Syrop z cebuli. Domowy sposób na skuteczną walkę z infekcją

Fot : Piotr Wytrazek / gettyimages.com

Syrop z cebuli jest jednym tych przepisów, który były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do jego głównych zadań należy zwalczanie symptomów przeziębienia, głównie kataru i kaszlu, ponieważ zwalcza bakterie, które znajdują się w górnych drogach oddechowych.

Poza cebulą, znane są również zdrowotne właściwości czosnku oraz młodych pędów sosny, z których można robić płukanki uśmierzające ostry ból gardła.

Zobacz także:

Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma

Płukanka z siemienia lnianego, czyli naturalny lek na bolące gardło

Czosnek – naturalne lekarstwo na przeziębienie

Syrop z cebuli - wartości odżywcze cebuli

Cebula jest warzywem uprawianym na całym świecie nie tylko ze względu na walory smakowe i duże zastosowanie w kuchni światowej (nie tylko polskiej), ale również właściwości odżywcze, które posiada. Surowa cebula zawiera minerały takie jak cynk, sód, potas, magnez, żelazo, wapń oraz fosfor. Poza tym, w jej składzie można znaleźć duże pokłady witaminy C, B, PP oraz prowitaminy A. 

Dzięki takim wartościom odżywczym cebula pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Zwalcza również nadciśnienie oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Z kolei flawonoidy będące także składnikiem cebuli mają właściwości moczopędne. Warto również wiedzieć, że surową cebulę można przyłożyć do opuchniętego miejsca po użądleniu pszczoły. Warto również żuć warzywo w przypadku wystąpienia obrzęku w jamie ustnej.

Syrop z cebuli - co można zrobić z cebuli?

W przypadku podstawowego zastosowania, wystarczy pokroić cebulę, ponieważ wewnątrz znajdują się olejki lotne, w tym dwusiarczek alilopropylowy, kwercytynę, enzymy i związki alkilowe. Oczy zaczynają łzawić. Jest to właściwa reakcja organizmu, ponieważ pod powiekami zbierają się łzy, które mają działanie dezynfekujące. 

Po surową cebulę powinni sięgać przede wszystkim diabetycy, ponieważ jest niskokaloryczna. Dzięki niej można zmniejszać również przyjmowaną dawkę insuliny. Poza tym, rozgotowaną cebulę można przykładać do miejsc, w których pojawiły się zmiany trądzikowe (przede wszystkim na twarzy). Okłady warto stosować doraźnie również w przypadku żylaków, rozstępów, blizn, czyraków czy odparzeń. 

Warto także przygotować wino z cebuli, które wzmacnia odporność organizmu człowieka, a także zabezpiecza go przed infekcjami. W czasie wzmożonej ilości przeziębień, można pić pół kieliszka napoju dziennie.

Syrop z cebuli - działanie

Poza jedzeniem surowej cebuli, w sezonie jesienno-zimowym zalecane jest również przygotowanie syropu z tego bogatego w składniki odżywcze warzywa. Dzięki olejkom lotnym, syrop działa bakteriobójczo. Przede wszystkim jednak oczyszcza górne drogi oddechowe, zmniejszając zarówno kaszel suchy, jak i mokry

Syrop z cebuli pomaga udrożnić nos. Wystarczy nasączyć wacik napojem, a następnie przyłożyć do nosa i głęboko oddychać. Syrop z cebuli jest często podawany dzieciom. Należy jednak pamiętać, żeby stosować go jako środek wzmacniający odporność. Jeśli napój zostanie wskazany przez lekarza, warto zapytać o szczegóły podawania dziecku syropu. 

Poza tym syrop podaje się anemikom, ponieważ zawiera dużą ilość żelaza. Polecany jest także osobom, które mają problemy z układem moczowym.

Syrop z cebuli - przepisy

Istnieją co najmniej trzy przepisy na przygotowanie zdrowego syropu z cebuli. Do zrobienia syropu potrzebne są dwie duże cebule, miód oraz wyciśnięty sok z cytryny. Wystarczy bardzo drobno posiekać warzywa, a sok wymieszać w oddzielnej miseczce z kilkoma (zazwyczaj dziesięcioma) łyżkami miodu. Następnie zalewa się cebulę mieszanką i odstawia w nasłonecznionym miejscu na co najmniej dobę. 

Miksturę można przykryć ścierką lub przelać do słoika, aby składniki lepiej wymieszały się ze sobą. Kolejnym krokiem jest przecedzenie naparu i przelanie go do butelki.

Drugim sposobem jest dodanie do posiekanej cebuli dwóch dużych łyżeczek cukru. Miksturę należy trzymać w zakręconym słoiku przez kilka godzin (do 24 godzin), a następnie wytrącić syrop przez gazę.

Syrop można zrobić nie tylko z surowej, ale również z gotowanej cebuli. Wystarczy drobno posiekać warzywo, dodać dwie łyżki miodu, a następnie zagotować na małym ogniu. Odcedzony napar warto przelać do butelki i słoika.

Syrop z cebuli - dawkowanie

W czasie wzmożonej liczby zachorowań na przeziębienie i grypę (okres jesienno-zimowy i wczesno wiosenny) dorosły może pić co najmniej pół kieliszka syropu dziennie. Dzięki temu zwiększy się odporność na wirusy i bakterie krążące w powietrzu. Przygotowany syrop można pić 2 - 3 razy dziennie po jednej łyżce. 

W przypadku przeziębienia syrop warto pić częściej (4 - 5 łyżek). Dobrym rozwiązaniem jest również wlewanie łyżeczki naparu do herbaty. Dzieciom można dawać do picia syrop od drugiego roku życia. 

Dużo rodziców podaje napar maluchowi sprawdzając na początku reakcję organizmu. Jeśli nie występują takie objawy jak ból brzucha czy czerwona wysypka, można podawać napar po pierwszym roku życia dziecka.

Jakie wartości odżywcze ma cebula? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść cebulę? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 03.12.2020,
Opublikowano: 03.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Magda 23.11.2018r.

Miodu się nie gotuje ponieważ traci wtedy swoje właściwości.

ted 13.02.2018r.

to syrop czy napar???? wg mojej wiedzy jest to drobna róznica

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Maść rozgrzewająca na przeziębienie dla dzieci – jaką wybrać w walce z objawami infekcji?

Maść rozgrzewająca dla dzieci na kaszel, katar czy inne objawy przeziębienia to powszechnie stosowana metoda domowego leczenia. Zawarte w niej składniki pomagają udrożnić zablokowane drogi oddechowe i zwiększają uczucie ciepła. Wybór maści tego typu powinien być dostosowany do wieku dziecka.

Czytaj więcej
COVID-19 może na długo rozregulować odporność - niepokojące doniesienia naukowców

Przechorowanie COVID-19 może prowadzić do wycieńczenia układu odpornościowego, zwiększać podatność na infekcje lub zaburzać powstawanie odporności przeciw COVID-19 - wynika z ustaleń  naukowców z University of Alabama w Birmingham.

Czytaj więcej
Powikłania po COVID-19. Coraz więcej młodych ludzi cierpi na halucynacje węchowe. Co to jest parosmia?

Urojenia zapachowe, inaczej parosmia, to nowy objaw zespołu pocovidowego. Brytyjscy lekarze zaobserwowali, że wielu pacjentów odczuwa nieistniejące zapachy, np. nieprzyjemny zapach ryby, spalenizny lub siarki. Urojenia węchowe najczęściej dotykają młodych pacjentów i pracowników służby zdrowia.

Czytaj więcej
Szczepienia przeciw COVID-19. Jak się zgłosić?

Zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla osób spoza grup, które były szczepione w pierwszej kolejności, mają ruszyć 15 stycznia. Jak się zgłosić? Można to zrobić na cztery sposoby.

Czytaj więcej
Czy Polskę czeka trzecia fala zakażeń? To realne zagrożenie i rozluźnienie obostrzeń w styczniu byłoby przedwczesne - wynika z danych ekspertów

Trzecia fala epidemii koronawirusa w Polsce jest realnym zagrożeniem, a wiosną może być rejestrowanych nawet po 30 tys. nowych zakażeń dziennie – wynika z ekspertyzy grupy naukowców z kilku ośrodków akademicki i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.  Ich zdaniem taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jeśli w styczniu zostaną rozluźnione obostrzenia.

Czytaj więcej
Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czytaj więcej
Koronawirus zmutował. Co o nim wiemy? Czy jest groźniejszy?

Zmutowany, nowy wariant koronawirusa,  zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się w Anglii. Z tego powodu w Wielkiej Brytanii nie będzie poluzowania restrykcji na okres Bożego Narodzenia, a wiele krajów zawiesiło loty do tego kraju. Jak zmutowany koronawirus różni się od podstawowej formy koronawirusa SARS- CoV-2? Czy szczepionki na COVID-19 będą skutecznie chronić przed nowym, zmutowanym koronawirusem?

Czytaj więcej
Skutki uboczne po szczepionce na COVID-19 występują rzadziej u osób starszych

Objawy niepożądane po podaniu szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występują rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u osób młodszych - wynika z badań.

Czytaj więcej