Dynia ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Co zrobić z dyni?

Fot: valya82 / stock.adobe.com

Dynia to jesienne warzywo, które pomaga uregulować poziom cukru i cholesterolu, ułatwia schudnięcie, zmniejsza ryzyko nowotworów. W sezonie warto jeść ją jak najczęściej. Poznaj pomysły na wykorzystanie dyni w zdrowym menu.

Dania z dynią są niskokaloryczne i bardzo odżywcze, dzięki czemu wspomagają proces kształtowania pięknego ciała. Równocześnie większość przepisów można śmiało zaliczyć do bardziej wykwintnych propozycji.

Dynia zamiast frytek, ziemniaków i makaronu

Kluczem do odchudzania jest ograniczenie jedzenia węglowodanów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ważne jest to także dla osób chorujących na cukrzycę lub znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na tę chorobę.

Dynię można bez wyrzutów sumienia wykorzystać jako zamiennik niektórych produktów:

  • zamiast ziemniaków – gotowana dynia lub pieczona dynia, puree z dyni;
  • zamiast frytek – dynię pokroić w kostki lub paski, skropić oliwą i posypać przyprawami, a następnie upiec w wysokiej temperaturze;
  • zamiast makaronu – makaron z dyni można otrzymać, wykorzystując specjalne maszynki lub strugaczki do makaronu albo wycinając go zwykłą obieraczką do ziemniaków;
  • zamiast mąki – puree z dyni może być podstawą do wypieków, placków lub zagęstnikiem do sosów. Pyszne przepisy na puree z dyni znajdziesz tutaj.

Dynia zamiast mięsa

Starając się zdrowo odżywiać, wiele osób zmniejsza ilość jedzonego mięsa lub całkowicie z niego rezygnuje. Dynia to warzywo, które doskonale sprawdza się w wegetariańskich i wegańskich przepisach.

Najczęściej polecane to:

  • curry z dyni – z dodatkiem cebuli, cieciorki, papryki lub brokułów, pasty curry i mleka kokosowego i podawane z brązowym ryżem zadowoli najbardziej zdeklarowanych mięsożerców; Przepis na curry z dyni znajdziesz tutaj.
  • risotto z dynią – słodkie i korzenne, gotowane na mleku lub wytrawne – z winem, szalotkami, szafranem i parmezanem;
  • gulasz z dyni – najlepiej sprawdza się w towarzystwie soczewicy i sosu pomidorowego, z dużą ilością majeranku; jest ciepłą i bardzo sycącą potrawą, którą można jeść na przykład z kaszą gryczaną;
  • kotlety z dyni – z puree z dyni wymieszanego z jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami można usmażyć smaczne kotlety, które z powodzeniem zastąpią te mięsne;
  • placki z dyni – z puree z dyni można przygotować zarówno placki na słodko, jak i mniej kaloryczny odpowiednik placków ziemniaczanych.
  • Dynia z makaronem z pewnością może zasmakować każdemu - w wersji wegetariańskiej z suszonymi pomidorami lub z pieczarkami, z boczkiem, z cukinią albo z fetą i szpinakiem. Przepisy na makaron z dynia znajdziesz tutaj.

Wykwintne zupy dyniowe

Dynia doskonale sprawdza się również jako główny składnik zup kremów. Przyprawiona na sposób wschodni z mleczkiem kokosowym czy podana z łyżką jogurtu i świeżym tymiankiem – zawsze smakuje doskonale. Warto posypać ją prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.

Sok z dyni – bomba witaminowa na jesień

Oczywiście dynia w mało przetworzonej formie zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż ta poddana obróbce termicznej. Chcąc w pełni wykorzystać jej bogactwo, warto wycisnąć z niej sok. W smaku podobny jest trochę to marchewkowego, ale jest znacznie łagodniejszy. Doskonale komponuje się zarówno z sokami owocowymi, na przykład jabłkowym czy pomarańczowym, jak i warzywnymi.

Świeżo wyciskany sok z dyni stanowi bombę odżywczą, która wzmacnia układ odpornościowy przed nadchodzącą zimą i może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie bądź podwieczorek.

Zobacz, jak jeszcze wykorzystać dynię w kuchni.

Dlaczego dynia jest taka zdrowa?

Dynia jest niskokaloryczna, zawiera sporo błonnika oraz mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g surowej dyni znajdziesz:

9 mg witaminy C,

0,05 mg witaminy B1,

0,1 mg witaminy B2,

0,6 mg witaminy B3,

0,06 mg witaminy B6,

16 µg kwasu foliowego,

8513 IU witaminy A,

1,06 mg witaminy E,

1 µg witaminy K,

21 mg wapnia,

0,8 mg żelaza,

12 mg magnezu,

44 mg fosforu,

340 mg potasu,

0,32 mg cynku.

Oprócz bogactwa odżywczego tego warzywa, jego ogromną zaletą jest to, że sprzyja odchudzaniu, dzięki temu, że:

  • można nią zastąpić wiele tuczących produktów, takich jak ziemniaki, makaron czy nawet niektóre mąki;
  • stabilizuje poziom cukru we krwi;
  • zawiera dużo błonnika;
  • jest sycąca i niskokaloryczna.

Ponadto dynia dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, wspiera organizm w walce zakażeniami dróg moczowych i wpływa dobroczynnie na wzrok.

Zobacz też: Olej z pestek dyni i jego właściwości zdrowotne – zastosowanie i dawkowanie oleju z dyni

Data aktualizacji: 02.10.2020,
Opublikowano: 02.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej