Sól jest związkiem znajdującym szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle, jak i w kosmetyce oraz gastronomii. W gospodarstwach domowych wykorzystuje się przede wszystkim sól kuchenną, która stanowi podstawową przyprawę, a także środek służący do konserwacji żywności. W gastronomii używa się soli kamiennej, morskiej i himalajskiej, a rzadziej – francuskiej, peruwiańskiej i indyjskiej. Jedną z najpopularniejszych w Polsce jest sól kłodawska, która jest solą kamienną niejodowaną.
Skąd pochodzi sól kłodawska?
Sól kłodawska pochodzi z Kopalni Soli Kłodawa, która znajduje się na terenie województwa wielkopolskiego. Wydobywana jest od 1956 r. przy użyciu tradycyjnej metody górniczej. Dzięki temu możliwe jest zachowanie wszystkich walorów odżywczych soli. Ważne jest również to, że sól kłodawska po wydobyciu nie jest poddawana ługowaniu (specjalistycznemu oczyszczaniu). Dzięki temu zachowuje większą zawartość mikroelementów. W Kopalni Soli Kłodawa wydobywa się sól kamienną, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie m.in. w gastronomii (w przetwórstwie rybnym i spożywczym), garbarstwie, przemyśle chemicznym, rolnictwie, ciepłownictwie oraz w lecznictwie.
Sól kłodawska – wartości odżywcze
Spożywcza sól kłodawska to sól kamienna niejodowana, z dużą zawartością mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie biopierwiastki, które wchodzą w skład soli kłodawskiej regulują proces przemiany materii, a także odpowiadają za wchłanianie enzymów. Jest ona bardzo łatwo przyswajana przez organizm człowieka. W jej składzie można znaleźć m.in. takie pierwiastki jak: magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen.
Sól kłodawska – właściwości
Sól kłodawska jest naturalną solą kamienną, która ma wiele właściwości leczniczych. Spożywanie jej w nadmiarze może być jednak niebezpieczne dla zdrowia. Jedną z konsekwencji używania zbyt dużej ilości soli jest zatrzymanie wody w organizmie.
Roztwór z soli kłodawskiej można stosować jako środek do dezynfekowania gardła. Jest to jedna z tradycyjnych metod leczenia bólu i stanów zapalnych gardła. Sól kłodawska wykazuje bowiem właściwości antybakteryjne. Ważne jest również to, że rozpuszczona w wodzie jest roztworem hipertonicznym, co oznacza, że działa również przeciwobrzękowo. Sól kłodawska wykazuje także właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu po rozpuszczeniu jej w wodzie można używać jej do przemywania zmian skórnych przy łojotokowym zapaleniu skóry. Oprócz tego roztwór z soli kłodawskiej jest skuteczny na kurzajki i zapalenie zatok. Z kolei po dodaniu do niego cytryny, jest niezawodnym sposobem na łagodzenie migrenowego bólu głowy. Sól wykorzystywana jest również do leczenia chorób reumatycznych, autoimmunologicznych oraz w profilaktyce chorób tarczycy.
Sól kłodawska – zastosowanie
Sól kłodawska ma bardzo szerokie zastosowanie – zarówno w gastronomii, jak i w medycynie naturalnej. Najczęściej używa się jej jako przyprawy oraz środka konserwującego żywność. Oprócz tego z soli kłodawskiej można przygotowywać roztwory wodne, do łagodzenia wielu dolegliwości, m.in. bólu gardła i migdałków, nieżytu nosa (kataru), a także zapalenia zatok oraz do niwelowania zmian skórnych, np. przy łuszczycy.
Oprócz zastosowania spożywczego i zdrowotnego, z powodzeniem można ją wykorzystywać do:
- czyszczenia żelazka,
- wybielania firanek i obrusów,
- czyszczenia zaplamionych powierzchni marmurowych,
- wybielania zębów,
- płukania jamy ustnej,
- usuwania różnych plam, np. po winie czy błocie.
Co powoduje nadmierne spożycie soli? Pora to sprawdzić:
kibicka 05.03.2020r.
bardzo duzo sie dowiedziałam
Rozczarowany 12.10.2019r.
W sumie niczego sie nie dowiedzialem oprucz tego ze sol ta jest wykorzystywana w gastronomi i medycynie naturalnej
Marek 08.12.2018r.
Ale specjalistka ognistowłosa, wiedza na poziomie szkoły podstawowej, aż dziw bierze że tvn zaprosił ją w roli "eksperta", żenada:(