Tarnina na problemy z nerkami i lepszą odporność

Fot. coramueller / Getty Images

Tarnina wspomaga leczenie chorób nerek, pęcherza moczowego i układu pokarmowego. Dodatkowo skutecznie rozprawia się z zaparciami. Co jeszcze potrafi tarnina i kiedy warto po nią sięgnąć?

Tarnina to krzew o różnorakim zastosowaniu. Wykorzystuje się go w ziołolecznictwie, a ze względu na jadalne owoce znajduje zastosowanie również w sztuce kulinarnej. Szczególną popularnością cieszą się wino i nalewka, choć z owoców tarniny wytwarza się także dżem czy herbatę. To roślina miododajna, z której korzysta się do nasadzeń biotechnicznych.

Co to jest tarnina?

Śliwa tarnina (z łac. Prunus spinosa L.), znana zwyczajowo jako tarnina, czarny cierń, to gatunek krzewu należącego do rodzaju śliwa i rodziny różowate. Występuje pospolicie na terenie całej Europy, północnej części Afryki i zachodnim obszarze Azji. Tarnina to krzew, który znaleźć można niemal w całej Polsce, przy czym najczęściej porasta północno-zachodnią i północno-wschodnią część kraju. Preferuje stanowiska silnie nasłonecznione i gleby wapienne. Jest bardzo odporna na niskie temperatury i suszę. Tarninę uważa się za protoplastę śliwy domowej.

Zobacz, jak cenna jest zapomniana tarnina

Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości prozdrowotne tarniny

Tarnina to roślina szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie. Surowiec leczniczy stanowią kwiaty tarniny (z łac. flos pruni spinosae) i lekko cierpkie owoce śliwy tarniny (z łac. fructus pruni spinosae). Kwiaty wykazują właściwości odkażające, przeczyszczające, moczopędne, wykrztuśne, napotne. Z kolei owoce ściągające, żółciopędne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwutleniające.

Zawarte w roślinie flawonoidy i antocyjany chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które intensyfikują proces starzenia i determinują powstawanie wielu chorób, w tym nowotworowych. Łagodzi stany zapalne dróg moczowych, używana jest w leczeniu kamicy moczowej. Pobudza przemianę materii, zwalcza wzdęcia i uszczelnia ściany naczyń włosowatych. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i uelastycznia naczynia krwionośne. Dodatkowo intensyfikuje oczyszczenie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Napary z kwiatów stosuje się na bezsenność, stres, wyczerpanie nerwowe. Owoce tarniny zawierają także sporo witaminy C, która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz uszczelnia naczynia krwionośne. 

Zobaczcie także, jakie są zdrowotne właściwości sosny:

Nalewka z tarniny – przepis

Nalewka z tarniny, czyli tzw. tarninówka, to jedno z najpopularniejszych zastosowań tej rośliny. Przygotowana może być ze świeżych, jak i suszonych owoców.

Przepis na nalewkę z tarniny ze świeżych owoców

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych owoców tarniny
  • 1 l wody,
  • 1,5 l spirytusu,
  • sok z ½ cytryny,
  • 10 jagód suszonego jałowca,
  • 10 łyżek miodu,
  • 150 g cukru,
  • 6 goździków.

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, osusz i poddaj na tydzień mrożeniu.
  2. Po tym czasie wsyp do słoika, zalej 1 l spirytusu i ½ l wody.
  3. Miksturę odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 3 miesiące, pamiętając o cotygodniowym przemieszaniu.
  4. Następnie przecedź zawartość słoja.
  5. Do zlanego płynu dodaj goździki, rozgniecione owoce jałowca, sok z cytryny, miód, cukier.
  6. Owoce zalej ponownie ½ l spirytusu i ½ l wody.
  7. Oba słoje odstaw na 3 miesiące.
  8. Po tym czasie przecedź owoce i połącz oba zlewy.
  9. Dokładnie wymieszane odstaw na 6 miesięcy.
  10. Po pół roku oczyść z powstałego osadu i ponownie odstaw na 6 miesięcy.

Z powyższego przepisu uzyska się około 2,5 l nalewki.

Przepis na nalewkę z suszonej tarniny

Składniki:

  • 50 g suszonych owoców,
  • 0,4 l spirytusu,
  • 0,4 l wódki,
  • cukier lub miód do smaku.

Przygotowanie:

  1. Owoce zalej alkoholem i odstawia na 4–6 tygodni w ciepłe, ciemne miejsce, pamiętając o potrząsaniu naczyniem co 2–3 dni.
  2. Po tym czasie odcedź się miksturę, dosłódź wedle uznania, przelej do butelek.
  3. Nalewka powinna leżakować co najmniej kilka tygodni.

Z powyższego przepisu uzyska się około 0,7 l nalewki.

Jak przygotować wino z tarniny?

Wino z tarniny przygotowuje się stosunkowo łatwo.

Składniki:

  • 5 kg świeżych owoców,
  • 10 l wody,
  • 3 kg cukru,
  • drożdże Portwein.

Przygotowanie:

  1. Uprzednio umyte, osuszone owoce poddaj mrożeniu na dobę.
  2. Po tym czasie wrzuć owoce do garnka i gotuj.
  3. Po doprowadzeniu do wrzenia ściągnij z ognia i odstaw do uzyskania temperatury 50℃.
  4. Wodę zlej znad owoców, a następnie pozbądź się pestek.
  5. Z 9 części owoców wyciśnij sok, po czym dodaj pozostałą 1 część zmiażdżonych wcześniej owoców i cukier.
  6. Po dokładnym wymieszaniu dolej 10 l wody i zaszczep drożdżami.
  7. Po sfermentowaniu wino przelej do czystego naczynia i odstaw do sklarowania.
  8. Na koniec rozlej do butelek.

Z powyższego przepisu uzyska się około 9 l wina.

Herbata z tarniny

Z suszonych owoców tarniny można przygotować również herbatę. Odwar uzyskuje się, gotując przez 3 minuty 1 łyżeczkę owoców w szklance wrzątku. Miksturę odstawia następnie pod przykryciem na 10–15 minut. Zalecane dzienne spożycie wynosi 1–2 szklanki. Herbata z tarniny wskazana jest podczas leczenia chorób nerek, pęcherza moczowego, zapalenia migdałków i krtani. Dodatkowo sprawdzi się na ból gardła i do płukania jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł – działa bowiem antyseptycznie.

Czy tarnina jest trująca?

Działanie trujące mają nasiona tarniny. Wynika to z obecności glikozydów cyjanogennych takich jak amigdalina, prunazyna i sambunigryna. Na skutek hydrolizy (reakcja podwójnej wymiany zachodząca między wodą a rozpuszczoną w niej substancją) powstaje z nich cyjanowodór, tzw. kwas pruski i benzaldehyd. Spożycie w nadmiernej ilości może być nawet śmiertelne. Zgon następuje w wyniku niedotlenienia po porażeniu ośrodka oddechowego.

Data aktualizacji: 30.09.2020,
Opublikowano: 30.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej