Sól kłodawska – właściwości, pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie

Fot.: art-4-art / Getty Images

Sól kłodawska jest solą kamienną niejodowaną, wydobywaną w Kopalni Soli Kłodawa. Znajduje ona zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i w gospodarstwie domowym, w którym wykorzystuje się ją głównie w celach spożywczych. Sól kłodawska jest bogatym źródłem mikroelementów, które stanowią podstawę do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

 Sól jest związkiem znajdującym szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle, jak i w kosmetyce oraz gastronomii. W gospodarstwach domowych wykorzystuje się przede wszystkim sól kuchenną, która stanowi podstawową przyprawę, a także środek służący do konserwacji żywności. W gastronomii używa się soli kamiennej, morskiej i himalajskiej, a rzadziej – francuskiej, peruwiańskiej i indyjskiej. Jedną z najpopularniejszych w Polsce jest sól kłodawska, która jest solą kamienną niejodowaną.

Skąd pochodzi sól kłodawska?

Sól kłodawska pochodzi z Kopalni Soli Kłodawa, która znajduje się na terenie województwa wielkopolskiego. Wydobywana jest od 1956 r. przy użyciu tradycyjnej metody górniczej. Dzięki temu możliwe jest zachowanie wszystkich walorów odżywczych soli. Ważne jest również to, że sól kłodawska po wydobyciu nie jest poddawana ługowaniu (specjalistycznemu oczyszczaniu). Dzięki temu zachowuje większą zawartość mikroelementów. W Kopalni Soli Kłodawa wydobywa się sól kamienną, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie m.in. w gastronomii (w przetwórstwie rybnym i spożywczym), garbarstwie, przemyśle chemicznym, rolnictwie, ciepłownictwie oraz w lecznictwie.

Zobacz film: Rodzaje soli. Źródło: Dzień Dobry TVN

Sól kłodawska – wartości odżywcze

Spożywcza sól kłodawska to sól kamienna niejodowana, z dużą zawartością mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie biopierwiastki, które wchodzą w skład soli kłodawskiej regulują proces przemiany materii, a także odpowiadają za wchłanianie enzymów. Jest ona bardzo łatwo przyswajana przez organizm człowieka. W jej składzie można znaleźć m.in. takie pierwiastki jak: magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen.

Sól kłodawska – właściwości

Sól kłodawska jest naturalną solą kamienną, która ma wiele właściwości leczniczych. Spożywanie jej w nadmiarze może być jednak niebezpieczne dla zdrowia. Jedną z konsekwencji używania zbyt dużej ilości soli jest zatrzymanie wody w organizmie.

Roztwór z soli kłodawskiej można stosować jako środek do dezynfekowania gardła. Jest to jedna z tradycyjnych metod leczenia bólu i stanów zapalnych gardła. Sól kłodawska wykazuje bowiem właściwości antybakteryjne. Ważne jest również to, że rozpuszczona w wodzie jest roztworem hipertonicznym, co oznacza, że działa również przeciwobrzękowo. Sól kłodawska wykazuje także właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu po rozpuszczeniu jej w wodzie można używać jej do przemywania zmian skórnych przy łojotokowym zapaleniu skóry. Oprócz tego roztwór z soli kłodawskiej jest skuteczny na kurzajki i zapalenie zatok. Z kolei po dodaniu do niego cytryny, jest niezawodnym sposobem na łagodzenie migrenowego bólu głowy. Sól wykorzystywana jest również do leczenia chorób reumatycznych, autoimmunologicznych oraz w profilaktyce chorób tarczycy.

Sól kłodawska – zastosowanie

Sól kłodawska ma bardzo szerokie zastosowanie – zarówno w gastronomii, jak i w medycynie naturalnej. Najczęściej używa się jej jako przyprawy oraz środka konserwującego żywność. Oprócz tego z soli kłodawskiej można przygotowywać roztwory wodne, do łagodzenia wielu dolegliwości, m.in. bólu gardła i migdałków, nieżytu nosa (kataru), a także zapalenia zatok oraz do niwelowania zmian skórnych, np. przy łuszczycy.

Oprócz zastosowania spożywczego i zdrowotnego, z powodzeniem można ją wykorzystywać do:

  • czyszczenia żelazka,
  • wybielania firanek i obrusów,
  • czyszczenia zaplamionych powierzchni marmurowych,
  • wybielania zębów,
  • płukania jamy ustnej,
  • usuwania różnych plam, np. po winie czy błocie.

Co powoduje nadmierne spożycie soli? Pora to sprawdzić:

Zobacz film: Co powoduje spożywanie soli? Źródło: Co nas truje?


Data aktualizacji: 30.07.2018,
Opublikowano: 08.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

kibicka 05.03.2020r.

bardzo duzo sie dowiedziałam

Rozczarowany 12.10.2019r.

W sumie niczego sie nie dowiedzialem oprucz tego ze sol ta jest wykorzystywana w gastronomi i medycynie naturalnej

Marek 08.12.2018r.

Ale specjalistka ognistowłosa, wiedza na poziomie szkoły podstawowej, aż dziw bierze że tvn zaprosił ją w roli "eksperta", żenada:(

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej