Tuńczyk – wartości odżywcze, właściwości, przepisy i czy należy go unikać?

Fot. 4kodiak / Getty Images

Tuńczyk jest bardzo popularną rybą, żyjącą w wodach słonych. Jest rybą drapieżną, a niektóre gatunki potrafią ważyć 700-800 kilogramów i żyją nawet do 50 lat. Tuńczyk jest bogaty w składniki odżywcze, jednak wiele osób rezygnuje z jego konsumowania ze względu na obecność rtęci w mięsie. Czy rzeczywiście tuńczyk jest groźny dla zdrowia i należy go wyeliminować z codziennej diety?

Tuńczyk – wartości odżywcze 

Tuńczyk jest drapieżną rybą, głownie zamieszkującą ocean Atlantycki, Indyjski, Spokojny oraz morza do nich przylegające. Niektóre gatunki tuńczyka osiągają wagę nawet do 800 kilogramów, a przeciętne tuńczyki ważą około 200 kilogramów. Istnieją również mniejsze gatunki, np. bonito, który osiąga wagę około 20 kilogramów i często stosowany jest to puszek. Mięso tuńczyka ma ciemny różowo - fioletowy odcień. Jest to wynik silnego ukrwienia mięśni i dużej zawartości mioglobiny, która magazynuje się w tkankach.

Popularne gatunki tuńczyka:

  • Tuńczyk błękitnopłetwy,
  • Tuńczyk długopłetwy,
  • Opastun,
  • Tuńczyk bonito.

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze tego drapieżnika, to ma się czym pochwalić. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, który zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. W 100g tej ryby jest około 23g białka, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Białko jest niezbędnym elementem w diecie, gdyż jest głównym elementem budulcowym, wspomaga regenerację tkanek, a nawet wchodzi w skład wielu hormonów i enzymów.

Tuńczyk jest również świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezwykle ważne w diecie każdego człowieka. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, zwiększają plastyczność mózgu i chronią go przed degeneracją oraz redukują poziom cholesterolu.

Oprócz cennego białka i zdrowych tłuszczy, tuńczyk jest źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy A, D, B3, B4, B12 oraz żelaza, magnezu, potasu, cynku czy selenu. Wszystkie te składniki są niezwykle cenne i wspierają szereg procesów zachodzących w organizmie.

Tuńczyk jest bogatym odżywczo produktem, dlatego działa pozytywnie na szereg procesów w organizmie. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, wspiera proces widzenia, podnosi odporność organizmu, działa przeciwdepresyjnie, a co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, np. raka piersi czy jelita grubego.

Jakie ryby warto jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6

Czy Tuńczyk jest zdrowy?

Prawda jest taka, że wszystkie ryby gromadzą w sobie toksyny, jednak niektóre kumulują ich więcej. Z racji tego, że tuńczyk jest rybą drapieżną i znajduje się u góry łańcucha pokarmowego, gromadzi więcej rtęci i innych metali ciężkich niż ryby mniejsze i roślinożerne. Toksyny wchłaniane są wraz z wodą i pożywieniem, dlatego im większa i starsza jest ryba, tym większe będzie nagromadzenie szkodliwych związków.

Rtęć, która gromadzi się w mięsie ryb występuje w postaci metylortęci, czyli bardzo szkodliwego związku, który działa niekorzystnie na układ nerwowy. U dzieci może powodować opóźnienia rozwojowe, problemy ze wzrokiem, brak koordynacji oraz zaburzenia słuchu i mowy. Dlatego kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci powinni zrezygnować nie tylko z jedzenia tuńczyka, ale również z rekina i miecznika, które też są dużymi rybami drapieżnymi. Metylortęć przenika przez łożysko i do mleka matki, co stanowi duże zagrożenie dla prawidłowego rozwoju płodu i niemowlaka.

Istnieją określone normy ilości zawartości metali ciężkich w rybach, które muszą być spełnione. Dopuszczalny poziom w rybach to 0,5-1,0 mg/kg masy ciała. Natomiast średnie zanieczyszczenie ryb wynosi 0,033 mg/kg. Bezpieczna dawka dla dorosłej osoby to dwie 100g porcje tygodniowo.

Należy również zwrócić uwagę na obecność histaminy w mięsie. Histamina jest hormonem, który naturalnie występuje w organizmie człowieka, ale w nadmiarze u osób wrażliwych może wywołać silne reakcje alergiczne. Poziom histaminy wzrasta wraz z długością przechowywania i odpowiada za charakterystyczny zapach zepsutej ryby.

Którą rybę lubisz najbardziej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Propozycje podania tuńczyka

Roladki z tuńczykiem i kukurydzą

  • 3 duże tortille
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • Ok. 1/3 puszki kukurydzy
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Kilka marynowanych ostrych papryczek (wedle uznania)
  • 150g tartej mozzarelli lub żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Tuńczyka odsączyć z oliwy, włożyć do miski, dodać również odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, posiekane ostre papryczki, starty ser, majonez oraz musztardę.
  • Składniki doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Tortille posmarować masą, zwinąć w roladkę i pokroić na ok. 2-3 cm kawałki.
    Data aktualizacji: 25.09.2022,
    Opublikowano: 25.09.2022 r.

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Rodzaje i rola błonnika w diecie

    Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

    Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

    Czytaj więcej