Tłuszcze nienasycone to samo zdrowie! W czym tkwi ich moc, w jakich produktach jest ich najwięcej?

Getty Images/ Ekaterina Smirnova

Tłuszcze nienasycone to związki chemiczne, które niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i metabolizm. Są one niezbędnym elementem diety, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć, ale jednocześnie (ze względu na ich dużą wartość kaloryczną) należy zadbać o to, by nie dostarczać ich w nadmiarze. 

Tłuszcze nienasycone to związki chemiczne, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i metabolizm. Są one niezbędnym elementem diety, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć, ale jednocześnie (ze względu na ich dużą wartość kaloryczną) należy zadbać o to, by nie dostarczać ich w nadmiarze.

Przeczytaj też: Tłuszcz wcale nie jest taki zły? Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać?

Tłuszcze nienasycone nie są wytwarzane w organizmie i muszą być dostarczane w pożywieniu. Ich obecność jest niezbędna do uzyskania prawidłowego metabolizmu oraz syntezy niektórych potrzebnych substancji chemicznych. Jednocześnie mają działanie profilaktyczne w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu oraz stymulują pracę układu nerwowego.

Tłuszcze nienasycone – charakterystyka

Tłuszcze nienasycone to związki chemiczne (estry) nienasyconych kwasów tłuszczowych z glicerolem. W ich strukturze (w przeciwieństwie do związków nasyconych) występują podwójne wiązania między atomami węgla. W zależności od ilości podwójnych połączeń klasyfikuje się je jako jedno- i wielonienasycone. Ważna jest też pozycja wiązania podwójnego w łańcuchu węgla – w zależności od jego lokalizacji mówi się np. o kwasach tłuszczowych omega-3, omega-6 lub omega-8.

Żaden z tych związków nie ma jednorodnej struktury – do cząsteczki glicerolu przyłączone są zwykle łańcuchy kwasów tłuszczowych o różnej długości (różnej ilości atomów węgla). Zdarza się więc, że w jednej cząsteczce tłuszczu znajdują się jednocześnie podstawniki o różnej ilości wiązań podwójnych. Sprawia to, że najczęściej mamy do czynienia z mieszaniną związków o podobnej strukturze, ale innej budowie. Tym samym z różnych produktów otrzymujemy tłuszcze o zbliżonych, choć nie identycznych parametrach i własnościach dietetycznych.

Tłuszcze nienasycone w normalnych warunkach ciśnienia i temperatury mają najczęściej postać płynną. Wyjątkiem są oleje kokosowy i kakaowy. W przeciwieństwie do nich tłuszcze nasycone generalnie są ciałami stałymi bezpostaciowymi (tutaj wyjątkiem jest tran).

Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielimy na:

  • roślinne,
  • zwierzęce,
  • sztuczne (czyli syntetyczne) i modyfikowane (np. margaryna powstająca w procesie uwodornienia tłuszczów nienasyconych).

Tłuszcze a witaminy

Witaminy są związkami, które biorą udział w wielu ważnych procesach biochemicznych. Choć część z nich jest do ostatecznej formy syntezowana w organizmie, najważniejsze jest prawidłowe dostarczanie z pożywieniem ich gotowych postaci lub prekursorów.

Odpowiednia podaż tłuszczów w diecie jest niezbędna do funkcjonowania organizmu. Część witamin wchłania się dobrze w postaci roztworów wodnych, a niektóre są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Najważniejszymi związkami dostarczanymi w takiej właśnie postaci są witaminy z grup:

  • A – związane z działaniem receptorów światła w siatkówce oka,
  • D – biorące udział w procesie wchłaniania wapnia, fosforu, potasu i wpływające na prawidłowe uwapnienie kości i zębów,
  • E – mające wpływ na metabolizm w mięśniach, układ krzepnięcia i umożliwiające syntezę niektórych niezbędnych lipidów,
  • K – stanowiące element potrzebny do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi.

Tłuszcze nienasycone w diecie

Tłuszcze są związkami chemicznymi, których metabolizm wyzwala największą energię. W związku z tym ich nadmiar prowadzi do zbędnego podwyższenia kaloryczności diety i do powstawania nadwagi. Uważa się, że wartość odżywcza spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 5–11% całkowitego dziennego zapotrzebowania. Oznacza to, że maksymalne dobowe spożycie tłuszczów (w zależności od płci i wieku) nie powinno przekraczać 75–120 g. Wliczać w to należy również tzw. tłuszcz ukryty – znajdujący się np. w wyrobach piekarniczych lub słodyczach.

Jednocześnie, po przeanalizowaniu wielu badań naukowych, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (EFSA) wydał zalecenie, by w codziennej diecie tłuszcze nasycone zastępować ich nienasyconymi odpowiednikami. Ma to związek z faktem, że zmiana struktury spożycia tłuszczów korzystnie wpływa na równowagę frakcji tzw. „dobrego” (HDL) i „złego” (LDL) cholesterolu we krwi, co przekłada się na mniejsze zagrożenie miażdżycą i jej groźnymi powikłaniami.

Zwraca się również uwagę na fakt, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają wpływ na regulację przewodnictwa synaptycznego i działanie dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, co może odgrywać dużą rolę w zapobieganiu depresji, apatii, zaburzeń koncentracji i snu, stanów lękowych.

Źródła tłuszczów nienasyconych

Dietetycy zalecają głównie jednonienasycone tłuszcze z dużą zawartością kwasów omega-3. Najpopularniejszymi źródłami są:

  • tłuste ryby morskie (np. łosoś, dorsz, makrela, halibut),
  • ryby słodkowodne (okoń, sieja, pstrąg),
  • krewetki, małże, ostrygi,
  • siemię lniane,
  • orzechy włoskie,
  • rośliny strączkowe,
  • oliwa z oliwek i olej rzepakowy (które jednocześnie zawierają niekorzystne kwasy omega-9).

Zwraca się również uwagę na dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-6, które znajdują się w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym, oleju z pestek winogron oraz w niektórych wysokiej jakości margarynach.

Generalnym zaleceniem jest kontrolowanie spożycia wszystkich tłuszczów w celu niedopuszczenia do nadmiernej podaży i konstruowanie jadłospisu tak, by zawierał jak najwięcej związków nienasyconych z dużą zawartością kwasów omega-3 i omega-6. Za idealną proporcję tych dwóch typów różni badacze uważają relację od 1:1 do 1:4. 

Przeczytaj też: Co to są tłuszcze nasycone i gdzie występują? Jaki mają wpływ na zdrowie? 

Zobacz, które tłuszcze są zdrowe.

Źródło: x-news




Data aktualizacji: 28.08.2020,
Opublikowano: 27.08.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej