Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowy twaróg – jak zrobić? Wartości odżywcze i przepisy na twaróg 
menu
Polub nas na Facebooku

Domowy twaróg – jak zrobić? Wartości odżywcze i przepisy na twaróg 

Domowy twaróg na czarnym talerzu.

Fot. Inna Dodor / Getty Images

Twaróg można przygotować samodzielnie w domu, wykorzystując mleko świeże, pasteryzowane lub zsiadłe. Jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Domowy twaróg stosuje się m.in. do przygotowania twarożku śniadaniowego na kanapki oraz słodkiego nadzienia do naleśników. 

Domowy twaróg to smaczny zamiennik sklepowych odpowiedników. Najlepiej przygotować go na bazie świeżego mleka, które odznacza się wyjątkowym zapachem i słodkawym smakiem. Twaróg produkuje się również z mleka pasteryzowanego, a następnie kwaszonego pod wpływem bakterii kwasu mlekowego.

Twaróg – wartości odżywcze

Twaróg jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Stanowi źródło pełnowartościowego, łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka. Domowy twaróg dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D i E. W twarogu znajdują się także witaminy z grupy B (B1, B3, B6) oraz cenne składniki mineralne: cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor. Domowy twaróg jest produktem o stosunkowo małej wartości energetycznej. Kaloryczność twarogu jest zależna głównie od zawartości tłuszczu.

Twaróg – białko

Twaróg jest produktem szczególnie cenionym za wysoką zawartość łatwostrawnego i pełnowartościowego białka. Białko twarogu dostarcza cennych aminokwasów egzogennych, nazywanych inaczej niezbędnymi, których organizm nie może wytwarzać samodzielnie. Twaróg zaleca się włączać do codziennego jadłospisu zwłaszcza osobom, których stan fizjologiczny wymaga zwiększenia ilości spożywanego białka. Do tej grupy należą m.in.: dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu, kobiety ciężarne i w okresie laktacji oraz sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Zwiększenie ilości białka w diecie konieczne jest również w przypadku urazów, oparzeń, infekcji, stanów pooperacyjnych i chorób nowotworowych.

Domowy twaróg – jak zrobić?

Twaróg otrzymywany jest zwykle w wyniku obróbki skrzepu mleka odtłuszczonego lub normalizowanego pod względem zawartości tłuszczu. Rzadziej produkuje się go z maślanki bądź też z mieszaniny mleka i maślanki. Skrzep mleczny powstaje wskutek dodania do mleka bakterii kwasu mlekowego, które obniżają pH, dzięki czemu białko ścina się i dochodzi do koagulacji. W prosty sposób przygotuje się domowy twaróg o wyjątkowym smaku.

Które produkty zawierają dużo białka? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem, co jem 

Jak zrobić twaróg z mleka?

Potrzebne są: termometr, garnek, drobne sito, specjalny zestaw do robienia twarogu (dostępny w sklepach, złożony z kilku elementów (pojemnika, ociekacza, sprężyny ociekającej) oraz wyposażony w gotowe płótna).

Składniki:

  • 2 l mleka, minimum 3% (najlepiej niepasteryzowanego),
  • ½ łyżeczki soli,
  • 80 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 92 stopni Celsjusza.
  2. Mleko zestaw z kuchenki. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu przecedź serwatkę przy użyciu drobnego sita.
  4. Twaróg przełóż do specjalnego naczynia (zestawu) do sera, wcześniej wyłożonego płótnem. Naczynie zamknij, dociskając pokrywkę ze sprężyną.
  5. Twaróg wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jak zrobić twaróg ze zsiadłego mleka?

Składniki (na około 1 kg domowego twarogu):

  • 5 litrów niepasteryzowanego mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlej do dużego garnka o grubym dnie. Przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień zbierz śmietankę, która zebrała się na wierzchu mleka. Ponownie odstaw mleko na 1–2 dni, aż się zsiądzie.
  2. Garnek ze zsiadłym mlekiem postaw na kuchence, podgrzewaj na małym ogniu, aż mleko osiągnie temperaturę 50 stopni w dolnej partii i 40 stopni w górnej. Powstały skrzep delikatnie oddziel od brzegów, ale nie mieszaj całości. Mleko pozostaw do ostygnięcia.
  3. Sito wyłóż gazą. Za pomocą łyżki cedzakowej zbierz skrzep mleka i przełóż na sito tak, aby w garnku została sama serwatka. Powstały twaróg pozostaw w sitku do odcieknięcia na kilka godzin.
  4. W celu uzyskania bardziej zwartej konsystencji domowego twarogu odciśnięty ser zawiń w gazę i włóż między dwie deski do krojenia (na górnej desce warto postawić coś ciężkiego, np. garnek z wodą).

Twaróg – przepisy

Domowy twaróg znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jedną z propozycji jest aromatyczny twarożek śniadaniowy z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku lub suszonych pomidorów. Twaróg doskonale komponuje się także z nasionami słonecznika i pestkami dyni. Zamiast tłustej śmietany do domowego twarożku należy dodawać jogurt naturalny, w ten sposób otrzyma się dietetyczną wersję tego popularnego przysmaku. Domowy twaróg można wykorzystać również do przyrządzenia słodkiego nadzienia do naleśników z dodatkiem banana, kakao i miodu oraz przypraw korzennych, takich jak kardamon czy cynamon.

Przepis na domowy twaróg z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 150 g twarogu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 suszone pomidory odsączone z oleju,
  • ½ cebuli,
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, papryka wędzona, sól, suszona bazylia, pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Twaróg przełóż do miski, rozdrób za pomocą widelca. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj, aż powstanie aksamitna konsystencja. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?