypłukać i ponownie zalać zimną wodą. Garnek z grzybami należy postawić na małym ogniu i gotować około godziny. Ugotowane grzyby odcedzić, wystudzić i ewentualnie drobno posiekać. 

Ważne! Wywar, w którym gotowały się grzyby można dodać do barszczu, co wzbogaci jego smak. Polecamy: Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz

Cebulę należy pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni (może być na maśle klarowanym). Drobno posiekane grzyby, usmażoną cebulkę należy wymieszać z solą, pieprzem i natką pietruszki. Można dodać także odrobinę bułki tartej. Całość można podsmażyć razem na patelni przez około 3 minuty.

Ciasto na uszka 

Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy sól i żółtko. Bardzo powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas mieszając - początkowo ciasto można mieszać łyżką, a pod koniec trzeba już wyrabiać je ręką. Ciasto nie powinno się kleić. 

Gotowe ciasto należy podzielić na dwie porcje. Najpierw rozwałkowujemy jedną (na stolnicy podsypanej mąką) i wycinamy z nich kółka. Następnie lepimy uszka (lub zwykłe pierogi) i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Uszka powinny gotować się około 2 minut - należy je wyjąć zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Właściwości suszonych grzybów

Grzyby są przede wszystkim źródłem białka. Znajdziemy w nich także:

  • potas, który kontroluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację;
  • żelazo;
  • wapń;
  • fosfor;
  • jod;
  • selen;
  • magnez.

W zależności od rodzaju grzyba znajdziemy w nich także witaminy, m. in:

  • z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, B3 i B12 (najwięcej witaminy B1 mają kurki);
  • witaminę D (w borowikach i podgrzybkach);
  • witaminę C;
  • witaminę E.

Grzyby zawierają substancje antyoksydacyjne, o których więcej przeczytacie tutaj: Czym jest antyoksydacja? Właściwości antyoksydacyjne witamin

Przypominamy, że grzybów nie powinny spożywać dzieci do ukończenia 12. roku życia. Teoretycznie maluch może próbować grzybów już w wieku 8-10 lat, kiedy układ trawienny jest w pełni rozwinięty, ale eksperci zalecają, aby nie spieszyć się z wprowadzaniem grzybów do menu najmłodszych. Dla dzieci nawet grzyby bezpieczne mogą okazać się trujące.

Polecamy: Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?

Zobaczcie na filmie, jakie właściwości odżywcze mają grzyby i czy warto je mrozić:

Zobacz film: Wartość odżywcza grzybów. Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 20.12.2022,
Opublikowano: 20.12.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej