Święta w wersji light. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 

GMVozd GettyImages

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Niestety to, co przyjemne dla ducha, dla ciała już takie nie jest. Poza niestrawnością możemy także nabawić się przy świątecznym stole kilku nadprogramowych kilogramów. Co można przygotować w wersji light? Podpowiedzi znajdziecie poniżej!

Ze świętami kojarzą nam się przede wszystkim karp, ryba po grecku, sałatka jarzynowa, śledzie oraz ciasta - sernik, makowiec i piernik. Co można przygotować w nieco lżejszej wersji? Gdzie uciąć kalorie? 

Karp

Karp to ryba, która nie cieszy się specjalną popularnością, a szkoda, bo jest stosunkowo chudy i zawiera sporo wartościowych substancji odżywczych. Karp stanowi doskonałe źródło wapnia, fosforu, żelaza i sodu. W mięsie ryby znajdują się także witaminy z grupy B. Mimo że karp uchodzi za małokaloryczną rybę (100 g ryby to ok. 110 kcal), to usmażony zmieni się bombę kaloryczną.

Zamiast jednak smażyć filety na głębokim tłuszczy można przygotować rybę pieczoną w folii. W tym celu należy natrzeć mięso ziołami (imbir, kardamon, kolendra, czosnek) i piec w piekarniku przez około 45 minut. Jeśli ryba musi być smażona - wybierzmy teflonową patelnię, na której można smażyć bez użycia tłuszczu. 

Innym rozwiązaniem mogą być kotlety z karpia. Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy pewność, że unikniemy zadławienia się ością i żadna z nich nie utknie nam w gardle. Żeby przygotować kotlety z karpia należy zmielić mięso ryby, wraz z bułką tartą, przeciśniętym czosnkiem, zeszkloną cebulką i przyprawami. Po dodaniu jajka i dokładnym wymieszaniu masy należy formować kulki, które następnie gotuje się w warzywnym wywarze. Gotowe!

Zobacz: Karp - właściwości odżywcze i sposoby podania

Ryba po grecku

Tutaj przy zaoszczędzeniu kalorii pomóc nam może odpowiednio dobrana ryba. Do przygotowania ryby po grecku można wybrać solę lub mintaja albo morszczuka.

Sałatka jarzynowa

Sałatkę jarzynową bardzo łatwo odchudzić. Wystarczy, że zamiast majonezu dodamy jogurt naturalny lub grecki. Do doprawienia sałatki warto użyć - zamiast soli - ziół, które nie tylko nadadzą jej niepowtarzalny smak, ale przede wszystkim podkręcą metabolizm.

Śledzie

Śledzie podane w oleju to kaloryczna bomba. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku sosów śmietanowych. Można jednak samemu przygotować popularne śledzie wykorzystując ocet. Na kilogram płatów śledzia potrzebujemy około 5 cebul, szklankę octu, wody oraz pół szklanki cukru. Z przypraw wybierzmy: kolendrę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, imbir, goździki. Można także dodać kminek. Niestety, ale wykorzystać musimy także olej - pół szklanki. Wywar przygotowujemy z wody i przypraw po czym zalewamy nim ułożone w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Całość zalewamy olejem i czekamy - przynajmniej dobę.

Polecamy: Dlaczego warto jeść śledzie?

Sernik

Odchudzić sernik można za pomocą chudego twarogu i słodzika. Warto także zrezygnować z polewy czekoladowej lub innych dodatków, które choć w smaku słodkie, są jednak bardzo tuczące.

Kompot

Nie doprawiaj kompotu z suszu cukrem. Suszone owoce same w sobie są wystarczająco słodkie. Jeśli jednak kompot jest niesłodki, zamiast cukru użyj stewii lub ksylitolu.

Zobaczcie także, jak uniknąć przejedzenia w okresie świątecznym:

Makowiec

Mak stanowi doskonałe źródło żelaza, magnezu, fosforu, witamin z grupy B oraz potasu. to jest też bardzo kaloryczny. W 100 g maku znajduje się ponad 400 kcal! Jeśli do damy do tego cukier tych kalorii zrobi się jeszcze więcej! Zatem, jak odchudzić tradycyjnego makowca? Sposobów jest kilka. Zamiast maku można użyć siemię lniane lub nasiona chia. Cukier natomiast można zastąpić słodzikiem, np. stewią lub ksylitolem.

Piernik

W skład świątecznego piernika wchodzą przede wszystkim cukier, masło (lub margaryna), mąka, jajka, śmietana, kakao, miód oraz bakalie. Jak nietrudno się domyślić, taka ilość cukru nie będzie obojętna dla zdrowia (i figury), zwłaszcza jeśli bardzo lubimy piernika. Zatem, jak odchudzić do pyszne ciasto? Zamiast cukru możemy użyć słodzika (np. ksylitolu), białą mąkę można zastąpić żytnią lub gryczaną. A co z tłuszczem? Olej rośliny sprawdzi się doskonale!  

Jak zmniejszyć kaloryczność potraw? Zobacz wideo:

Źródło: X-news

Data aktualizacji: 21.12.2020,
Opublikowano: 21.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej