Tokotrienole – czym są i jakie mają właściwości? 

Fot. NatchaS / Getty Images

Tokotrienole to organiczne związki chemiczne o właściwościach antyoksydacyjnych, które wraz z tokoferolami wchodzą w skład witaminy E. Ich wysokie stężenie występuje w olejach roślinnych (w oleju palmowym, z otrąb ryżowych, kiełków pszenicy lub jęczmienia), orzechach i niektórych nasionach.

Badania wykazały, że tokotrienole obniżają poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie produktów zawierających witaminę E odgrywa również istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

Tokotrienole naturalne – rodzaje

Mianem witaminy E określa się wszystkie tokoferole z nasyconym bocznym łańcuchem węglowym oraz tokotrienole – odpowiedniki tokoferoli z nienasyconym bocznym łańcuchem węglowym, które wykazują biologiczną aktywność typową dla tej witaminy. Są to: alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol, oraz alfa-, beta-, gamma- i delta-tokotrienol. Ponieważ alfa-tokoferol znajduje się w dużych ilościach w organizmie człowieka i został znacznie dokładniej przebadany niż pozostałe naturalne formy witaminy E (aż 95% badań naukowych nad witaminą E dotyczy alfa-tokoferolu), jego nazwa jest często używana zamiennie w odniesieniu do tej witaminy.

O tokotrienolach i ich właściwościach do niedawna wiadomo było stosunkowo niewiele. Dopiero w ostatnich latach naukowcy zaczęli poświęcać im więcej uwagi, gdy okazało się, że są to silne przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jak pokazały badania, tokotrienole chronią tkanki organizmu przed niektórymi toksynami (np. glutaminianem) skuteczniej niż alfa-tokoferol.

Witamina E – źródła

Witamina E jest obecna nie tylko w olejach roślinnych, ale także w szpinaku, suszonych morelach, pomidorach, orzechach ziemnych i laskowych, migdałach i nasionach słonecznika. Ilość tokotrienoli i tokoferoli w poszczególnych produktach może się wyraźnie różnić, na przykład w daktylach (owocach palmy) mieszanina tokotrienoli jest silnie skoncentrowana (przede wszystkim gamma-, alfa- i delta-tokotrienole), a w wyciągu z nasion arnoty właściwej (annato) nie pojawiają się ani alfa-tokotrienole, ani mieszanina tokoferoli.

Jakie są syntetyczny odpowiedniki witamin? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Syntetyczne odpowiedniki witamin. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Tokotrienole w żywności i kosmetykach

W ostatnich latach tokotrienole z annato zyskały dużą popularność w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Liczne badania naukowe wykazały jednak, że prozdrowotne działanie tokotrienoli może być osłabione przez alfa-tokoferol, który zwiększa produkcję cholesterolu w organizmie. Właśnie dlatego w produkcji żywności funkcjonalnej i suplementów diety szerokie zastosowanie znajduje annato – w wyciągu z nasion arnoty właściwej występuje bowiem największa koncentracja tokotrienoli delta- i gamma-, a jednocześnie nie ma w nim tokoferoli. Annato jest również składnikiem kosmetyków spowalniających procesy starzenia.

Wysoką zawartość tokotrienoli odnotowuje się także w ryżu i niektórych fragmentach drzewa palmowego, dlatego są one wykorzystywane w przemyśle spożywczym, kosmetycznymi i farmaceutycznym. Jak pokazują wyniki analiz, tokotrienole są w pełni bezpieczne i nie powodują żadnych skutków ubocznych przy codziennym stosowaniu w dawce 240 mg. Co warte podkreślenia, witamina E przyjmowana doustnie przedostaje się do mózgu i płynu rdzeniowo-kręgowego, gdzie wpływa pozytywnie na funkcje neurologiczne organizmu, chroniąc integralność membran przed peroksydacją (utlenianiem) lipidów.

Tokotrienole – preparaty

Suplementy zawierające tokotrienole są dostępne bez recepty i można je nabyć w aptece lub przez internet. Wiele preparatów tego typu zawiera związki pozyskane z annato, ale dużą popularnością cieszą się też produkty z wyciągiem z nasion palmy.

Tokotrienole – właściwości

Obecność nienasyconego bocznego łańcucha węglowego sprawia, że tokotrienole mogą przenikać tkanki z warstwami tłuszczów nasyconych skuteczniej niż tokoferole. Niektórzy naukowcy sugerują, że są w istocie lepszymi przeciwutleniaczami i skuteczniej chronią przed rakiem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego i to na nich, a nie na alfa-tokoferolu, powinna opierać się współczesna suplementacja witaminą E. Konieczne są jednak dalsze badania nad metabolizmem i biodostępnością tokotrienoli, ponieważ ich właściwości pozostają pod wieloma względami dużą niewiadomą, a samo zwiększenie podaży tych związków chemicznych nie musi przekładać się na wzrost ich stężenia w organizmie u każdej osoby.

Tokotrienole zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i schorzeń układu sercowo-naczyniowego, zwalczają wolne rodniki i hamują procesy starzenia. Prozdrowotne właściwości tych związków organicznych sprawiają, że warto uzupełnić codzienny jadłospis o produkty, które są ich źródłem, zwłaszcza że migdały, nasiona słonecznika i oleje roślinne dostarczają również innych cennych składników odżywczych (np. nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, mózg i odporność).

Bibliografia:

Solgar: Witamina E

Tocotrienol: the natural vitamin E to defend the nervous system?

Tocotrienols: the emerging face of natural vitamin E

Tokoferole i tokotrienole jako witamina E

Data aktualizacji: 29.05.2019,
Opublikowano: 27.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej