Sok z czarnego bzu – „czarne złoto” do picia

Fot: anix / fotolia.com

Czarny bez ma cenne właściwości zdrowotne. Sok z jego jagód pomoże wzmocnić organizm, a dzięki temu zwalczy infekcje. Zbieranie i uzyskiwanie soku z czarnego bzu może odbywać się tylko w określonym czasie w ciągu całego roku. 

Czarny bez dzięki swoim właściwościom leczniczym znany jest na szeroką skalę od wieków, zwłaszcza w medycynie niekonwencjonalnej. Mimo niezbyt przyjemnego zapachu i smaku owoców sok z czarnego bzu może być smaczny.

Jak zrobić syrop kwiatów czarnego bzu? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak zrobić syrop kwiatów czarnego bzu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czarny bez – właściwości

W przypadku czarnego bzu wiele właściwości zdrowotnych posiadają zarówno owoce, jak i kwiaty.

Kwiaty czarnego bzu cechują się wysoką zawartością flawonoidów oraz kwasów fenolowych. Zawierają także sterole, garbniki, sole mineralne oraz kwasy organiczne i trójterpeny. Dzięki tej mieszance kwiaty mają właściwości przeciwgorączkowe – pozwalają organizmowi wypocić wszelkie zaczątki choroby, nawet te najmniejsze i niepozorne.

Kwiaty czarnego bzu mają także działanie moczopędne, dlatego polecane są osobom zmagającym się z problemami nerek oraz pęcherza. Wzmacniają ponadto szczelność ścian naczyń włosowatych oraz wpływają korzystnie na poprawę ich elastyczności. Działają przeciwzapalnie, dlatego sprawdzają się doskonale do sporządzania okładów stosowanych przy zapaleniu spojówek, a także do przygotowania wywaru służącego do płukania obolałego i chorego gardła.

Znacznie większe bogactwo cennych składników zawierają owoce czarnego bzu. Można tutaj wyliczyć np. glikozydy antocyjanowe, garbniki, pektyny, witaminy i sole mineralne. Jagody zawierają także kwasy owocowe.

Wśród witamin, jakie znajdują się w owocach czarnego bzu, są witamina C oraz prowitamina A. Witamina C sprawdza się doskonale w profilaktyce przeciwgrypowej i przeciwprzeziębieniowej, a ponadto wzmacnia odporność organizmu. Prowitamina A, znana także jako beta-karoten, wpływa pozytywnie na koloryt skóry, stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny, zapobiega przebarwieniom, a także zapobiega nowotworom jamy ustnej, krtani i pęcherza moczowego.

Sole mineralne zawarte w owocach czarnego bzu to sole wapnia, potasu, sodu, glinu oraz żelaza. Wapń wpływa pozytywnie na budowę kośćca, zwłaszcza u dzieci. U dorosłych poprawia pracę mięśni i zapobiega osteoporozie. Nie należy jednak przesadzać z podażą tego pierwiastka, ponieważ jego nadmiar może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Sole potasu natomiast sprzyjają właściwemu ciśnieniu krwi, pracy nerek, a także dotleniają mózg. Żelazo jest pierwiastkiem, który pomaga w walce z anemią, wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek – erytrocytów oraz hemoglobiny.

Owoce czarnego bzu charakteryzuje także działanie uśmierzające ból – pomagają w łagodzeniu objawów rwy kulszowej i nerwobóli. Posiadają również właściwości lekko przeczyszczające. Usprawniają perystaltykę jelit i pracę żołądka. Zaliczane są do tych produktów żywieniowych, do których funkcji należy oczyszczanie krwi z toksyn. Dlatego też polecane są zwłaszcza wtedy, jeżeli zachodzi potrzeba odtrucia organizmu. Owoce czarnego bzu pomagają także usunąć szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny w dolegliwościach skórnych i reumatycznych.

Należy pamiętać, że surowe, nieprzetworzone owoce oraz kwiaty czarnego bzu są trujące. Zawierają sambunigrynę – toksyczny składnik, który po spożyciu rozkłada się do cyjanowodoru. Wywołuje uczucie słabości i wymioty. Dlatego zarówno owoce, jak i kwiaty należy przed spożyciem gotować bądź suszyć, gdyż wówczas sambunigryna rozkłada się samoistnie i traci szkodliwe właściwości.

Sok (syrop) z kwiatów i owoców czarnego bzu

Owoce pozyskiwane są w sierpniu i wrześniu. Nie należy zrywać pojedynczych kuleczek, a ścinać całe baldachy. Jednak aby ten proces udał się, wszystkie owoce muszą być w pełni dojrzałe. Po wysuszeniu owoców należy usunąć z nich szypułki.

Inaczej wygląda to w przypadku kwiatów czarnego bzu. Zbiórkę należy rozpocząć w maju, może ona trwać aż do czerwca. Wówczas część kwiatów nie zdążą się jeszcze dostatecznie rozwinąć. Suszenie powinno odbywać się poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, ponieważ powodują one ciemnienie kwiatów i utratę leczniczych właściwości.

Przetwarzanie kwiatów czarnego bzu należy rozpocząć od zalania ich zimną wodą. Następnie przygotowaną mieszaninę trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Po zakończeniu obróbki termicznej odstawić do ostudzenia i odcedzić.

W przypadku owoców czarnego bzu należy rozgrzewać je w garnku do momentu, kiedy wytrąci się z nich sok. Następnie należy rozgnieść je i przepuścić przez sito, tak aby zostały na nim pestki. Sok należy zagotować z miodem w następujących proporcjach: 1 część miodu na 10 części soku, i rozlać go do szklanych butelek.

Soki z kwiatów i owoców czarnego bzu należy pić przy przeziębieniach lub stanach obniżonej odporności. Sprawdzą się również przy zaburzeniach procesów trawiennych.

Jak wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe? Zobaczcie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 15.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ewa 23.10.2019r.

autor zapomnial o dawkowaniu , czy mozna pic bez ograniczen ?

Roślinka 01.10.2018r.

Tomasz ja robię sok z takiego bzu co rośnie przy ulicy

Tomasz 14.08.2018r.

Czy taki bez co rośnie przy dość ruchliwej ulicy nadaje sie do obrywania owoców?

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej