Sok pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, przygotowanie

Fot: artisteer / gettyimages.com

Sok pomidorowy to najpopularniejszy przecierowy sok warzywny. Można go spożywać samodzielnie, z dodatkiem wybranych przypraw albo zastosować jako składnik soków wielowarzywnych. Jest bardzo korzystnym dla zdrowia produktem dzięki wartościom odżywczym.

Pomidory zawierają wiele witamin, minerałów, błonnika, a także znaczną ilość związków polifenolowych. Najbardziej jednak cenione są jako źródło karotenoidów – fitozwiązków odpowiedzialnych za czerwonopomarańczową barwę pomidorów, chroniących je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Mają one właściwości przeciwutleniające, które są bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu. Stężenie tych związków w soku pomidorowym jest ponadtrzykrotnie wyższe niż w świeżych pomidorach.

Sok pomidorowy – wartości odżywcze

Sok pomidorowy powstaje w procesie obróbki termicznej. Większość witamin ulega biodegradacji podczas gotowania, pieczenia czy pasteryzacji. Dlatego warzywa najzdrowiej jest spożywać na surowo. Pomidory nie są wyjątkiem, ale sok jest ich skoncentrowaną formą – w takich samych porcjach świeżych warzyw i soku znajdują się porównywalne ilości witamin. Sok pomidorowy to bardzo dobre źródło witamin C, A, E i kwasu foliowego (B9), a także B1, B2, B3, B6 i K.

W soku pomidorowym znajduje się wiele makro- i mikroelementów. Najzasobniejszy jest w potas i sód (zawartość sodu w soku jest dwukrotnie wyższa niż w świeżych warzywach), ale dostarcza także sporo wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

Jeśli chodzi o zawartość fitozwiązków, sok zachowuje wszystkie cenne substancje zawarte w pomidorach, a nawet jest pod tym względem bardziej od nich wartościowy. W pomidorowych przetworach wzrasta stężenie flawonoidów (m.in. kwercetyny, kemferolu, naryngeniny) oraz karotenoidów – likopenu, beta-karotenu, zeaksantyny, luteiny.

Pomidory są dobrym źródłem błonnika, jednak w przecedzonym soku (bez skórek i pestek) zostają go tylko nieznaczne ilości. Sok pomidorowy ma niewiele kalorii (około 18 kcal w 100 ml) i stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG = 30).

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem co jem na diecie

Właściwości prozdrowotne soku pomidorowego

Sok pomidorowy zawiera mnóstwo antyoksydantów, czyli związków neutralizujących działanie wolnych rodników. Karotenoidy, flawonoidy, witaminy C, A i E to substancje, które:

  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • przeciwdziałają karcerogenezie prowadzącej do powstawania komórek rakowych,
  • zapobiegają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego – zawałom, udarom, miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca,
  • wzmacniają wzrok i chronią oczy np. przed zwyrodnieniem plamki żółtej,
  • wpływają korzystnie na wygląd skóry.

Jako dobre źródło witaminy C sok pomidorowy dodatkowo wzmacnia odporność i łagodzi objawy infekcji. Ponadto poprawia stan wszystkich struktur organizmu, które zawierają kolagen – skóry, kości, stawów, ścięgien, naczyń krwionośnych.

Wiele właściwości sok pomidorowy zawdzięcza wysokiej zawartości potasu i jego synergii z innymi substancjami – witaminami z grupy B, wapniem, magnezem, sodem. Dzięki takiemu składowi chemicznemu sok wspomaga:

  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • odpowiednie napięcie mięśniowe,
  • regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • przemiany metaboliczne,
  • normowanie ciśnienia krwi i rytmu serca,

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Sok pomidorowy na kaca

Sok pomidorowy dostarcza wszystkich składników, które ułatwiają odzyskanie dobrego samopoczucia po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu. Przyczynami kaca są bowiem: hipoglikemia (niedocukrzenie), odwodnienie, wypłukanie z organizmu znacznej ilości witamin (zwłaszcza z grupy B) i elektrolitów (sodu, potasu, wapnia i magnezu) oraz zatrucie aldehydem octowym. Już szklanka soku pomidorowego jest w stanie zaspokoić powstałe niedobory i dostarczyć związków, które pomogą oczyścić organizm z substancji toksycznych. Łagodzą one dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ból głowy, osłabienie czy zaburzenia pracy serca.

Sok pomidorowy a odchudzanie

Sok pomidorowy można nie tylko bez obaw, ale i z korzyścią włączać do diet odchudzających. Ze względu na niską kaloryczność nie podnosi znacząco wartości energetycznej codziennego jadłospisu, jego niski indeks glikemiczny nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi, a niewielka ilość dostępnego błonnika wystarcza, by zapewnić na długo uczucie sytości. Sok pomidorowy może wspomagać proces odchudzania, ponieważ zawarte w nim związki przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczów, a także ułatwiają pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Należy jednak pamiętać, że utrata kilogramów nie nastąpi bez wprowadzenia odpowiednio zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Jak zrobić sok pomidorowy?

Wybierając sok pomidorowy w sklepie, warto zapoznać się z informacjami na etykiecie. Produkt nie powinien mieć w składzie substancji słodzących i sztucznych konserwantów.

Może zawierać dodatki w postaci niewielkiej ilości soli (zbyt dużo sodu, który i tak obecny jest w soku, wpłynie niekorzystnie na działanie potasu), przypraw i kwasu askorbinowego, który pełni rolę przeciwutleniacza.

Najbardziej wartościowy jest sok pomidorowy przygotowany domowym sposobem. W tym celu najprościej jest sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, pokroić na drobne kawałki i rozgotować pod przykryciem w ilości wody równej połowie ilości wykorzystanych warzyw.

Do smaku warto dodać nieco soli i wybranych przypraw. Sok pomidorowy doskonale komponuje się z ziołami, ostrą papryką, pieprzem, czosnkiem. Po przestudzeniu uzyskaną masę wystarczy zblendować lub przetrzeć przez sitko. Można także poddać ją pasteryzacji, by sok zachował trwałość na dłużej.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 25.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Neli 30.08.2018r.

Sok pomidorowy jest super, zawsze czuję się dobrze, jak wypije chociaż szklankę. Do pracy kupuję sobie ten z Tarczyna, smakuje jak domowy! :)

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej