Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?

Fot. Judith Haeusler / Getty Images

Syrop z mięty na zimę można samodzielnie przygotować w domu, dodając do liści owoce i inne składniki według własnego uznania. Przede wszystkim ekstrakt ma działanie rozkurczające, można go wykorzystać do leczenia wzdęć, zaparć i zaburzeń trawienia, a mentol zwiększa wydzielanie żółci.

Syrop z mięty na zimę może stanowić alternatywę dla świeżych liści rośliny. Dodatkowo można go przyrządzić w domu jako formę lekarstwa na dolegliwości ze strony podrażnionego układu pokarmowego.

Syrop z mięty i jego zalety zdrowotne

Syrop z mięty powstaje na bazie bardzo popularnej rośliny, którą można uprawiać niemal w każdym ogrodzie. Zioło ma zbawienny wpływ na organizm, ponieważ zawiera znaczne ilości białka i węglowodanów, a także drogocennych pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jego dodatkową zaletą jest to, że zachowuje swoje właściwości zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Jego odmiany są też bogatym źródłem witaminy A i B3. Obok rumianku jest to najpopularniejsza roślina, która znajduje się w większości domowych apteczek i zielników.

Mięta w różnych formach przede wszystkim wpływa na procesy oczyszczania organizmu, co pomaga też zadbać o odpowiednią sylwetkę. Jej liście zwiększają ilość wydzielanej żółci, soku żołądkowego i wspomagają pracę jelit, co jest pożądane zwłaszcza przy zaburzeniach trawienia. Wykazują też działanie antybakteryjne i uspokajające. Zawierają olejki lotne i wiele cennych związków, takich jak: kwas askorbinowy, karoten, rutyna, betaina oraz kwas oleinowy i ursolowy. Produkowany z mięty olejek jest używany w przemyśle spożywczym, chemicznym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.

Najpopularniejszą formą stosowania mięty w diecie są oczywiście jej surowe liście dodawane np. do sałatki lub napoju. Przemysł spożywczy używa jej także do aromatyzowania gum do żucia i past do zębów. W lecie najchętniej sięga się po napój miętowy, ponieważ skutecznie gasi pragnienie, a zimą doceniane są herbaty rozgrzewające na bazie zielonych liści i syrop.

Zobaczcie także, jakie właściwości ma syrop z pędów sosny:

Zobacz film: Wzmacniające odporność pędy sosny. Źródło: Dzień Dobry TVN

Syrop z mięty i cytryny – co do niego dodać?

Syrop z mięty i cytryny można też wspomagać innymi ziołami. Jest to rozwiązanie, które można stosować zarówno latem, jak i zimą. W formie rozcieńczonej może być używany później do przyrządzania napojów chłodzących. Sprawdza się też jako dodatek do koktajli i drinków. Dodatkowo właściwości zioła można wspomagać innymi cennymi produktami, jak np. cytryna, która również pobudza wytwarzanie enzymów trawiennych, a przez to cały metabolizm, przyspieszając samooczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Obecna w niej rutyna ma moc uszczelniania naczyń krwionośnych i zapobiega utracie witaminy C. Sok z cytryny pity na początku dnia pobudza procesy trawienne, przez co nie tylko przyspiesza detoksykację, ale też sprzyja odchudzaniu.

Pożądanym dodatkiem do syropu z mięty i cytryny jest też melisa, która wzmocni jego zdrowotne właściwości. To jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych na uspokojenie i zdrowy sen. Wykazuje też działanie przyspieszające procesy trawienne. Napar z melisy stosuje się w stanach nadmiernej nerwowości, rozdrażnienia, w zespole przewlekłego zmęczenia, stanach lękowych i nerwicach wegetatywnych. Jego działanie uspokajające jest wynikiem zawartych w roślinie olejków eterycznych takich jak kariofilen i cytral. Melisa może stanowić cenny dodatek do syropu z mięty i cytryny, ale najlepiej jest, aby pochodziła bezpośrednio z domowego zielnika, ponieważ w dostępnej w sklepach formie przetworzonej (suszonej i sproszkowanej) posiada niewielkie ilości olejków eterycznych.

Syrop z mięty – przepis

Przepis na syrop z mięty domowej roboty jest bardzo prosty i wymaga skompletowania jedynie kilku ogólnie dostępnych składników. Do sporządzenia 2,5 l syropu potrzebne są:

  • 30 gałązek świeżej mięty pieprzowej lub zielonej,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny lub 1 pełna łyżeczka kwasku cytrynowego (ilość substancji można zwiększyć, jeśli ktoś lubi zdecydowanie kwaśniejszy smak),
  • 2 l wody.

Na początek trzeba zagotować wodę (najlepiej w garnku) i dopiero po zdjęciu z gazu dodać do niej (po kilku minutach) cukier i sok z cytryny. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru, wrzucić miętę i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce, najlepiej na całą dobę. Kolejnego dnia można już wyjąć gałązki zioła, a powstały w ciągu minionych godzin syrop przecedzić przez gęste sito i ponownie zagotować. Gorącą ciecz trzeba przelać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych butelek, w których będzie przechowywana, i szybko zakręcić. Aby wydłużyć jej czas przydatności, trzeba pasteryzować butelki w gotującej się wodzie (przez 5–7 min), która powinna sięgać do około połowy ich wysokości. Składnikiem syropu może być też melisa, wykorzystana podobnie jak mięta.

Gotowy syrop można przed spożyciem rozcieńczyć wodą lub sokiem. Świetnie nadaje się do deserów, koktajli czy sosów sałatkowych, a także jako forma lekarstwa w przypadku dolegliwości żołądkowych czy osłabionej odporności.

Przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o ziołach? Kiedy można z nich bezpiecznie skorzystać? Zobaczcie: 

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 06.05.2020,
Opublikowano: 10.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej