Termogeniki na odchudzanie - czym są? Jak je stosować?

by JBfotoblog/getty images

Termogeniki to naturalne produkty, które podwyższają metabolizm organizmu, dzięki czemu zwiększa się wydzielania ciepła, a co za tym idzie łatwiej jest zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdź, które produkty są bogate w termogeniki? I jak je stosować?

Termogeneza a dieta?

Między termogenezą a dieta istnieje ścisła zależność. Dzieje się tak dlatego, ponieważ do strawienia poszczególnych pokarmów nasz organizm potrzebuje więcej energii, a kiedy ją zużywa, wytwarza ciepło.

Można powiedzieć, że w czasie termogenezy w organizmie zachodzą przemiany metaboliczne podobne jak podczas aktywnych ćwiczeń fizycznych. Co ciekawe, termogeneza zachodzi zarówno podczas treningu jak i w czasie spoczynku.

Termogeniki – gdzie występują?

Dzięki skomponowaniu diety bogatej w produkty zawierające termogeniki, a więc:

  • efedrynę,
  • kapsaicynę,
  • kofeinę.

Możemy samodzielnie sterować procesem termogenicznym naszego organizmu.

Termogeniki znajdziemy w wielu owocach, przyprawach oraz warzywach. Uwagę zwracać powinniśmy przede wszystkim na:

  • Owoce zawierające witaminę C, a więc: pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, mandarynki czy jabłka. Warto pamiętać, by jabłka i gruszki jeść ze skórką. Pektyny zawarte w tych owocach blokują dostęp tłuszczu do twoich komórek, uniemożliwiając jego odkładanie.
  • Warzywa bogate w błonnik: szparagi, brokuły, marchew, pomidory, soja, dynia, papryka, kalafior, ogórek czy fasola szparagowa.
  • Intensywne przyprawy: chili, imbir, czosnek albo cynamon. Przyprawy te w dużym stopniu zwiększają temperaturę spalania tłuszczu.
  • Chude mięsa bogate w proteiny, białka jajek oraz tran. Pokarmy zawierające proteiny są najlepszymi spalaczami tłuszczu.
  • Warzywa strączkowe oraz pełne ziarna: ryż, płatki owsiane.

Termogeniki występują w naturalnej postaci w niektórych świeżych produktach. W praktyce jednak częściej stosuje się jednak suplementy.

Termogeniki – skutki uboczne stosowania

Tak jak w przypadku większości suplementów, tak i przy termogenikach istnieje również niebezpieczeństwo wystąpienia skutków ubocznych. Są to między innymi:

  • Objawy skórne: wysypka, zapalenie skóry
  • Objawy żołądkowo-jelitowe: nudności i wymioty, biegunka, zaparcia.
  • Objawy sercowo-naczyniowe: przyspieszona czynność serca, lekki wzrost ciśnienia tętniczego, palpitacja serca, zatrzymanie akcji serca, zawał serca.
  • Objawy nerwowe: lęk, bezsenność, zaburzenia orientacji, napad padaczki.

Zobacz film: Ostre potrawy poprawiają humor? Sprawdź jak kapsaicyna wpływa na nasze ciała

źródło: x-news

Data aktualizacji: 10.07.2020,
Opublikowano: 10.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej