Syrop glukozowy – jego szkodliwość to prawda czy mit?

Fot. Patrick Llewelyn-Davies / Getty Images

Syrop glukozowy jest jednym z najczęściej spotykanych w przetworzonej żywności dodatków. Wiele osób unika go ze względu na jego osławioną szkodliwość. Jednak jego wpływ na ludzkie zdrowe nie jest tak zły, jak często się mu przypisuje.

Syrop glukozowy często mylony jest z syropem glukozowo-fruktozowym, który identyfikowany jest jako jeden z głównych winowajców odpowiedzialnych za epidemię otyłości na świecie. Tymczasem te dwie substancje diametralnie się od siebie różnią.

Co to jest syrop glukozowy?

Syrop glukozowy to roztwór zawierający przewagę glukozy (do 80%) i złożone cukry. Otrzymuje się go najczęściej poprzez enzymatyczną hydrolizę skrobi. Może ona pochodzić z pszenicy, kukurydzy, ziemniaków i wielu innych roślin. Choć w smaku jest mniej słodki niż cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, to znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go jako dodatek do wypieków, pieczywa, napojów, słodyczy i wielu innych przetworzonych produktów żywieniowych. W szczególności doceniany jest przez cukierników, gdyż można z niego wytwarzać plastyczne masy i ozdoby.

Glukoza to jeden z najprostszych cukrów występujących w przyrodzie. Równocześnie jest ona cukrem najlepiej przyswajalnym przez ludzki organizm, dobrym nośnikiem energii oraz substancją podlegającą wielu skomplikowanym procesom kontrolnym, które biorą udział w metabolizmie człowieka. W sposób naturalny występuje w niektórych owocach (na przykład winogronach) i w miodzie.

Syrop glukozowy a syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowy będący dodatkiem do żywności często mylony jest z syropem glukozowo-fruktozowym, który uważany jest za główną przyczynę epidemii otyłości. Substancje te jednak, mimo podobnej nazwy, nie działają na zdrowie człowieka w podobny sposób.

Syrop glukozowy zawiera głównie glukozę, którą ludzki organizm z łatwością przyswaja jako źródło energii i dostarcza do wszystkich komórek. Natomiast syrop glukozowo-fruktozowy w swoim składzie ma co najmniej połowę fruktozy, czyli cukru naturalnie występującego w owocach. Jest on o wiele wolniej wchłaniany w jelitach, dzięki czemu nie podnosi tak bardzo poziomu cukru we krwi. Z tego względu częściej zalecany jest diabetykom (w syropie glukozowo-fruktozowym nie ma to jednak znaczenia, gdyż obecność glukozy sprawia, że i tak nie jest on odpowiednim produktem dla cukrzyków).

Czym jest indeks glikemiczny? Sprawdźcie na filmie:

Zobacz film: Co to jest indeks glikemiczny? Źródło: Dzień Dobry TVN

Fruktoza posiada również wady, które sprawiają, że syrop z jej zawartością okazuje się być wysoce niezdrowy. Ze względu na jej utrudnione wchłanianie większe ilości mogą wywoływać niestrawność, wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę. Co więcej większość fruktozy nie jest wykorzystywana przez ludzki organizm, przez co magazynowana jest w wątrobie w postaci glikogenu, a przy jego nadmiarze przekształcana w tłuszcz. W wyniku tego jest ona częstą przyczyną tycia. Może ona też powodować wzrost cholesterolu i kwasów trójglicerydowych oraz być odpowiedzialna za rozwój miażdżycy.

Syrop glukozowy, mimo swojej kaloryczności, jest więc o wiele zdrowszą alternatywą niż syrop glukozowo-fruktozowy i wybierając produkty spożywcze, lepiej sięgać po niego.

Syrop glukozowy i jego prawdziwa szkodliwość

Syrop glukozowy spożywany z umiarem nie wykazuje silnej szkodliwości na zdrowie i nie należy się go przesadnie obawiać. Warto jednak pamiętać, że według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia zaledwie 10% zapotrzebowania energetycznego powinno pochodzić z cukrów prostych.

Najwięcej syropu glukozowego spożywa się razem z gotową, przetworzoną żywnością, głównie ze słodyczami. Może to skutkować nadmiarem cukrów prostych w diecie i tyciem, a także sprzyjać rozwojowi cukrzycy, dlatego lepiej ograniczyć spożycie tego produktu, podobnie jak większości substancji słodzących. Dodatkowo warto pamiętać, że produkty wysoce przetworzone nie powinny stanowić dużej części jadłospisu, ponieważ są uboższe w składniki odżywcze i błonnik oraz często zawierają duże ilości konserwantów.

Szkodliwość syropu glukozowego jest natomiast bardzo wysoka dla osób chorujących na cukrzycę, u których jego większe ilości mogą prowadzić do bardzo wysokiego podniesienia poziomu cukru we krwi.

Nie należy też zapominać, że syrop glukozowy jest wysoce kaloryczny i sprzyja tyciu.

Jak zrobić syrop glukozowy?

Miłośnicy słodyczy i domowych wypieków lubią sięgać po syrop glukozowy w kuchni, ponieważ daje on wiele możliwości. Szczególnie dobrze sprawdza się jako składnik mas cukrowych oraz dekoracji. Można go kupić w sklepach cukierniczych lub w internecie. Opakowanie zawierające 500 g tej substancji kosztuje nie więcej niż 20 zł.

Syrop glukozowy można też wykonać samodzielnie w domu. W tym celu należy przygotować 700 g cukru, 310 g wody, sok z cytryny (lub opakowanie kwasku cytrynowego) oraz 3 g sody oczyszczonej.

Wodę z cukrem należy zagotować, mieszając aż do rozpuszczenia się kryształków. Następnie dodaje się sok z cytryny i sodę, a potem przykrywa i gotuje na wolnym ogniu przez około 30–40 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji i złotawego koloru.

Jak obliczyć prawidłową masę ciała? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Kiedy zaczyna się otyłość? Źródło: Klinika urody

Bibliografia:

Syrop glukozowy vs syrop glukozowo-fruktozowy

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 09.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej