Traganek – gatunki flory Polski, właściwości i działanie na ludzki organizm

Fot. svrid79 / Getty Images

Traganek ma liczne właściwości lecznicze. Roślina ta wspomaga pracę wątroby i nerek, wzmacnia układ odpornościowy, a przez to zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Traganek spożywany jest przeważnie w formie ziołowych herbat.

Traganek to rodzaj roślin, którego gatunki występują powszechnie niemal na całym świecie. Największą popularnością w Polsce cieszy się traganek szerokolistny, z którego sporządza się ziołowe herbaty. Ludowa nazwa tej rośliny to wilczy groch. Prozdrowotne działanie traganka cenione jest już od stuleci w tradycyjnej medycynie chińskiej. Przede wszystkim podkreśla się jego wzmacniające działanie na układ odpornościowy.

Co to jest traganek - właściwości i działanie na ludzki organizm

Traganek (z łac. Astragalus L.) to rodzaj roślin zaliczanych do rodziny bobowatych, który liczy sobie około 2500 gatunków.

Roślina uznawana jest za silny adaptogen, czyli stymuluje odporność człowieka na działanie czynników stresowych, odżywia i wzmacnia cały organizm, normalizuje i usprawnia różne funkcje organizmu, jednocześnie nie wykazując przy tym działań niepożądanych. Właściwości adaptogenne pozwalają na wzmocnienie i zwiększenie możliwości przystosowawczych organizmu. Traganek wspiera mechanizmy obronne organizmu, a w związku z tym zmniejsza ryzyko rozwoju rozmaitych infekcji. Pomaga organizmowi w walce z rozmaitymi stanami patologicznymi.

Roślina stanowi powszechny składnik ziołowych mieszanek używanych w leczeniu chorób wątroby i nerek ze względu na działanie ochronne i oczyszczające. Wykazuje też właściwości kardiochronne i wspomaga pracę serca. Traganek wyrównuje poziom trójglicerydów i cholesterolu oraz pozwala utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Dodatkowo stymuluje apetyt. 

Jakie zioła są wykorzystywane od wieków? Przekonajcie się na filmie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Zalecany jest podczas przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli lub zatok. Traganek znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, hipotensyjnych (obniża ciśnienie tętnicze krwi). Stanowi także źródło przeciwutleniaczy, takich jak glikozydy i flawonoidy, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dodatkowo traganek dostarcza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, w tym cynku, sodu, manganu, magnezu, potasu, miedzi, żelaza. Traganek stanowi bogate źródło białek i wolnych aminokwasów, jak asparagina, arginina, prolina, kwas aminomasłowy, kanawanina, kwas glutaminowy, alanina. Od lat 80. ubiegłego stulecia trwają badania nad potwierdzeniem działania przeciwnowotworowego Astragalus, jednakże takie działanie rośliny nie zostało jak dotąd potwierdzone.

Dawkowanie traganka

Dawkowanie traganka najlepiej żeby ustalił specjalista, a jeśli ktoś decyduje się go stosować na własną rękę, powinien sugerować się zalecanymi przez producenta dawkami. W przypadku kapsułek, które najczęściej zawierają 500 mg, prawdopodobne dawkowanie to 2 kapsułki spożywane 3–4 razy dziennie. W przypadku korzenia mielonego należy 1 łyżkę surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 10–15 minut. Napój zaleca się spożywać 4 razy dziennie po pół szklanki. Z kolei nalewkę z traganka powinno się spożywać 2 razy na dobę po 5 ml. Nalewkę można też przyrządzić samodzielnie.

Ile kosztuje traganek?

Surowcem leczniczym traganka jest korzeń, który dostępny jest w sprzedaży w różnej formie. Nabyć można sproszkowany korzenia traganka, wyciąg płynny, czyli rozpuszczony w alkoholu, bądź wyciąg suchy w formie kapsułek lub pastylek. W ziołolecznictwie wykorzystywany jest przeważnie traganek błoniasty (z łac. Astragalus membranaceus L.), który rośnie w Chinach, Mongolii i na Syberii. Za opakowanie 100 kapsułek zapłaci się około 30 zł. Z kolei butelka 50 ml nalewki z traganka to koszt około 28 zł. Zaś 50 g mielonego korzenia kosztuje średnio 14 zł.

Pozalecznicze zastosowanie traganka

Sok z traganka wykorzystywany jest jako emulgator, zagęszczacz do lodów, a nawet pełni rolę kleju do protez dentystycznych. Korzeń traganka w krajach azjatyckich jest dość popularną przyprawą, którą dodaje się do zup i bulionów. Właściwości Astragalus doceniono także w kosmetologii. Badania pokazują, że roślina ta zawiera astraglozyd IV, który zwiększa aktywność telomerazy. Ta zaś przedłuża żywotność chromosomów i chroni DNA przed skracaniem, co jest główną przyczyną starzenia się komórek skóry. W związku z tym traganek jest składnikiem kosmetyków działających odmładzająco, regenerująco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, wazoprotekcyjnie na skórę. Zwiększa także odporność skóry na niekorzystne czynniki środowiskowe.

Przeciwwskazania do zażywania traganka

Mimo pozytywnego działania traganka na ludzki organizm rośliny tej nie powinny stosować osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi i po przeszczepie narządów. Nie jest też zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Spożywanie traganka przez osoby niepełnoletnie i przyjmujące leki powinno być konsultowane z lekarzem lub farmaceutą. Należy unikać łączenia traganka z lekami, m.in. przeciwpłytkowymi, przeciwzakrzepowymi lub trombolitycznymi, gdyż może on wzmacniać ich działanie. Przeciwwskazaniem do stosowania traganka jest uczulenie na składniki ziela, ale zdarza się to niezwykle rzadko.

Data aktualizacji: 23.12.2018,
Opublikowano: 01.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej