Trawa cytrynowa (palczatka cytronelowa): wartości odżywcze, właściwości lecznicze i zastosowanie

Fot: greenwatermelon / gettyimages.com

Trawa cytrynowa, nazywana również palczatką cytrynową, jest popularną rośliną w krajach śródziemnomorskich. Charakteryzuje się ona wieloma drogocennymi właściwościami leczniczymi, które znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej Ameryki Południowej oraz krajów azjatyckich. Trawa cytrynowa wykazuje działanie rozkurczające, przeciwbólowe i przeciwkaszlowe. Jest także stosowana jako środek poprawiający pamięć i koncentrację. Nie bez znaczenia jest to, że najwięcej właściwości zdrowotnych wykazuje olejek lemongrasowy.

Trawa cytrynowa, zwana także palczatką cytrynową lub cytronelową, należy do roślin z rodziny wiechlinowatych. Jest ona uprawiana zarówno w krajach śródziemnomorskich, jak i na terenie Azji oraz Ameryki Południowej. Szczególnie ceniony przez zwolenników medycyny naturalnej jest olejek lemongrasowy, który produkowany jest m.in. w Gruzji, Indiach i Malezji. Olejek ten jest również cenionym surowcem na rynku perfumeryjnym. W Europie, w tym także w Polsce, trawa cytrynowa wykorzystywana jest przede wszystkim jako przyprawa.

Trawa cytrynowa – wartości odżywcze

Trawa cytrynowa jest wieloletnią rośliną, uprawianą w krajach o klimacie subtropikalnym. Do celów spożywczych wykorzystuje się pędy oraz liście trawy, które znajdują zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do herbat. Nie bez znaczenia jest to, że roślina ta jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych w tym: witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy A. Oprócz tego w składzie trawy cytrynowej znajduje się: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Roślina ta jest również drogocennym źródłem cytralu – związku chemicznego, wykazującego działanie przeciwnowotworowe.

Trawa cytrynowa – właściwości lecznicze

Trawa cytrynowa jest popularnym surowcem zdrowotnym w medycynie ludowej w Azji oraz w Ameryce Południowej. Stanowi ona środek leczniczy, którego stosowanie polecane jest w przypadku:

  • dolegliwości żołądkowych (trawa cytrynowa wspomaga metabolizm oraz pobudza układ trawienny do pracy),
  • stanów depresyjnych (trawa cytrynowa ma właściwości uspokajające i relaksujące),
  • problemów z pamięcią i koncentracją),
  • infekcji o podłożu wirusowym lub grzybiczym (oprócz tego trawa cytrynowa pomaga zwalczać trądzik wywołany bakteriami),
  • grypy lub przeziębienia,
  • bólów mięśniowych i problemów ze stawami,
  • podwyższonego poziomu „złego” cholesterolu,
  • bólów menstruacyjnych,
  • chorób nowotworowych.

Trawa cytrynowa – zastosowanie

W Polsce trawa cytrynowa najczęściej wykorzystywana jest w postaci aromatycznej przyprawy, nadającej potrawom lekki cytrynowy posmak. Oprócz tego z rośliny można przygotować herbatę. Można ją kupić w sklepie zielarskim i przygotować samemu ze świeżych lub suszonych liści trawy cytrynowej. Tego typu napar zaleca się pić co najmniej raz dziennie. Przy czym istotne jest to, że trawa cytrynowa znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie i w gastronomii, ale także w kosmetyce. Surowiec ten jest bardzo cenionym składnikiem wielu perfum. Ponadto trawa cytrynowa jest pomocna w leczeniu: zmian trądzikowych, grzybicy stóp oraz nadmiernego wypadania włosów. Wykazuje ona także działanie ujędrniające oraz przeciwstarzeniowe. Nie bez znaczenia jest to, że preparatów z trawą cytrynową można używać do pielęgnacji skóry dziecka.

Olejek z trawy cytrynowej – jak stosować?

Olejek z trawy cytrynowej ma bardzo szerokie zastosowanie – zarówno w medycynie, jak i w gastronomii. Można go przygotować ze świeżych, a także wysuszonych liści palczatki cytrynowej. Olejek ten odznacza się wysoką zawartością cytralu, który ma działanie przeciwnowotworowe. Nie bez znaczenia jest to, że olejek z trawy cytrynowej charakteryzuje się silnymi właściwościami: przeciwdepresyjnymi, przeciwgrzybicznymi oraz antybakteryjnymi. Wśród najpopularniejszych zastosowań olejku lemongrasowego można wymienić:

  • odstraszanie owadów,
  • rozgrzewanie mięśni (szczególnie po intensywnym wysiłku fizycznym),
  • wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego,
  • neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu potu,

Nie zaleca się aplikować olejku z trawy cytrynowej bezpośrednio na skórę, ponieważ może ją podrażnić. Najlepiej używać mieszanki olejków o podobnych właściwościach. W celach relaksacyjnych można dodać kilka kropel tego olejku do kąpieli.

Zobacz film: Koktajl szpinakowy - na dobry choresterol. Źródło: 36,6.

Bibliografia:

1. Newerli-Guz J., Śmiechowska M., Piotrzkowska J., Substancje aromatyzujące jako składniki herbatek ziołowo-owocowych „Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni” 2009 nr 61;

2. Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Barbara Sawicka, Agnieszka Ludwiczuk, Barbara Krochmal-Marczak "Możliwości uprawy trawy cytrynowej (Cymbopogon citratus (DC.) Stapf.) w Polsce w aspekcie wielokierunkowego wykorzystania surowca".


Data aktualizacji: 27.03.2018,
Opublikowano: 21.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej