Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania

Fot: Saharosa40 / gettyimages.com

Sok z rokitnika powstaje z owoców rokitnika zwyczajnego. Stosowany od lat w medycynie naturalnej, obecnie zyskuje na świecie ogromną popularność jako superfood –ponadprzeciętnie bogate źródło substancji odżywczych.

Rokitnik zwyczajny to kolczasty, silnie rozgałęziony krzew (rzadziej – niskie drzewo), który dziko występuje na terenach Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Porasta głównie wybrzeża morskie i rzeczne. W Polsce spotykany jest na wybrzeżu Bałtyku i w Pieninach.

Często sadzi się go jako roślinę ozdobną, ponieważ wygląda niezwykle efektownie, gdy pokryty jest gronami złocisto-pomarańczowych owoców, które utrzymują się przez całą zimę. Są one cierpkie, kwaskowe i mają lekko ananasowy aromat (dlatego rokitnik często nazywany jest rosyjskim ananasem). Stanowią bardzo wartościowe źródło witamin, minerałów, kwasów organicznych, kwasów tłuszczowych oraz fitozwiązków. Z tego względu owoce (a czasem także liście) rokitnika są wykorzystywane nie tylko w sztuce kulinarnej, ale przede wszystkim jako substancja o działaniu leczniczym i kosmetycznym.

Sok z rokitnika – wartości odżywcze

Rokitnik jest niezwykle zasobny w witaminę C – choć w polskich odmianach znajduje się jej dziesięciokrotnie mniej niż w azjatyckich (250–300 mg w 100 g owoców) to dawka ta z nawiązką pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy.

Dzięki niespotykanemu składowi chemicznemu owoców rokitnika związek ten – inaczej niż w przypadku większości roślin – jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury. Dlatego przetwory (w tym sok) z rosyjskiego ananasa, których produkcja wymaga długotrwałej obróbki termicznej, są także bogate w witaminę C. Rokitnik obfituje w beta-karoten, który jest prowitaminą A. Ponadto zawiera niemal wszystkie inne witaminy występujące w świecie roślinnym – E, K, P oraz większości z grupy B. Sok rokitnikowy zachowuje znaczne ich ilości.

Przetwory z owoców rokitnika to świetne źródło minerałów. Sok zawiera m.in.: potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, miedź. W jego skład wchodzą także kwasy organiczne: winowy, szczawiowy, bursztynowy, jabłkowy. Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin gromadzących w owocach tłuszcze – stanowią one blisko 10% świeżych owoców. Dostarczają głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza rzadko występującego w świecie roślinnym omega-7) w zrównoważonych, korzystnych dla zdrowia proporcjach.

Sok z rokitnika to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i innych substancji, które chronią rośliny przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Należą do nich m.in.: antocyjany, sterole, karotenoidy, flawonoidy, garbniki. Związki te mają niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm, w szczególności na jego odporność na choroby.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Sok z rokitnika i jego właściwości lecznicze

W związku z ogromnym bogactwem wartości odżywczych rokitnika sok sporządzany z jego owoców może stanowić skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości. Stosowany regularnie:

  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • wzmacnia odporność i wspomaga walkę z infekcjami,
  • chroni przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, zawałami, udarami,
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • przyspiesza gojenie się ran, blizn, regenerację skóry po oparzeniach,
  • wzmacnia kości i naczynia krwionośne,
  • zwiększa krzepliwość krwi,
  • łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • wspomaga trawienie,
  • pomaga zwalczać stany zapalne układu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • zapobiega wielu chorobom narządu wzroku,
  • chroni przed szkodliwym, toksycznym wpływem czynników zewnętrznych, m.in. promieniowania (rentgenowskiego, ultrafioletowego),
  • wpływa korzystnie na wygląd skóry,
  • wzmacnia strukturę włosów i paznokci.

Sok z rokitnika – przeciwwskazania

Sok z rokitnika jest tak wartościowym, naturalnym źródłem substancji odżywczych, że korzystać z niego mogą niemal wszyscy. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby cierpiące na niektóre schorzenia układu pokarmowego – stany zapalne trzustki i wątroby, kamicę żółciową, ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Poza tym picie soku z rokitnika jest całkowicie bezpieczne, nie można go przedawkować i nie stwierdzono jak dotąd żadnych skutków ubocznych włączenia go do codziennej diety. Spożywać go mogą nawet dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące i diabetycy.

Jakie właściwości ma sok z rokitnika? odpowiedz znajdziesz w  naszym filmie: 

Zobacz film:  Sok z rokitnika doskonałe źródło kwasów omega.  Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zrobić sok z rokitnika?

Rokitnik jest rośliną wykorzystywaną na wiele sposobów. Jego owoce są zbyt cierpkie, by spożywać je na surowo, ale ze względu na niespotykane bogactwo cennych dla zdrowia substancji przygotowuje się z nich herbatę, konfitury, likiery, galaretki, a także oleje, kremy, odżywki i inne kosmetyki. Produkty te zachowują pierwotne właściwości lecznicze rośliny. Często wytwarza się je nie tylko z owoców rokitnika, ale też z liści i nasion.

Najpopularniejszym produktem z rokitnika jest sok. Uzyskuje się go z owoców, które warto zbierać tuż po pierwszych przymrozkach, ponieważ wówczas są najmniej cierpkie. Sok można wycisnąć bezpośrednio ze świeżych owoców, ale wówczas będzie bardzo kwaśny. Dla uzyskania produktu o lepszych walorach smakowych należy go połączyć z innym, słodszym sokiem. Częściej stosowanym sposobem pozyskiwania soku jest zasypywanie owoców rokitnika cukrem (w proporcji 1:1) i pozostawianie na około 8 godzin. Po tym czasie pulpę owocową przez pół godziny gotuje się na wolnym ogniu, następnie przecedza, rozlewa do butelek i poddaje pasteryzacji. Tak przyrządzony sok przechowuje się w ciemnym miejscu. Można spożywać go na wiele sposobów – dodając do wody, herbaty, koktajli, wzbogacając nim smak potraw. Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości soku z rokitnika, należy na stałe włączyć go do codziennej diety.

Zobacz film: Olej z rokitnika. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Data aktualizacji: 07.10.2019,
Opublikowano: 27.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej