Trehaloza – co to takiego? Właściwości i zastosowanie trehalozy w lecznictwie

Fot. Casimiro / Getty Images

Trehaloza to naturalnie występujący disacharyd, który znalazł zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, w tym: spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym oraz medycynie. Trehaloza znana jest przede wszystkim ze zdolności do stabilizacji białek, działania antyoksydacyjnego i nawilżającego.

Trehaloza to alternatywa dla tradycyjnego cukru i innych słodzików. Jak na razie dość trudno dostępna – do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością i w sprzedaży internetowej. Trehaloza wykorzystywana jest przez przemysł farmaceutyczny do produkcji kropel do oczu, które zapewniają działanie antyoksydacyjne i ochronne oraz poprawiają uwodnienie tkanek. Preparat przeciwdziała nadmiernemu złuszczaniu się nabłonka rogówki.

Trehaloza – co to takiego?

Trehaloza (wzór sumaryczny C12H22O11) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy disacharydów, czyli dwucukrów. Zbudowany jest z połączonych wiązaniem O-glikozydowym dwóch cząsteczek glukozy. Według nomenklatury systematycznej Międzynarodowej Unii Chemii Czystej i Stosowanej (z ang. International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) trehaloza nazywana bywa α,D-glukopiranozylo-(1→1)-α,D-glukopiranozydem.

Naturalnie występuje w grzybach, a zwłaszcza drożdżach, niektórych roślinach pustynnych (w trudnych warunkach środowiska pełni funkcję zapasową i ochronną) oraz hemolimfie bezkręgowców. Na skalę przemysłową produkowana jest ze skrobi.

Trehaloza jako słodzik

Trehaloza to substancja słodząca coraz częściej stosowana jako alternatywa dla tradycyjnego cukru i innych form słodzików. Mimo że jest od nich mniej słodka, to podkreśla się dłuższe trwanie jej działania ze względu na wolniejszy proces metabolizowania. W konsekwencji czego nie powoduje gwałtownego, a równomierny wzrost poziomu glukozy we krwi. Należy też podkreślić, że nie wpływa na rozrost tkanki tłuszczowej i jest niskokaloryczna (1 g = 4 kcal). W związku z tym jej stosowanie poleca się osobom o nadmiernej masie ciała i odchudzającym się. Niestety trehaloza posiada wysoki indeks glikemiczny (IG = 72), przez co jest niewskazana diabetykom. Dodatkowo nie powinny jej spożywać osoby chore na celiakię czy zespół złego wchłaniania glukozy i galaktozy. Może wywołać biegunki, wzdęcia, nudności.

Czym są sztuczne słodziki? Czy są obojętne dla zdrowia? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

Trehaloza – właściwości i zastosowanie

Trehaloza to powszechnie stosowany dodatek do żywności. Pełni rolę stabilizatora soków owocowych i suchych artykułów spożywczych. Dodatkowo utrwala zapach i zapobiega utracie wody. Pozwala zachować teksturę delikatnych produktów mrożonych, zapobiegając rozrostowi kryształów lodu. Ze względu na odporność na działanie wysokich temperatur wskazana jest do stosowania w wyrobach narażonych na karmelizację czy brunatnienie podczas obróbki cieplnej. Trehaloza znalazła zastosowanie w kosmetyce. To częsty składnik antyperspirantów redukujący nieprzyjemną woń potu. Trehaloza jest też w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Po nałożeniu na skórę nawilża, ale i chroni przed nadmiernym jej wysychaniem. Dodatkowo zmniejsza oznaki starzenia.

W medycynie stanowi m.in. składnik płynu przeznaczonego do przechowywania narządów do przeszczepu. Przemysł farmaceutyczny używa jej w środkach profilaktycznych osteoporozy, gdyż pozytywnie wpływa na metabolizm kości. Jednak najbardziej znane zastosowanie trehalozy to krople do oczu i soczewek kontaktowych. Produkt wykazuje działanie ochronne, antyoksydacyjne, kojące i nawilżające. Co więcej, chroniąc tkanki powierzchni oka, zapobiega podrażnieniom oraz wspomaga regenerację powierzchni oka podczas leczenia okulistycznego. Trehaloza działa stabilizująco na błony komórkowe, zapobiegając degradacji lipidów i przemianom białek.

Trehaloza – krople do oczu

Krople do oczu z trehalozą 3% można stosować tak często, jak to konieczne. W tym celu należy zakroplić do każdego oka po 1 kropli preparatu lub, w przypadku używania soczewek kontaktowych, nanieść go na wklęsłą część soczewki, w trakcie zdejmowania lub zakładania, a nawet noszenia.

Krople do oczu z trehalozą polecane są do łagodzenia objawów zespołu suchego oka, jak i zmęczenia oczu wywołanego działaniem czynników zewnętrznych np. wiatr, zanieczyszczenia, dym, pył, klimatyzacja, suche i gorące powietrze czy długotrwała praca przed komputerem.

Trehaloza a miażdżyca

Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis w badaniach prowadzonych na myszach wykazali, że trehaloza intensyfikuje działanie makrofagów tj. komórek odpornościowych i zmniejsza blaszki miażdżycowe w tętnicach. W konsekwencji tego ogranicza ryzyko wielu chorób układu krążenia, w tym zawału serca.

Naukowcy pracujący pod kierownictwem prof. dr hab. Józefa Synowieckiego z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej opracowali nową, tańszą, szybszą metodę syntezy trehalozy. Odkryli enzym, który nie dość, że redukuje proces otrzymywania trehalozy do jednego etapu, to dodatkowo ogranicza ilość powstających substancji ubocznych. Enzym wytwarzany jest z syropów maltozowych i skrobiowych.

Data aktualizacji: 28.03.2019,
Opublikowano: 28.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej