Sprawdź, co trzeba wiedzieć o zdrowym grillowaniu

Getty Images

Sezon grillowy można uznać za otwarty. Jaki grill najlepiej wybrać? Jakich zasad trzeba się trzymać podczas przyrządzania potraw na ruszcie i co najlepiej na niego wrzucić? Odpowiedzi między innymi na te pytania znajdziesz w naszym materiale.

Choć wciąż mamy do czynienia z pandemią koronawirusa, coraz cieplejsze i dłuższe dni zachęcają do organizowania grilla. Oczywiście nie trzeba od razu wyprawiać garden party. Niemniej obiad przyrządzony w taki właśnie sposób z pewnością umili nam dzień. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka reguł zdrowego grillowania. Jakie zasady znajdą się w takim kodeksie? Najważniejsze zasady przedstawia Mateusz Durbas - dietetyk kliniczny i sportowy.

Przeczytaj też: Przepisy na zdrowe potrawy z grilla z programu 36,6°C

Jaki grill najlepiej wybrać?

Temat grillowania należy zacząć od poruszenia kwestii wyboru odpowiedniego sprzętu. W dzisiejszych czasach mamy bowiem do wyboru wiele urządzeń, w tym między innymi tradycyjne modele z wykorzystaniem węgla drzewnego, elektryczne, gazowe czy jednorazowe. Który okaże się strzałem w zdrowotną dziesiątkę? Zdecydowanie nie ostatni typ, ponieważ stworzony jest z tworzywa sztucznego. Dobrym zakupem będzie natomiast grill elektryczny lub gazowy. Dlaczego? A chociażby dlatego, ze zapewnia lepszą formę obróbki termicznej, aniżeli tradycyjny. Chodzi przede wszystkim o ograniczenia powstawania szkodliwych dla naszego zdrowia związków chemicznych. Tłuszcz, który kapie z mięsa nie trafia bezpośrednio do ognia czy żaru, lecz do specjalnego pojemnika. Dzięki temu nie wchodzi on w reakcje z bardzo wysoką temperaturą.

Przeczytaj też: Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?

Jak zdrowo grillować?

Większość z nas korzysta jednak z tradycyjnych grillów. W jaki więc sposób przyrządzać potrawy, by zapobiegać powstawaniu szkodliwych związków?

Starajmy się unikać grillowania w ogniu. Nad żarem tak, natomiast nigdy nie w płomieniu nad ogniem. Ustawiajmy więc grilla na maksymalnie możliwej wysokości – chodzi o ruszt. Rozpocznijmy cały proces grillowania dopiero wtedy, gdy zgaśnie płomień i grillujmy nad gorącym żarem. To oczywiście spowoduje, że taki proces będzie trwał nieco dłużej. Niemniej jednak ograniczy to powstawanie niekorzystnych dla naszego zdrowia związków chemicznych – tłumaczy Mateusz Durbas.

Ruszt czy tacka – co wybrać podczas grillowania?

Nasz ekspert zdecydowanie wskazuje na tacki. Możesz wybrać te ze stali szlachetnej albo żeliwne. Alternatywę stanowią też różnego rodzaju maty z włókna szklanego. Jakie są ich zalety? Produkty te są wielorazowego użytku, w przeciwieństwie do tacek aluminiowych. Poza tym wybierając aluminiowe, ryzykujesz, że aluminium może przedostać się do twojego posiłku.

Przeczytaj też: Jak skutecznie i w prosty sposób wyczyścić grilla?

Co wybrać na grilla?

Podczas grillowania na stole nie powinno zabraknąć warzyw. Chcesz warzywa lub owoce wrzucić na ruszt? Żaden problem, ale pamiętaj, że sam proces grillowania powoduje straty witamin. Dobrze więc zaserwować także różnokolorowe, świeże sałatki.

Jeśli chodzi o witaminy rozpuszczalne w wodzie, a mianowicie witaminy z grupy B czy witaminę C, są to straty na poziomie od 30 do 40 procent. Natomiast w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy z grupy A, D, E oraz K jest to utrata na poziomie do 50 procent. To daje nam mimo wszystko mniejszą stratę, niż w przypadku gotowania – dodaje dietetyk.

A jakie mięso wybrać? Ekspert wskazuje na chude i dobrej jakości. Może to być między innymi mięso drobiowe lub chude mięso wieprzowe.

Jaką marynatę na grilla wybrać?

A co z marynatami? Oczywiście najlepiej przygotować je samemu. Jeśli jednak wolisz sięgnąć po gotowe produkty, pamiętaj by czytać ich skład. Najlepiej wybierać te, które bazują na ziołach. Sól powinna znajdować się na końcu listy składników. Tego typu produkty nie powinny mieć na etykiecie wymienionego glutaminianu sodu, ani dodatku cukru. Nie warto również wybierać już zamarynowanego mięsa, dlatego że może ono zawierać dużo soli i nieznane związki. Często też jego kaloryczność będzie większa.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz ten materiał!

Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 16.05.2020,
Opublikowano: 16.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej